Βιοδείκτες και ψηφιακή ψυχοθεραπεία. Λογισμικό ιατρικής απεικονιστικής στηριγμένο σε cloud. Αυτοματοποιημένη μηχανική μάθηση που επιτρέπει στους επιστήμονες να αναπτύσσουν ακριβή και κατανοητά μοντέλα πρόβλεψης, χωρίς τη χρήση κώδικα. Ρομπότ που μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτόνομα αγροτικές εργασίες, να εντοπίσουν ασθένειες των φυτών και να συλλέξουν ακριβή δεδομένα. Δεν πρόκειται για εικόνες από το μέλλον, αλλά για σημερινές καινοτομίες ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, που ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα για την ανάπτυξή τους – και μας δίνουν καλούς λόγους να αισιοδοξούμε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ανεβαίνοντας επίπεδο
Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας και δραστηριοποιούνται σε δυο διακριτούς τομείς, τον αγροτοδιατροφικό και τον τομέα της υγείας. Όμως έχουν ένα κοινό: όλες τους έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη συμβουλευτική μιας εταιρείας με μοναδικό κύρος, της Bayer Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Level-up, μιας έμπρακτης επιβεβαίωσης της δέσμευσης της εταιρείας στην καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Με την καθοδήγηση του παγκόσμιου οργανισμού της Bayer, λοιπόν, δέκα ελληνικές startup θα έρθουν πιο κοντά στον στόχο της μετατροπής των καινοτόμων ιδεών τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν είτε να αναπτυχθούν οργανικά, είτε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για αυτό το σκοπό.
Τι ακριβώς είναι το Level-up
Η Bayer έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα Level-up φροντίζοντας να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών μιας νεοσύστατης επιχείρησης. Έτσι, τους παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά από προνόμια που συνήθως δεν είναι διαθέσιμα σε επιχειρηματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Ορισμένα από τα κυριότερα είναι τα εξής:
- Mentoring: Εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της Bayer Ελλάς, με εμπειρία στο χώρο της Υγείας και της Γεωργίας, καθοδηγούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στα επόμενα βήματά τους.
- Συμβουλευτική: Στελέχη της εταιρείας φροντίζουν οι startups να αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια, σε περίπτωση που συμμετάσχουν στα διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer, όπως το G4A, αλλά και για να αποτελέσουν υποψήφιους συνεργάτες της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.
- Σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις: Καθένα από τα κομβικά ζητήματα που αφορούν μια νεοφυή επιχείρηση, από τη χρηματοδότηση και τις συνεργασίες, μέχρι τα κατάλληλα επιχειρηματικά μοντέλα και business plan, τις στρατηγικές marketing, το νομικό και λογιστικό πλαίσιο για startup εταιρείες, την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα, αναλύεται διεξοδικά από ειδικούς.
Ένας κύκλος άνοιξε
Ήδη, οι δέκα startups από όλη την Ελλάδα που επιλέχθηκαν για τον πρώτο κύκλο του Level-up, έχουν ριχτεί στη δουλειά. Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το kick off meeting, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους μέντορες και τους ειδικούς με τους οποίους θα μοιραστούν την εμπειρία του προγράμματος, αλλά και να θέσουν από κοινού τους στόχους που επιθυμούν να κατακτήσουν μέσω της συμμετοχής τους.
Καινοτομίες που εντυπωσιάζουν
Ανάμεσα στις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο του Level-up ανήκει και η Sentio Solutions, με τους βιοδείκτες και την ψυφιακή ψυχοθεραπεία, που ήδη έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η Advantis, με τις εφαρμογές ιατρικής απεικονιστικής που στηρίζονται σε cloud, η οποία ήδη διατηρεί συνεργασία με το Τμήμα Ακτινολογίας της Bayer Ελλάς και ενδέχεται να διαγωνιστεί στο G4A, η JADBio, με την πλατφόρμα αυτοματοποιημένης ψηφιακής μάθησης με εργαλεία αιχμής από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης που διευκολύνει την ανάπτυξη επιστημονικών μοντέλων πρόβλεψης χωρίς χρήση κώδικα και η EdenCore, που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα υπολογιστικά μοντέλα και τις πραγματικές προκλήσεις της γεωργίας, μέσα από εκτεταμένες βιβλιοθήκες για τις ασθένειες, τα ζιζάνια και τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχει η Terra Robotics, μια εταιρεία που αναπτύσσει ηλεκτρικά τετράτροχα ρομπότ, ικανά να λειτουργούν αυτόνομα εντός των καλλιεργειών και να εκτελούν μια σειρά από εργασίες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν αλγορίθμους για τον εντοπισμό ασθενειών, την ανάλυση της ποιότητας των καλλιεργειών και τη συλλογή δεδομένων ακριβείας, η Collaborate, μια ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων, που έχει ήδη αναπτύξει εξατομικευμένες λύσεις, μεταξύ άλλων και για το Τμήμα Ακτινολογίας της Bayer Ελλάς, η Docandu, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που υποστηρίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενών και ιατρών μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει ήδη αναπτύξει μια προσαρμοσμένη λύση για ασθενείς με διαβήτη για την Boehringer Ingelheim και είναι πιθανό να συμμετάσχει στο G4A και η MDN Labs που έχει αναπτύξει το KYTION, ένα αυτόνομο ρομπότ που «μαθαίνει» και εργάζεται 24/7 εντός θερμοκηπίων και αρόσιμων καλλιεργειών με ελάχιστη επίβλεψη και το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.
Ο δρόμος προς ένα παγκόσμιο όραμα
H κυρία Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και υπεύθυνη των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα:
«Για τους ανθρώπους της Bayer Ελλάς, μιας εταιρείας με ηγετική θέση στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαιότητα να βρίσκονται δίπλα σε καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που θέτουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον.
»Η Ελλάδα των τελευταίων ετών έχει επιδείξει αλματώδη ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή την προσπάθεια δε θα μπορούσαμε παρά να είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι νέων ιδεών, που μας φέρνουν πιο κοντά στο παγκόσμιο όραμά μας ‘’Υγεία και Τροφή για όλους’’.
»Το Level-up έρχεται να προσφέρει σημαντικά εφόδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, δίνοντάς τους ώθηση να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Είναι, άλλωστε, πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καινοτομία επιταχύνεται πάντοτε μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας.»
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Level-up της Bayer Ελλάς εδώ.