Αφορμή για τις σκέψεις που ακολουθούν στάθηκαν οι επικρίσεις που δέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί τίμησε με την παρουσία της τη λειτουργία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ δεν παρέστη στο συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Αθήνα μετά από πρόσκληση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που θέλησε να τιμήσει τη συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας Του με το συλλείτουργο που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Πατριάρχης έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν Του, και τον Πρωθυπουργό, δέχθηκε δε στο κατάλυμά του πλειάδα Υπουργών και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πέραν τούτων υπήρξαν και άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν του Πατριάρχη, τις οποίες τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στο Μέγαρο Μουσικής.
Εξετέρου, ο Πάπας υπό τη διπλή ιδιότητά του, και ως επικεφαλής του κράτους του Βατικανού, επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και οι συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού προηγήθηκε και συνάντησή του με τον ομόλογό του, Πρωθυπουργό του κράτους του Βατικανού.
Σημειώνεται ότι με το κράτος του Βατικανού, παρότι μέλος του ΟΗΕ και κράτος με ξεχωριστή διεθνή επιρροή και πρεσβείες (Νουντσιατούρες) στις πλείστες χώρες το κόσμου, η χώρα μας συνήψε διπλωματικές σχέσεις μετά τη μεταπολίτευση, όπως άλλωστε συνέβη και με το κράτος το Ισραήλ, εξαιτίας της αντίδρασης της Εκκλησίας της Ελλάδος, κυρίως εξαιτίας της δράσεως της Ουνίας, σε παλαιότερες ιδίως εποχές…
Συνεπώς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε αυστηρά το πρωτόκολλο και συνόδευσε τον καλεσμένο ομόλογό της, ως αρχηγό κράτους, Ποντίφικα κατά την επίσκεψή του στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μυτιλήνης, παρέστη δε και στη Θ. Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής.
Πέραν αυτών, οφείλουμε να μη λησμονούμε ότι η/ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει την ενότητα του Εθνους και συνεπώς εκπροσωπεί όλους τους έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως και των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, ακόμη και τους άθεους ή άθρησκους.
Ισως, μάλιστα, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να επανεξεταστεί η υποχρέωση της/του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικαλείται στην ορκωμοσία της/του την Αγία Τριάδα (άρθρο 33 Σ.), κατάλοιπο της παλαιάς διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο Βασιλέας ήταν υποχρεωτικά Ορθόδοξος Χριστιανός και αναλάμβανε την υποχρέωση να προστατεύει την επικρατούσα θρησκεία. Η αναχρονιστική αυτή επίκληση υποχρεώνει την/τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποκαλύπτει τις θρησκευτικές της/του πεποιθήσεις, πράγμα που προφανώς αντιστρατεύεται το γράμμα και το πνεύμα των άρθρων 13 Σ. και 9 Ε.Σ.Δ.Α.
Ο κ. Ι. Μ. Κονιδάρης είναι ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.