Τρεις ώρες με τον Πούτιν

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Σότσι και ζήτησαν κατά τη συνάντηση (αλλά και στο γεύμα που ακολούθησε) να μην παρίσταται κανείς άλλος. Το συνηθίζει αυτό ο Πούτιν, έμαθα, όταν προσκαλεί ηγέτες στο Σότσι.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία ήταν, όπως έλεγαν στο Μαξίμου, «πολλαπλώς χρήσιμη». Οπως όμως ειπώθηκε και στον ρώσο πρόεδρο (που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με τη Δύση λόγω Ουκρανίας), «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις τους, αλλά παράλληλα είμαστε και υπέρ του ανοικτού διαλόγου με τη Ρωσία». Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Σότσι και ζήτησαν κατά τη συνάντηση (αλλά και στο γεύμα που ακολούθησε) να μην παρίσταται κανείς άλλος. Το συνηθίζει αυτό ο Πούτιν, έμαθα, όταν προσκαλεί ηγέτες στο Σότσι. Ούτε σύμβουλοι ούτε διπλωμάτες ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν παρόντες στις συνομιλίες. Βρέθηκαν μόνοι τους για περίπου τρεις ώρες με την παρουσία των διερμηνέων και ο καθένας μιλούσε στη γλώσσα του. Οσον αφορά τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που συνόδευσαν τον κ. Μητσοτάκη, έμειναν έξω από τη συνάντηση, αλλά οι Ρώσοι φρόντισαν για τη φιλοξενία τους. Τους είχαν έναν σεμνό μπουφέ και καφέ έως ότου οι Μητσοτάκης και Πούτιν ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους.

Το παρασκήνιο με τα αρχεία

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του προέδρου Πούτιν να επιστρέψει στην Ελλάδα τα αρχεία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων. Τόσα χρόνια τα ζητούσαμε, πλην όμως οι Ρώσοι έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες για να μην τα παραχωρήσουν, ζητώντας ανταλλάγματα. Ενώ τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων της Ολλανδίας και της Πολωνίας οι Ρώσοι τα έδωσαν χωρίς αντάλλαγμα, από εμάς ζητούσαν να τους επιστρέψουμε τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά, αλλά και έναν εξαίρετο πίνακα της Ρωσικής Πρωτοπορίας που φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Στην ουσία όταν ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή για επιστροφή των αρχείων στην Ελλάδα, φάνηκε ως ένα ρωσικό δώρο προς τη χώρα μας. Aλλά είναι έτσι τα πράγματα;

 

Εκείνο που έμαθα είναι ότι το 2014 η ελληνική κυβέρνηση έφτασε πολύ κοντά με τη ρωσική για την παράδοση του αρχείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Αθήνα ήταν πρόθυμη να πληρώσει και τα «φύλακτρα» των αρχείων (που δεν είναι περισσότερο από 80.000 ευρώ). Και επίσης δέχθηκε χωρίς απαιτήσεις ή ανταλλάγματα να παραδώσει στη Μόσχα και τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά και τον πίνακα της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Οι Ρώσοι ωστόσο το καθυστερούσαν. Μετά ήρθαν οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών και εκεί που η υπόθεση χανόταν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης το ξανάφερε το θέμα και τo έθεσε στον ρώσο υπουργό Μεταφορών. Εμαθα επίσης ότι τα δύο μουσεία, ελληνικό και ρωσικό, όπου φυλάσσονταν τα αρχεία ήρθαν σε συμφωνία.

Ελληνοαμερικανική συνεργασία και… με τον νόμο

Νόμο του αμερικανικού κράτους αναμένεται να αποτελεί εντός των επόμενων ημερών το σχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικοί) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανοί) για την «Αμερικανο-ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση». Με τον τρόπο αυτόν και με διακομματική αποδοχή αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη και η συμβολή της στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Το κείμενο επικαιροποιήθηκε και συμπεριλήφθηκε ως τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022.

 

Σημαντικό θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο έχει διακομματική απήχηση, ενώ αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στην ασφάλεια και στην άμυνα, καθώς και ότι σημαντική ήταν στη διαδικασία η συμβολή της Ομογένειας. Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται η προσήλωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια και στην ευημερία της Ελλάδας, στον απόηχο και της επιστολής του Αντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνεται μνεία στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για 5 χρόνια, τονίζεται η ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη θαλάσσια ασφάλεια, στηρίζεται η πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και υποστηρίζεται η παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (πρόγραμμα EDA – Excess Defense Article) για τα έτη 2022-26.

