Θα αρχίσω σήμερα με τα σενάρια που επικρατούν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠαΣοΚ. Όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα αυτή έως τις δεύτερες κάλπες της Κυριακής στις 12 Δεκεμβρίου δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα όσα προηγήθηκαν της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου. Η διαφορά των δέκα μονάδων άλλωστε, οδηγεί τον δεύτερο, τον Γιώργο Παπανδρέου σε μια τακτική πόλωσης και μάλλον πολέμου φθοράς θα έλεγα του Νίκου Ανδρουλάκη. Με αυτόν τον τρόπο ίσως να ελπίζει ότι θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη.
Με το «καλημέρα» μάλιστα του δεύτερου γύρου, τη Δευτέρα το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε τις πρώτες «ρουκέτες» επιχειρώντας να πλήξει αυτά που ο συνυποψήφιός του θεωρεί ως μεγάλα ατού του και πριν από όλα τα περί «ανανέωσης».
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης μένει να φανεί αν θα επιμείνει σε μια τακτική όπου θα περιορίζεται στις απαντήσεις όταν «προκαλείται» από το συνδιεκδικητή του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Όπως διαμηνύει ο ίδιος, θέλει μια «ειρηνική νίκη».
Χαρακτηριστικές όλου αυτού του κλίματος είναι οι καταγγελτικού τύπου δηλώσεις του κ. Παπανδρέου κατά του κ. Ανδρουλάκη για παλαιοκομματισμό, ρουσφέτια και παρασκηνιακό μοίρασμα εξουσίας με το περιβόητο 4-2-1 στους διορισμούς κρατικών αξιωματούχων κατά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη που έκανε λόγω για fake news.
***
Του λείπει η Βουλή στηρίζει Ανδρουλάκη
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως για πολλούς ήταν αναμενόμενο, στηρίζει (και ψηφίζει) Ανδρουλάκη για τον δεύτερο γύρο. Δηλώνει μάλιστα ότι του έλειψε η βουλή. Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής ως αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ και λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι «μετά από 2 – 3 μήνες έντασης είμαι και πάλι στην Εθνική Αντιπροσωπεία και ομολογώ ότι μου είχε λείψει πολύ» σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την μειωμένη παρουσία του στις κοινοβουλευτικές εργασίας το προηγούμενο διάστημα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έκανε ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας «υπάρχει καθυστέρηση να έρθουν εδώ τα δύο κείμενα για κύρωση. Την καταλαβαίνω την καθυστέρηση αυτή στο μέτρο που έχετε αμφιβολίες για την συνοχή της κοινοβουλευτικής σας ομάδας. Δεν καταλαβαίνω όμως ποια είναι η θέση και στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδια τη συμφωνία. Δεν έχω δει εκθέσεις προόδου.
***
Το δώρο του Ισραηλινού Προέδρου στον Έλληνα Πρωθυπουργό
Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος κ. Herzog δώρισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μία φωτογραφία του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Chaim Herzog, πρώην πρόεδρο του Ισραήλ (1983-1993) και πατέρα του σημερινού προέδρου. «Είναι μια όμορφη φωτογραφία από την επίσκεψη του πατέρα σας στην κατοικία του προέδρου του Ισραήλ το 1992. Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο», ανέφερε ο Isaac Herzog. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ι αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα και στο πώς αυτή η ενέργεια, που συνιστούσε στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, οδήγησε στη ραγδαία βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων από τότε.
***
Μητσοτάκης συναντά Πούτιν
Όταν θα διαβάζετε τούτες τις γραμμές κατά πάσα πιθανότητα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σότσι και θα ετοιμάζεται για τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σας το λέω αυτό γιατί θα αναχωρούσε από το Ισραήλ για τη Ρωσία την Τρίτη το βράδυ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο θα γίνει στις 12:00. Τι θα συζητήσουν; Τα πάντα όπως μαθαίνω, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών, αλλά μην περιμένετε οι συζητήσεις να βγουν έξω από τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κάτι που γνωρίζουν και οι Ρώσοι). Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη νωρίς το βράδυ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν είναι η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων. Συμπλήρωσε πως η Ρωσία είναι βασικός παράγοντας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και αναφέρθηκε στην επιθυμία της χώρας μας να «προχωρήσουμε σε βάθος μια οικονομική συνεργασία, με ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνουν πίσω τους τα ρωσικά αντίμετρα απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».
