Με την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αύριο στις 4μμ κάνει πρεμιέρα ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παράλληλα με τον ορισμό των εκπροσώπων του στη Βουλή καθότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, θα δώσει και το πρώτο συνολικό πολιτικό και αντιπολιτευτικό στίγμα επί του πεδίου καθώς λίγο μετά, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης ξεκινάει η μάχη του προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία του Σαββάτου.
Το μήνυμα ανανέωσης
Πάντως λόγω του ότι ο χρόνος τρέχει και η πρώτη μάχη και μάλιστα κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη όπως αυτή του προϋπολογισμού ξεκινάει αύριο, ο κ. Ανδρουλάκης έχει να διευθυτήσει τα της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης.
Το επικρατέστερο σενάριο για την ανάληψη της προεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας θέλει τον κ. Ανδρουλάκη να προτείνει για τη θέση αυτή τον μέχρι σήμερα δεύτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη και αυτό διότι ο κ. Κατρίνης θεωρείται ότι έχει ένα προβάδισμα έναντι του κ. Σκανδαλίδη λόγω του μηνύματος ανανέωσης που θέλει να στείλει ο κ. Ανδρουλάκης.
Υπάρχει ένα ερωτηματικό τι θα γίνει με τον μέχρι σήμερα δεύτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και ουσιαστικά άτυπο πρόεδρο της ΚΟ μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, Κώστα Σκανδαλίδη. Για τη μία εκ των δύο θέσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Ανδρουλάκη να προτείνει μία εκ των Νάντιας Γιαννακοπούλου ή Χαράς Κεφαλίδου, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται και ως άνοιγμα του νεοκλεγέντα προέδρου προς την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου.
Από εκεί και πέρα θεωρείται βέβαιο ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου -ο οποίος στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου- δεν θα παραμείνει γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Για τη θέση αυτή ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προτίθεται να προτείνει τη βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.
Για τα θέματα αυτά ο κ. Ανδρουλάκης είχε σήμερα σειρά επαφών και συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας στη Χαριλάου Τρικούπη και μένει να φανεί κατά πόσο οι σκέψεις αυτές έχουν κλειδώσει οριστικά και κατά δεύτερο πως θα γίνουν δεκτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Πάντως το ποσοστό του κ. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές τον καθιστά πανίσχυρο μέσα στο κόμμα και ως εκ τούτου θεωρείται ότι τις όποιες επιλογές του θα μπορέσει να τις επιβάλλει με σχετική ευκολία.
Το αντιπολίτευτικό στίγμα
Ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένουν, εκτός από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, και οι πολιτικοί του αντίπαλοι την πρώτη δημόσια ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος που θα δώσει ταυτόχρονα και τις αντιπολιτευτικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία όπως ο προϋπολογισμός.
Ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή
Ουσιαστικά μέσω της αυριανής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να τοποθετηθεί αφενός στα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης που θέλουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ζητώντας «υπεύθυνη» και «δημιουργική» αντιπολίτευση με προτάσεις, αφετέρου στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ένα αντικυβερνητικό μέτωπο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έγινε ήδη αποδέκτης των προτάσεων τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα ενώ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι είναι χρήσιμη για τη χώρα μια ισχυρή παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας.
Ουσιαστικά αυτό ήταν και το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη κατά την είσοδό του σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ. «Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά. Ο τόπος έχει ανάγκη μία ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή. Ο στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, διότι πρέπει και ο τόπος να αλλάξει σελίδα».
Πάντως σήμερα καταγράφηκε και η πρώτη σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καθώς με αφορμή την τροπολογία για τις μετατάξεις υπαλλήλων της ΕΥΠ στην ΕΛΑΣ, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο ομαδικές πολιτικές διώξεις και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την ΕΥΠ σε Δεξιά Υπηρεσία Πληροφοριών και κομματικό παρακράτος.