Το βράδυ της Κυριακής, στην οδό Ιπποκράτους 52- (όπου θα σας μεταφέρω ευθύς αμέσως) στήθηκε ένα πάρτι, διαφορετικό από τα άλλα. Όχι… κορωνοπάρτι, αλλά μια γιορτή νέων κατά κύριο λόγο ανθρώπων που πήγαν στα γραφεία του Νίκου Ανδρουλάκη, να χαρούν για τη μεγάλη νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Κι απ’ ότι μου λένε οι «κατάσκοποί» μου, δεν είχαμε να κάνουμε με έξαλλους πανηγυρισμούς. Αλλά με λαμπερά πρόσωπα, χαρούμενους Πασόκους οι οποίοι είχαν πάρει μέρος και το 2017 στις εσωκομματικές εκλογές. Νέα παιδιά που είχαν απογοητευτεί πριν από 4 χρόνια, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν αισθάνθηκαν ότι πήραν τη ρεβάνς από κανέναν. Ήταν η αίσθηση ότι οι 35αρηδες βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Στη μέση όλου αυτού του κόσμου ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος φωτογραφιζόταν με τους περισσότερους μπροστά από μια αφίσα του ΠαΣοΚ.

Μέχρι και Κάρμινα Μπουράνα ακούστηκαν και «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό”. Γύρω στη μία ο Ανδρουλάκης αποχώρησε κατάκοπος από την προεκλογική εκστρατεία, αφήνοντας το επιτελείο του να γιορτάζει μια μεγάλη νίκη. Ορισμένοι έδωσαν νέο ραντεβού για την άλλη Κυριακή… αυτή τη φορά από τα ιστορικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη…

***
Ποιον θα στηρίξει ο Λοβέρδος

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ίσως την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει ανακοινώσει την απόφασή του. Αλλά εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι θεωρεί την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κατέβει στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας στο κόμμα, πως άλλαξε τα δεδομένα καθώς, όπως είπε, πήρε ψηφοφόρους από τον ίδιο, όπως π.χ. στη Δυτική Ελλάδα. Κι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή κατά Παπανδρέου και ως απόφαση στήριξης Ανδρουλάκη, ωστόσο, όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες. Εκείνο που επίσης θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι ορισμένοι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ που στήριξαν Ανδρουλάκη καλούν τώρα τον Γ. Παπανδρέου να αποσυρθεί (βάζουν και τη λέξη «αξιοπρεπώς») από την κούρσα του δεύτερου γύρου. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο παρά το σαφές προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με κάποιους θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα το μάθουμε πιθανότατα σήμερα. Αλλά ορισμένες δηλώσεις τους προδικάζουν την στάση τους. Για παράδειγμα ο κ. Χρηστίδης δήλωσε πως θέλει ανανέωση, κάτι που σημαίνει ότι «ανανέωση» ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου υπάρχει κατά τους υποστηρικτές του κ. Χρηστίδη μόνον στον κ. Ανδρουλάκη.

***
Πρόσκληση στην ΕΡΤ για νέα τηλεμαχία

Πάντως να ξέρετε η ΕΡΤ κάλεσε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου σε debate. Στο πρώτο κάλεσμα της ΕΡΤ ανάμεσα στους υποψηφίους ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να συμμετάσχει. Δεν ξέρω εάν του βγήκε σε καλό, περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει στην νέα πρόσκληση αν και υπάρχουν πληροφορίες που τον φέρνουν αυτή τη φορά να θέλει το ντιμπέϊτ. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης μαθαίνω, λέει «ναι» στο ντιμπέϊτ, αλλά ζητεί συζήτηση με την πλευρά Παπανδρέου ώστε να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η «τηλεμαχία».

***
Τα καλά νέα για τους εμβολιασμούς

Τα καλά νέα είναι ότι πάνω από 60.000 ραντεβού από την ημέρα της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί. Ακόμα τα καλά νέα είναι ότι δόθηκε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Το άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε δοσολογία μικρότερη απ’ αυτή που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι.

***
Τα κακά νέα για τους διασωληνωμένους

Τα κακά νέα, είναι ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας γίνεται αισθητή με τους 116 θανάτους και τους 714 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους. Στα κακά νέα περιλαμβάνονται και τα μαθηματικά μοντέλα, που δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή. Τα ζητήματα αφορούν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό, τρίτον, πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα μπορεί να είναι στην κλινική έκφανση της νόσου, δηλαδή αν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

***
Μετά το Ισραήλ πάει Μόσχα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής με Ισραήλ και Κύπρο. Ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ναφτάλι Μπένετ θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και το Κυπριακό. Μια μέρα μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στη γεωπολιτική κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την ενεργειακή κρίση και την οικονομία.

