Λίγες μέρες πριν τις γιορτές, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, και δηλώνοντας έτοιμοι αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις, για ασφαλή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Η υπερμεταδοτική Όμικρον, έχει ήδη «πατήσει το πόδι της» στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την σημασία του εμβολιασμού και με την τρίτη δόση για «μια ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση που θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό και από τη νέα παραλλαγή» του κοροναϊού.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την επίδραση της Όμικρον, στην πορεία της πανδημίας, είναι γεγονός ότι η υπάρχουσα μετάλλαξη Δέλτα είναι σημαντικά μολυσματική και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης, εκτιμάται ότι θα αυξήσει την πίεση στα ήδη καταπονημένα νοσοκομεία.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα καθυστερήσει κατά δύο με 4 εβδομάδες και υπογραμμίζουν την ανάγκη, στα εορταστικά τραπέζια, να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ χαρακτηρίζουν απαραίτητη τη διενέργεια τεστ. Μάλιστα κάποιοι προτείνουν να καθιερωθεί εβδομαδιαίο τεστ και για τους εμβολιασμένους.
Τι αλλάζει από την Δευτέρα – Το lockdown για τους 60ρηδες που δεν έκαναν την τρίτη δόση
Οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού και με την τρίτη δόση, καθώς όπως επισημαίνουν «αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά και την παραλλαγή Όμικρον, όσο και την Δέλτα».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, θα… μπουν σε περιπέτειες, μιας και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Κάτι που ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε από τις 13 Δεκεμβρίου οι πολίτες αυτής της κατηγορίας θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι με τους αντίστοιχους περιορισμούς και την υποχρέωση για rapid test.
«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και για να λογίζεται κάποιος εμβολιασμένος από 13/12 θα πρέπει να κάνει και την τρίτη δόση εντός επτά μηνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
«Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να μην πηγαίνει πουθενά»
«Η εφαρμογή ενός λοκντάουν θα πρέπει τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους να είναι η τελευταία λύση και ελπίζω να μην χρειαστεί» υπογράμμισε. Θα έπρεπε ωστόσο, είπε να πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, έχοντας έτσι διπλό όφελος, αφενός την μείωση του ιικού φορτίου και την μετάδοση του ιού και την αύξηση των εμβολιασμένων λόγω της ασκηθείσας πίεσης», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
- Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο – κοροναϊός – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά
«Κατά την άποψή μου αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί θα έπρεπε να μην μπορεί να πάει πουθενά. Τα μέτρα που έχουμε πάρει αυτή την στιγμή είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Ακόμα και στα ΜΜΜ θα έπρεπε να μπαίνουν με ράπιντ τεστ. Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι παρά τα μέτρα, έχουμε ακόμα χιλιάδες κρούσματα και το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και οι θάνατοι αφορούν συντριπτικά τους ανεμβολίαστους. Αν ήταν μόνο εμβολιασμένοι στην κοινωνία ο ιός ή δεν θα υπήρχε ή αν υπήρχε θα μεταδιδόταν και θα μετρούσαμε μόνο κρούσματα, αλλά με ελάχιστες νοσηλείες και ελάχιστος θανάτους» είπε χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα το δημιουργεί η Δέλτα
Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν το δημιουργεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά το Δέλτα. Έχουμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, άρα το στέλεχος Όμικρον είναι μια προοπτική, όχι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα».
«Η υποχρεωτικότητα είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι αυξημένοι εμβολιασμοί είναι η λύση του προβλήματος τους επόμενους μήνες» επεσήμανε ο κ. Μανωλόπουλος. «Θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες είτε ηλικιακά είτε με βάση το επάγγελμα ή θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην κατηγορία των ατόμων άνω των 60 που είναι αυτή που παράγει τους περισσότερους θανάτους και νοσηλείες. Ίσως το οικονομικό αντικίνητρο των 100€ να μην είναι τόσο πειστικό. Ίσως το περιθώριο που δόθηκε για τις 15 Ιανουαρίου να είναι πολύ χαλαρό», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, η Όμικρον «τα βασικά που έχει είναι το θέμα της μετάδοσης, καθώς είναι πιο μεταδοτική από ο στέλεχος Δέλτα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για το θέμα της σοβαρότητας της νόσησης, ενώ αναμένουμε τα νέα για την ανοσιακή διαφυγή.
Η δυνατότητα που έχουμε με την τρίτη δόση των εμβολίων να καλύπτουμε μια ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση θα είναι αυτή που θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό και για το στέλεχος Όμικρον» σημείωσε.
Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών θα καθυστερήσει 2 με 4 εβδομάδες
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας, και σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων. «Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και απωλειών, καθώς αυτά ακολουθούν μετά από 15 ημέρες την επιδημιολογική καμπύλη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η πτώση στους «σκληρούς δείκτες» θα καθυστερήσει κατά 2-4 εβδομάδες.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιεί για κορύφωση θανάτων τις επόμενες μέρες.
«Σύμφωνα με τα μοντέλα μας μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι σημαντική. Τώρα έχουμε μεσοσταθμικά γύρω στα 5.500-5.600 κρούσματα την ημέρα και μπορούν να φτάσουν στα 4.000, ακόμα και στα 3.000 ανάλογα με την επιτάχυνση που θα υπάρξει. Οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στην κορύφωση αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα πια. Χθες είχαμε μια μείωση στους νοσηλευόμενους, η οποία είναι απειροελάχιστη, αλλά είναι σημαντική γιατί δε βλέπουμε αύξηση.
Οι θάνατοι θα περιοριστούν σε κάτω από τους 40 τη νέα χρονιά, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την κορύφωση των θανάτων για να αρχίσουμε μετά να πέφτουμε. Προς τα Χριστούγεννα μπορεί να φτάσουμε στους 60 θανάτους, αλλά όχι χαμηλότερα. Και αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαροί θα είμαστε πηγαίνοντας στα Χριστούγεννα», υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι.
Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν – Η πρόταση για εβδομαδιαίο self test και για τους εμβολιασμένους
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε ως μέτρο τη διενέργεια ενός self test την εβδομάδα και στους εμβολιασμένους.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ενόψει των γιορτών και των συγκεντρώσεων αρκετών ατόμων στα εορταστικά τραπέζια, τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις.
Υπογραμμίζοντας ότι πλέον έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο: το εμβόλιο, συνιστούν πριν πάμε σε οποιαδήποτε συγκέντρωση να κάνουμε τεστ.