Όταν το 2016 άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, το National Museum of African American History and Culture επαινέθηκε για τις εγκαταστάσεις του που πήγαιναν πέρα από απλή παρουσίαση πλευρών της Αφροαμερικανικής εμπειρίας. Εδώ και λίγο καιρό, το Smithsonian έφερε αυτές τις αναπαραστάσεις στην οθόνη, επιτρέποντας σε όλους, όπου και εάν βρίσκονται στη γήινη σφαίρα, την πρόσβαση. Το Searchable Museum (https://www.searchablemuseum.com/) παρουσιάζει προσφάτως ψηφιοποιημένο εκθεσιακό περιεχόμενο καθώς και πολυμεσικό υλικό, βίντεο, ηχητικά podcast και τρισδιάστατα μοντέλα βασισμένα σε περισσότερα από 40.000 αντικείμενα της συλλογής του μουσείου.

Η πρώτη έκθεση στον ιστότοπο είναι η «Slavery and Freedom», μόνιμη εγκατάσταση στο μουσείο που ιχνηλατεί την περίοδο από τον 14ο αιώνα έως τον Αμερικανικό Εμφύλιο και την Ανοικοδόμηση, αλλά «επανασχεδιασμένη πλήρως» για τον ψηφιακό χώρο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση Τύπου. «Το ότι επιτρέπεται στο κοινό να επισκεφθεί εικονικά την έκθεση «Slavery and Freedom» μας θυμίζει την κεντρική σημασία του αφροαμερικανικού ταξιδιού στην αμερικανική εμπειρία – μια ιστορία θριάμβου, σθένους και χαράς στο διάβα των αιώνων» υπογράμμισε ο διευθυντής του μουσείου Kevin Young.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NMAAHC (@nmaahc)

Στο «History Elevator» οι επισκέπτες ξεκινούν ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες με φωτογραφίες αρχείου και αποσπάσματα ομιλιών, από ένα από τα πρώτα εμβλήματα του Κινήματος για την Κατάργηση της Δουλείας μέχρι σύγχρονες φωτογραφίες από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Black Lives Matter. Το tub «Explore» αναδεικνύει συγκεκριμένα αντικείμενα της συλλογής του μουσείου μια ελαιογραφία-πορτρέτο της Αφροαμερικανής Henrietta Lacks από τον σύγχρονο καλλιτέχνη Kadir Nelson συνοδεύει κείμενο για τη γυναίκα που μερικές φορές αποκαλούν «Μητέρα της Σύγχρονης Ιατρικής» (χάρη στα καρκινικά κύτταρα της τα οποία πήραν το 1951 χωρίς τη συναίνεσή της, γνωστά ως «HeLa» κύτταρα, εξέλιξαν το εμβόλιο της πολυομελίτιδας, έγινε σημαντική πρόοδος στην τεχνητή γονιμοποίηση κ. αλ.).

ρίας κα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NMAAHC (@nmaahc)

Η ψηφιακή πλατφόρμα προσφέρει εμπειρίες οι οποίες δεν είναι δυνατές στο μουσείο στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες μπορούν για πρώτη φορά να εξερευνήσουν, χάρη σε τρισδιάστατη φωτογραφία, το εσωτερικό της «Point of Slaves Cabin», της μία από τις δύο εναπομείνασες καλύβες όπου δούλοι ζούσαν στη φυτεία Point of Pines στην Edisto Island στη Νότια Καρολίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