Η αμερικανική δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο κατηγορεί για κατασκοπία. To Εφετείο (High Court) του Λονδίνου ανέτρεψε παλαιότερη δικαστική απόφαση που απαγόρευε την έκδοση του αυστραλού δημοσιογράφου και ακτιβιστή, του αποκαλούμενου και «Mr.Wikileaks», στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Ιανουαρίου βρετανικό δικαστήριο είχε απορρίψει αμερικανικό αίτημα για έκδοση, επισημαίνοντας ότι ο Ασάνζ απειλείται με «αυστηρές συνθήκες κράτησης» κάτι που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς ο ιδρυτής της WikiLeaks αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ωστόσο την Παρασκευή το Εφετείο ανέτρεψε την απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι είναι πλέον «επαρκείς» οι εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει τους τελευταίους μήνες η αμερικανική πλευρά.
Στις εγγυήσεις περιλαμβάνεται η υπόσχεση ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τα αποκαλούμενα «ειδικά διοικητικά μέτρα κράτησης» (που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεχή παρακολούθηση) και ότι, αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία. Υποστηρικτές του Ασάνζ, μεταξύ αυτών και η αρραβωνιαστικιά του Στέλα Μόρις, δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση. Οι δικηγόροι του εκτιμούν ότι, αν ο αυστραλός ακτιβιστής κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης… 175 ετών. Κατά πάσα πιθανότητα η υπόθεση Ασάνζ θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ.Βρετανίας ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Η πολυετής οδύσσεια του Τζούλιαν Ασάνζ
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο Ασάνζ είχε δώσει στη δημοσιότητα, μέσω της πλατφόρμας WikiLeaks που ο ίδιος ίδρυσε, εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα από αμερικανικές πηγές. Κατ΄αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας στο Γκουαντάναμο, απόρρητες πληροφορίες για τη δολοφονία αμάχων στο Ιράκ και τη δραστηριότητα δυτικών επιχειρήσεων στη Συρία, παρασκήνια για τη διεθνή εμπορική συμφωνία TPP και πολλά άλλα. Για τους θαυμαστές του ο Γιούλιαν Ασάνζ είναι ένας ήρωας. Για την αμερικανική δικαιοσύνη είναι ένας επικίνδυνος «συνωμότης», όχι μόνο για τις αποκαλύψεις καθεαυτές, αλλά και γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι διαρροές των WikiLeaks έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών Αμερικανών.
Αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο, ο Ασάνζ είχε καταφύγει αρχικά στην πρεσβεία του Εκουαντόρ στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2018, όταν η νέα κυβέρνηση του Εκουαντόρ αποφάσισε να άρει το καθεστώς προστασίας που του είχε παραχωρήσει. Στη συνέχεια συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι παραβίασε παλαιότερους περιοριστικούς όρους και έκτοτε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Στα μέσα του 2020 οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του, η πρώτη απάντηση της βρετανικής δικαιοσύνης ήταν αρνητική, αλλά η δικαστική απόφαση της Παρασκευής φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.
Έντονες αντιδράσεις για τη δικαστική απόφαση
«Ντροπή, ντροπή» φώναζαν δεκάδες οπαδοί του Τζούλιαν Ασάνζ, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο του Λονδίνου. «Εάν οι ΗΠΑ πετύχουν τον σκοπό τους, αυτό θα έχει ανησυχητικές επιπτώσεις για την ελευθερία του τύπου» δηλώνει η Ρεμπέκα Βίνσεντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» στο Λονδίνο. Απαντώνας σε σχετικό ερώτημα κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι «δεν γνωρίζει τη δικαστική απόφαση» και για τον λόγο αυτόν «δεν μπορεί ακόμη να πει περισσότερα για την υπόθεση αυτή από όσα έχει πει στο παρελθόν». Για «πολιτική δίωξη» και «ντροπή για την ελευθεροτυπία» κάνει λόγο ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων (DJV).
Ο σχολιαστής της DW Ματίας φον Χάιν επισημαίνει: «Μόλις πρόσφατα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξήρε μεγαλοφώνως τον ‘απαραίτητο ρόλο’ των μέσων ενημέρωσης για την κοινή γνώμη. Εξήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη θαρραλέα αποστολή των δημοσιογράφων και θα επενδύσουν πάνω από 400 εκ. δολάρια για την ενίσχυση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο. Πώς συμβιβάζονται αυτά με την πολυετή καταδίωξη του Γιούλιαν Ασάνζ και με την επαπειλούμενη ποινή φυλάκισης 175 ετών για υποτιθέμενη κατασκοπία και κυρίως για τη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν; Τα ντοκουμέντα αυτά θεμελιώνουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από την πλευρά των ΗΠΑ. Για αυτά τα εγκλήματα μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κληθεί να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Αντ’ αυτού άρχισε μία βεντέτα με στόχο τον δημοσιογράφο, στον οποίο οφείλουμε τις αποκαλύψεις αυτές».
Πηγή: Deutsche Welle