Ελληνικό – Οι συνολικές επενδύσεις και τα επιμέρους έργα

Μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του Commercial Hub του Ελληνικού, του νέου εμπορικού, ψυχαγωγικού και επιχειρηματικού προορισμού που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης που παρουσίασε η Lamda Development

Μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του Commercial Hub του Ελληνικού, του νέου εμπορικού, ψυχαγωγικού και επιχειρηματικού προορισμού που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης που παρουσίασε η Lamda Development.

Στο Commercial Hub θα βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, καθώς και υπερσύγχρονοι χώροι γραφείων. Δίπλα ακριβώς, θα αναπτυχθεί ένας εμβληματικός πύργος μικτής χρήσης, όπου θα στεγαστούν ξενοδοχείο, γραφεία και διαμερίσματα.

Σύμφωνα με απαντήσεις που έδωσε η Lamda Development σε ερωτήματα δημοσιογράφων, όλα τα έργα κατασκευής για τις αναπτύξεις του συμπλέγματος θα τρέξουν ταυτόχρονα, ώστε να παραδοθούν την ίδια περίοδο. Όπως αναφέρει η Lamda Development, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall κυμαίνεται μεταξύ 335- 410 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει συναφθεί με τον όμιλο Fourlis, για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου λιανικής (retail park) μεγέθους 30.000 τ.μ., ο όμιλος Fourlis θα αναλάβει την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον Πύργο μικτής χρήσης, σύμφωνα με την επιχειρηματική στρατηγική της Lamda Development για το έργο του Ελληνικού, η ανάπτυξη του εμπίπτει στην κατηγορία των αναπτύξεων για τις οποίες η Lamda αναζητά συνεργάτη / συνεπενδυτή.

Σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από αλυσίδες για μισθώσεις χώρων, τονίζεται ότι είναι μεγάλο. «Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με κορυφαίες εταιρείες και brands, ελληνικά και διεθνή, και σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τις συνεργασίες μας. Μεταξύ αυτών, δημοφιλή brands που δεν έχουν παρουσία αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση με την οριστικοποίηση των σχετικών συμφωνιών. Στην ιστοσελίδα του Commercial Hub του Ελληνικού (theellinikoncommercialhub.com), οι εταιρείες και επαγγελματίες που το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της ειδικής φόρμας», αναφέρει η Lamda.

Μια πράσινη και έξυπνη πόλη από τα θεμέλια της

Μεγάλη έμφαση δίνει η Lamda Development και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νέου hub, καθώς εντάσσεται στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που δημιουργεί από τα θεμέλια την πρώτη «έξυπνη» και «πράσινη» πόλη. «Για το Commercial Hub του Ελληνικού, έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή οι προϋποθέσεις για ένα έργο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Στον σχεδιασμό του έχουν ενσωματωθεί έξυπνες και «πράσινες» λύσεις για τον έλεγχο του φωτός και της θερμοκρασίας, μεταξύ άλλων, ενώ με τη χρήση καλά σχεδιασμένων συστημάτων και ελέγχων, αλλά και φυσικών υλικών, έχουμε ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιριακού συγκροτήματος, καθιστώντας το πρωτοπόρο στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, το πράσινο κυριαρχεί τόσο στους εξωτερικούς χώρους, τα αίθρια, αλλά και τις οροφές των κτιρίων. Να σημειώσουμε ότι θα τηρούνται πλήρως οι εκτεταμένοι περιβαλλοντικοί όροι που ορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο τόσο σε σχέση με τον σχεδιασμό, όσο και με την κατασκευή και εκμετάλλευση του Commercial Hub. Παράλληλα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι προγραμματισμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις θα αναδείξουν το Commercial Hub ως ένα πρότυπο συγκρότημα», αναφέρεται η εταιρία.

Σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας ΒΙΜ για την πρόβλεψη και διαχείριση κινδύνων κατά την κατασκευή αλλά και μετέπειτα ζωή του έργου αναφέρεται: «Οι μελέτες εξελίσσονται και θα κατατεθούν σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling) σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου. Η εν λόγω μεθοδολογία, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισμένων σχεδίων, μειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%. Επιπλέον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του έργου, απαιτείται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και καθυστερήσεις. Τα ψηφιακά BIM μοντέλα θα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μελέτη, η κατασκευή, η διαχείριση και η λειτουργία του συγκροτήματος».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις προβλέψεις για την σεισμική αντοχή του Πύργου αναφέρεται: «Οι διεθνείς στατικοί μελετητές του πύργου, σε συνεργασία με Έλληνες μελετητές, θα λάβουν υπόψη όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τη στατική επίλυσή του, βάσει εγχώριων και διεθνών αντισεισμικών κανονισμών, σε συνδυασμό με τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη συμπερι φορά του έναντι σεισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.