Η Γερμανία και η νέα της κυβέρνηση δεσμεύονται για τρία πράγματα απέναντι στην Ουκρανία, αν πιστέψουμε τις δηλώσεις που έκανε ο Ολαφ Σολτς την Κυριακή, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία. Πρώτον, ότι θα γίνει απολύτως σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα, κάτι που σημαίνει πως θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία εφόσον αυτή τα παραβιάσει. Δεύτερον, ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο για το ρωσικό αέριο που κατευθύνεται στην Ευρώπη. Και τρίτον, ότι θα τη βοηθήσουν να αποτελέσει σημαντικό εταίρο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί και η κυβέρνησή τους, πάντως, δείχνουν εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στη Γερμανία. Κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Αμυνας, κατηγορώντας ουσιαστικά το Βερολίνο ότι δεν στηρίζει τη χώρα του και την αφήνει έκθετη απέναντι στην επιθετικότητα και τις ορέξεις της Ρωσίας. Για να το αποδείξει δε, ο Ολέκσι Ρεζνικόφ ισχυρίστηκε πως τον περασμένο μήνα, η αγορά από το Κίεβο οπλικών συστημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση αντίπαλων drones και ελεύθερων σκοπευτών προσέκρουσε σε γερμανικό βέτο. «Ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream 2, την ίδια στιγμή μπλοκάρουν τα αμυντικά μας όπλα. Αυτό είναι πολύ άδικο», είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω καταγγελία αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, με επικεφαλής την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθούσε να λαμβάνει τις αποφάσεις τον προηγούμενο μήνα, έστω και ως υπηρεσιακή. Ερχεται δε να επιβεβαιώσει τη δυσφορία της ουκρανικής πλευράς απέναντι στην τέως καγκελάριο, για την οποία υπάρχει η εκτίμηση ότι προέταξε τα γερμανικά συμφέροντα και, για τον λόγο αυτόν, έκανε το παν για να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 και οι ΗΠΑ να παγώσουν τις κυρώσεις που έχουν αναγγείλει.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι ο Σολτς και οι εταίροι του θα τηρήσουν διαφορετική στάση και προσπαθούν να πιέσουν όσο μπορούν ώστε να το διασφαλίσουν από τώρα. Ποντάρουν δε ιδιαίτερα στην παρουσία των Πρασίνων στη νέα κυβέρνηση, το ηγετικό δίδυμο των οποίων δεν έχει κρύψει τη διαφωνία του με τον συγκεκριμένο αγωγό.
Ως απόδειξη δε της αλλαγής στάσης, ζητούν να επιβεβαιωθεί ρητά και επισήμως η πληροφορία που διέρρευσε από την αμερικανική πλευρά, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία για κυρώσεις που θα αφορούν τον Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.