***
Ποιος αγόρασε το σπίτι του Μητσοτάκη
Σε μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις προχώρησαν τα παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και δεν είναι άλλη από το να πουλήσουν το ιστορικό σπίτι της οικογένειας στη Γλυφάδα. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι «ιστορικός» μιας και έχει συνδεθεί με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων. Εκεί έγινε η περίφημη συνάντηση Μητσοτάκη- Φλωράκη το 1989, με τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας. Και τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, Ντόρα, Κατερίνα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος, αποφάσισαν να πουλήσουν τον εν λόγω χώρο που διέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη έξι μήνες τον χρόνο και άνηκε στα τέσσερα αδέλφια εξ αδιαιρέτου. Ο αγοραστής του σπιτιού είναι Ισραηλινός, η απόφαση ελήφθη προ εβδομάδων και η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί.
***
Καμία συζήτηση για ανασχηματισμό
Επειδή ακούω δεξιά και αριστερά (κυρίως δεξιά) ερωτήσεις από βουλευτές της ΝΔ εάν θα γίνει ή όχι νέος ανασχηματισμός στις αρχές του νέου έτους σας πληροφορώ (όπως εγκύρως με πληροφορούν) ότι τέτοια σκέψη δεν έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε θα γίνει, όπως μου εξήγησε ένοικος του πρωθυπουργικού μεγάρου. Εάν δεν συμβεί κάτι επείγον (και απρόοπτο), συμπλήρωσε, θα πάμε έως τις εκλογές με αυτήν την κυβέρνηση και με αυτούς τους υπουργούς.
***
Όχι στην άρση του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό
Αν και υπάρχει τελευταίως στη Βουλή μια έντονη συζήτηση (από διαφόρους κοινοβουλευτικούς που εμφανίζονται ως «καλά ενημερωμένοι») για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σας πληροφορώ ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κάνει καμία συζήτηση εάν θα πρέπει να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, ας πούμε στις ηλικίες των 50 ετών. Επειδή πάλι υπήρξαν φήμες ότι είναι πολύ πιθανόν να αρθεί η απόφαση για πρόστιμο των 100 ευρώ όσων είναι 60 και άνω και αρνούνται τον εμβολιασμό σας πληροφορώ ότι τέτοια σκέψη δεν έγινε. Ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής έγινε αλλά δεν προχώρησε για τον λόγο ότι εάν αρθεί η απόφαση θα θεωρηθεί κοροϊδία για όσους έσπευσαν και έκαναν την πρώτη δόση..
***
Ο κορωνοϊός και οι βουλευτές
Άλλος ένας βουλευτής της ΝΔ με κορωνοϊό. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος κόλλησε αυτόν τον περίεργο ιό. Φαίνεται όμως ότι η covid έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς βουλευτές (ένας μάλιστα, ο Χρήστος Κέλλας, έφθασε ένα βήμα πριν από την διασωλήνωση), υπουργούς και πρώην βουλευτές. Τι συμβαίνει; Ρώτησα λοιπόν τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να μου εξηγήσει αφενός γιατί ο κορωνοϊός έχει επισκεφθεί τόσους πολλούς βουλευτές και αφετέρου γιατί τόσους πολλούς από τη ΝΔ. Μου είπε λοιπόν ότι πρέπει να ξέρουμε ότι οι βουλευτές έρχονται σε επαφή με κόσμο και δεύτερον μπορεί να κόλλησε περισσότερους νεοδημοκράτες επειδή όμως είναι περισσότεροι.
***
Πετσάλνικος και Σιούφας τα νέα πορτρέτα στη Βουλή
Αφού είμαστε στη Βουλή , έχω να σας πω μια αλλαγή που έγινε στους τοίχους του Εντευκτηρίου. Ορισμένα πορτρέτα πρώην Προέδρων (που δεν βρίσκονται εν ζωή) μετακινήθηκαν ώστε να εξοικονομηθεί χώρος για να τοποθετηθούν δύο νέες εικόνες πρώην προέδρων της Βουλής:. Του Δημήτρη Σιούφα και του Φίλιππου Πετσάλνικου. Τα πορτρέτα τους είναι έτοιμα και αναμένεται η τοποθέτησή τους.