Κάτι τρέχει με τον Ξανθό

Λέτε να φταίνε το θινκ τανκ και η έλευση νέων στελεχών και προσώπων που ο Ανδρέας Ξανθός νιώθει ενοχλημένος από τα του ΣΥΡΙΖΑ; Ή απλώς κρατά με χαρακτηριστικό τρόπο εδώ και καιρό τις δικές του αποστάσεις από τη γραμμή του κόμματος γνωρίζοντας καλά το πεδίο της υγείας και της πανδημίας; Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Μα την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και μεγάλο κλιμάκιο στελεχών ήταν στα Ιωάννινα, μια μίνι κρίση ξεσπούσε με τον τέως υπουργό Υγείας. Ο κ. Ξανθός αρχικώς λοιπόν διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή πως υπάρχουν VIP ΜΕΘ, αυτή που χάραξε ο άλλοτε εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ – εχθρός και του Παύλου Πολάκη, σας θυμίζω. Αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, έξω από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, επανέλαβε τη σκληρή θέση για τις ΜΕΘ, ενώ το βράδυ της Πέμπτης στην κεντρική του ομιλία – πάντα στα Γιάννενα – το έκανε άλλη μία φορά καθαρό.

 

Τι μεσολάβησε; Ενα τηλεφώνημά του στον ίδιο τον Ξανθό, με ενόχληση για τις αποστάσεις του δεύτερου. Ο δε Ξανθός προχώρησε σε ανασκευή της δήλωσής του που άναψε φωτιές, ενώ λίγο αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης, παραλίγο να ξαναγίνει χαμός. Τότε, στην ερώτηση που κατέθεταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, δεν υπήρχε η υπογραφή του. Βεβαίως ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει με δήλωσή του πως «το πραγματικό γεγονός λοιπόν είναι ότι η ερώτηση αυτή κατατέθηκε με πρωτοβουλία της σ. Δώρας Αυγέρη και, όπως όλες οι ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε την έγκριση του αρμόδιου τομεάρχη Υγείας, δηλαδή τη δική μου. Εννοείται πως δεν συνηθίζεται ο τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκρισή του. Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα». Και τα έριξε στη «μονταζιέρα του Μαξίμου». Πάντως κάτι τρέχει με τον Ξανθό, να το θυμάστε…

Ελληνικό Σπίτι στο Νταβός

Αυτή τη φορά (από 19 έως 21 Ιανουαρίου 2022) ο Πρωθυπουργός δεν θα πάει στο Νταβός μόνο για να συμμετάσχει σε συναντήσεις ή σε συζητήσεις με ξένους ηγέτες και επενδυτές, αλλά θα μεταβεί και ως… οικοδεσπότης.

Σας πληροφορώ ότι στο Νταβός θα λειτουργεί τη χρονιά που μας έρχεται και ένα Greek House, το οποίο από τώρα έχει ενοικιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα σε προνομιακή περιοχή, απέναντι από το πιο δημοφιλές ξενοδοχείο. «Σπίτια» (Houses) είχαν στο Νταβός πολλές κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες και πρόσφεραν στους καλεσμένους από παραδοσιακά γεύματα της πατρίδας τους έως κλειστές συζητήσεις για επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τέτοιο «Σπίτι», αλλά τώρα που το απέκτησε δεν θα προσφέρει βεβαίως γεύματα, αλλά θα είναι χώρος για συναντήσεις και κυρίως για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης είτε με ηγέτες άλλων χωρών είτε με επενδυτές. Αλλωστε στο Μαξίμου δεν ξεχνούν ότι στο Νταβός κλείστηκε η συμφωνία για την επένδυση της Microsoft και προσδοκούν πολλά από το πολιτικο-οικονομικό αυτό φόρουμ. Μαθαίνω επίσης ότι τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο Νταβός οι δύο σύμβουλοί του, οι Αλέξης Πατέλης και Θανάσης Μπακόλας.

***

Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε έναν μικρό, στενό πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας, θα μπορούσες να το πεις και ως η «χειμερινή σύναξη των κεντροαριστερών»… πλην ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για την οδό Μαντζάρου, κάπου κοντά στη Νομική, όπου ήταν από παλιά, αλλά τον τελευταίο καιρό είναι και πιο διακριτό, το πολιτικό στέκι της Αθήνας, και δη το στέκι των «ανδρουλακικών». Τα στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά και ο ίδιος ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (φωτογραφία), βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση, κάνοντας ατέλειωτες συζητήσεις, ζυμώσεις και σχέδια για την επόμενη μέρα. Θα έλεγε κανείς ότι είναι η νέα… Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δεν μπορεί να το πει, γιατί στον πεζόδρομο αυτόν βρίσκονται καθημερινά και πολλά νεοδημοκρατικά στελέχη, και όχι μόνο. Ανθρωποι που υπηρετούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, βουλευτές, στελέχη του Μαξίμου, ανάμεσά τους και υπουργοί, πολλοί δικηγόροι. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο πολιτικές συζητήσεις ακούς στο στενό αυτό. Κάτι σαν Εκκλησία του Δήμου ένα πράγμα…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.