***
Όταν ο Franciscus Pontificus Papa ευλόγησε την Ελλάδα

Υπάρχει ένα βιβλίο επισκεπτών στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου ο επισκέπτες γράφουν κάτι για την Ελλάδα. Ξέρετε τι έγραψε ο Πάπας; «Dio benedica Grecia la memoria di Europe» που σημαίνει ότι «ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα, τη μνήμη της Ευρώπης». Αλλά δεν έμεινε μόνον στο βιβλίο επισκεπτών ο Πάπας. Έστειλε, μέσω του… Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και μήνυμα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή μόλις μπήκε μέσα στο αεροπλάνο της Aegean για να επιστρέψει στη Ρώμη: «Αναχωρώντας από την Ελλάδα εκφράζω τις από καρδιάς ευχαριστίες μου σε εσάς κυρία Πρόεδρε και σε όλους τους ανθρώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη ζεστή σας φιλοξενία και σας στέλνω τις ευχές μου και την ευλογία του Θεού». Υπογραφή: Franciscus Pontificus Papa

***
Όταν ο Πάπας σκόνταψε

Με ένα μικρό απρόοπτο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά του αεροπλάνου για την αναχώρησή του ο Πάπας σκόνταψε λόγω των ισχυρών ανέμων. Ο ίδιος βέβαια δεν πτοήθηκε από την πτώση και όταν έφτασε στην πόρτα αποχαιρέτησε την ελληνική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο δυνατός αέρας πάντως στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος ήταν υπαίτιος για ακόμη ένα συμβάν, καθώς ο Πάπας πριν ανέβει στο αεροπλάνο κουκουλώθηκε από το ράσο του με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση των συνεργατών του για να μην… ξαναγίνει ατύχημα..

***
Γιατί δεν φορούσε μάσκα ο Πάπας

Εκείνο που πρόσεξα (και το προσέξατε όλοι) είναι ότι Πάπας δεν φορούσε μάσκα. δεν ήθελε να φορέσει, όπως μου είπαν. Ούτε όταν βρισκόταν σε αεροπλάνο, ούτε όταν βρέθηκε σε κλειστούς χώρους. Και ωσάν να μην έφτανε ότι δεν φορούσε μάσκα, όταν πήγε στις δομές προσφύγων αγκάλιαζε και χαιρετούσε δια χειραψίας προσφυγόπουλα (τα οποία φορούσαν όμως μάσκες). Και κάτι ακόμα. Άκουσα με προσοχή τους λόγους τους και την φροντίδα που δείχνει για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Τον άκουσα να ομιλεί για τις ευθύνες της Ευρώπης ως προς τους πρόσφυγες, πλην όμως δεν τον άκουσα να πει τίποτα για την Τουρκία, για τους διακινητές και για τα φουσκωτά γεμάτα πρόσφυγες και παιδιά που βυθίζονται μόλις συναντήσουν σκάφος του Λιμενικού.

***
Οι βασιλείς της Ολλανδίας δεν πρόκειται να έρθουν

Ίσως να μην το έχετε αντιληφθεί αλλά μέσα στις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα υπήρξε μια βασιλική ακύρωση επίσκεψης. Ηταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί επισήμως την χώρα μας στις 13 Δεκεμβρίου ο βασιλιάς Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η σύζυγός του, αλλά ανέβαλαν το ταξίδι τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ολλανδία. Και δεν θέλησαν να ξαναπάθουν ότι έπαθαν πέρυσι όταν εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Ολλανδία την έκαναν για την Ελλάδα. Προκλήθηκε σάλος στην χώρα τους και για το γεγονός ότι ήρθαν στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, θέλοντας να κάνουν διακοπές στη βίλα που διαθέτουν στο Πόρτο Χέλι. Μετά την κατακραυγή ο Βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στην Ολλανδία. Πάντως εδώ τους ετοίμαζαν θερμή υποδοχή με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

***
Τι γύρευε ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας στο ΓΕΕΘΑ;

Ήταν το πέμπτο στρατιωτικής θεματολογίας του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στους Φρουρούς των Ελληνικών Θαλασσών, τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, που στις 6 Δεκεμβρίου τιμούν με λαμπρότητα τον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαο. Στην ηχογράφηση του πέμπτου Podcast αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετέχει ο καταξιωμένος ηθοποιός κ. Τάσος Νούσιας, ο οποίος απήγγειλε με την ξεχωριστή φωνή του κείμενα υψηλής ιστορικής αξίας για την Πατρίδα μας και το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο γραφείο του και τον ευχαρίστησε θερμά για την συνεισφορά του στο εγχείρημα.Το podcast έχει τον τίτλο «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» και πραγματεύεται τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά των Κυβερνητών, των Αξιωματικών και των Πληρωμάτων των Πολεμικών μας Πλοίων που έδιναν, δίνουν και θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν την υπεροχή του Πολεμικού μας Ναυτικού, κρατώντας το ανίκητο στο πέρασμα των αιώνων.