***
Μια μεγάλη… οθόνη γίνεται η Βουλή
Πάντως η Βουλή στόλισε δένδρα (όπως χρόνο), τα οποία έφερε από το Ζαγόρι («με απευθείας ανάθεση» όπως λέει χαριτολογώντας Κώστας Τασούλας), αλλά η είδηση δεν είναι εδώ. Η Βουλή μετά από συμφωνία που έκανε με τον Δήμο Αθηναίων πρόκειται να δανείσει την πρόσοψή της (στις 21 Δεκεμβρίου) ώστε να μετατραπεί σε μια τεράστια οθόνη για προβολή εορταστικών χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών.
***
Η Ντακότα, η Κορέα και η διαχείριση κρίσεων
Ασυνήθιστη κίνηση παρατήρησα στην Σχολή Ικάρων. Τι είχε συμβεί; Βρέθηκε εκεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για να μιλήσει για τη διαχείριση κρίσεων. Είπε ότι πριν από 71 χρόνια έγινε από την ελληνική κυβέρνηση ειδική διαχείριση κρίσεως με την αποστολή (με αεροπλάνο Ντακότα) εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα. Και αμέσως μετά γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ, όπως είπε αναφερόμενος στα λόγια του στρατηγού Μακάρθουρ για την συνεισφορά της Ελλάδος στον πόλεμο της Κορέας.
***
Κριτική εκ των έσω στον ΣΥΡΙΖΑ
«Θολή» χαρακτήρισε την εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής στην Α! Αθηνών, ο οποίος ήταν υπουργός Επικρατείας επί κυβερνήσεων Τσίπρα, καλώντας την ηγεσία του κόμματός του να προχωρήσει σε μία «σοβαρή αποτίμηση» της εκλογικής διαδικασίας στο Κίνημα Αλλαγής. Ο πρώην Υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, παρατήρησε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν πρέπει να είναι ένα αριστερίστικο κόμμα, καθώς εκπέμπει μια «θολή εικόνα» προς το εκλογικό σώμα. Αντίθετα, ο κ. Βερναρδάκης διατύπωσε την πεποίθηση ότι δεν έχει πείσει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία πως έχει να προτείνει κάτι καλύτερο, καθώς δεν προβαίνει σε ρηξικέλευθες αλλαγές.
***
Η Αννα σε συμβούλιο ευρωπαίων υπουργών
Η Άννα Διαμαντοπούλου συμμετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους. Παρουσίασε το ρόλο και τον σκοπό της Επιτροπής και συζήτησε με τους αρμοδίους Υπουργούς των 27 κρατών-μελών της ΕΕ μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το κοινωνικό κράτος στην νέα εποχή. Μεταξύ άλλων, η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η δυναμικότητα των μεγάλων τάσεων της εποχής, όπως οι δημογραφικές αλλαγές, οι μεταβολές στα περιβάλλοντα εργασίας και οι νέες προκλήσεις που φέρει η παγκοσμιοποίηση, επηρεάζουν την ικανότητα των κρατών να δημιουργήσουν βιώσιμα και αποτελεσματικά πλαίσια κοινωνικής προστασίας. «Συνεπώς, είναι ανάγκη να σκεφτούμε καινοτόμα. Να προχωρήσουμε σε νέες προσεγγίσεις και να σχεδιάσουμε πολιτικές που θα αναχαιτίσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τάσεων αυτών, στο κοινωνικό κράτος
***
Η Γιάννα και ο Πάπας
Το ξέρετε ότι ο Πάπας έλαβε δώρα από την Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση;; Πώς γίνεται αυτό, θα μου πείτε. Ήθελε να έρθει στην χώρα μας εδώ και ενάμιση χρόνο. Η Γιάννα Αγγελοπούλου του έκανε δώρο την ακριβή συλλογή νομισμάτων. Εκ μέρους της Επιτροπής Ελλάδα 2021 δώρισε στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χρυσά, ασημένια και τα δύο πρώτα νομίσματα.
***
Το ξέσπασμα του Τούρκου πιλότου
Και θα κλείσω με το ξέσπασμα ενός Τούρκου πιλότου μαχητικού αεροσκάφος, από αυτά που προκαλούν στο Αιγαίο: «Πετάω 23 χρόνια μαχητικά και είμαι άνεργος», λέει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu τούρκος πιλότος, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί ούτε μια δεκάρα για δύο χρόνια, ξεσπά. «Είμαι πιλότος μαχητικού εδώ και 23 χρόνια. Εκατοντάδες φίλοι μου είναι άνεργοι, αλλά 850 ξένοι πιλότοι πετούν στην Τουρκία ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες.