«Αυτό ήταν το δυσκολότερο φεστιβάλ που διοργανώσαμε τα τελευταία 24 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων το περασμένο Σάββατο στην τελετή λήξης του εφετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης κ. Δημήτρης Σπύρου.
Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας COVID 19 να έχει ήδη φτάσει επιθετικά, η διοργάνωση έπρεπε να αλλάζει συνεχώς προγραμματισμό. «Όμως θα ήταν καταστροφή το φεστιβάλ να διεξαχθεί μόνο onlineγια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γιατί πρωτίστως είναι ένα γεγονός κοινωνικό, μία συνάντηση ανθρώπων» συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου.
Η εφηβική πολωνική ταινία «Ποτέ δεν κλαίω» του Πιοτρ Ντομαλέφσκι, ένα γλυκόπικρο δράμα ενηλικίωσης που εξερευνά την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων σκιαγραφώντας το ζοφερό τοπίο της σύγχρονης Ευρώπης, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ η πρωταγωνίστρια της ίδιας ταινίας Ζόφια Σταφιέτζι κέρδισε το βραβείο καλύτερης παιδικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Ολυμπίας (το φιλμ απέσπασε ακόμα τα βραβεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της ΟΚΛΕ).
Το αντίστοιχο βραβείο καλύτερης παιδικής ερμηνείας για αγόρι δόθηκε στον Αρίφ Σάικχ για την ερμηνεία του στην ταινία «Δύο φίλοι» από την Ινδία, «καθώς κατάφερε να αποδώσει τόσο τη χαρά της ζωής όσο και τον πόνο του θανάτου και της απώλειας» όπως αναφέρεται στο σκεπτικό.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι δύο μικροί πρωταγωνιστές αυτής της ταινίας δεν είχαν καν δει φωτογραφική μηχανή πριν τα γυρίσματα και ότι ζουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό χωρίς ίντερνετ και με ελλιπή ηλεκτροδότηση.
Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίαςκέρδισε η ταινία Πεντόβολα» (Ινδία), ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένου σχεδίουκέρδισετο «Σαντιάγο» (Βουλγαρία), εμπνευσμένο από το «Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ.
Το βραβείοσκηνοθεσίαςκέρδισε η Μεξικάνα Aνα Λόρα Καλντερόν ια την ταινία «Η καρδιά του Μεσκίτ» (Μεξικό), ενώ το βραβείοσεναρίουπήγε στον Τζόναθαν Λεμάιρ για την ταινία μεγάλου μήκους «Ταραχή» του Νεεγκάν Τρουντέλ (Καναδάς) με ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι που παλεύει ενάντια στο πεπρωμένο της, με τη μητέρα της να είναι απούσα.
Στο τμήμα ντοκιμαντέρ KIDS & DOCSτο μεγάλο βραβείο απέσπασε το «Σχολείο Ελπίδας» του Moχάμεντ Ελ Αμπουντί, ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης, με θέμα την εκπαίδευση και τους μαθητές μέσα σ’ ένα σκληρό περιβάλλον.
Τέλος, θετικό μήνυμα για την διοργάνωση του 2022 άφησε με μήνυμά του στην τελετή έναρξης ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού: υπογραμμίζοντας ότι το Φεστιβάλ συνεχίζεται για άλλη μια εβδομάδα online (έως και τις 12/12, στο οnline.olympiafestival.gr ), ανανέωσε το ραντεβού με μικρούς και μεγάλους για το 2022 και την 25η διοργάνωση.