Εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 βρίσκονται στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ . Και το φετινό ειδοποιητήριο, περιλαμβάνει QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.
Εξόφληση μέσω τραπεζών
Τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας μέσω πιστωτικών καρτών με έως 12 άτοκες μηναιίες δόσεις δίνουν οι τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων εισέρχονται στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και επιλέγουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων». Στη συνέχεια εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο φέτος έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking.
Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021. Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να γίνει μέσω:
-εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων των τραπεζών (όπως web banking, mobile banking),
-του δικτύου των ΕΛΤΑ
-αλλά και άλλων εναλλακτικών δικτύων όπως μέσω του δικτύου 3.000 και πλέον πρακτορείων του ΟΠΑΠ, μέσω της της υπηρεσίας tora Wallet.
Πρόστιμα
Αξίζει να σημειωθεί πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Ειδικότερα, το ύψος του προστίμου είναι:
-Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
-Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
-Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία.
MyCar
Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:
Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:
- πληροφορίες για τα οχήματά τους,
- τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,
- τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
- να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος
- πιθανή οφειλή για τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους 2016.
Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:
- να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,
- να άρουν την ψηφιακή ακινησία,
- να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.
Ακινησία
Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτός και εάν παραταθεί η περίοδος, ως είθισται να γίνεται κάθε χρόνο.
Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία.
Στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει σε κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας ηλεκτρονικά μπορεί να απαλλαγεί από την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας αλλά και των τεκμηρίων διαβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας εκπνέει μαζί με την εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022.
Συνεπώς, σε περίπτωση που δοθεί παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022 τότε αυτομάτως προκύπτει ισχύς και για την κατάθεση πινακίδων
Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και φυλάσσονται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται η κατάθεσή τους στην Εφορία, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία.
Ωστόσο, αν το όχημα κυκλοφορεί ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας με τις πινακίδες πάνω του , τότε, εκτός των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.
Επίσης η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
Η διαδικασία
Τα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι απλά.
Οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω του υπολογιστή θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Aφού πληκτρολογήσετε mycar.aade.gov.gr και περάσουν του κωδικούς TAXISnet:
– επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
– καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
– δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
– υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν ο ιδιοκτήτης κατέχει περισσότερα από δύο οχήματα, θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό κυκλοφορίας για το οποίο επιθυμεί να καταθέσει τις πινακίδες. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του oχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.