Η στιγμή που θα μείνει στην ιστορία από τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ήταν όταν ο Ποντίφικας ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα των Καθολικών.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν οι καθολικοί», υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών που έγινε στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Αρχικά πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, έστειλε μήνυμα και για την πανδημία λέγοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να πάψουν να φοβούνται και να ακούσουν την επιστήμη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, επίσης, ότι οι Έλληνες το 2016 περιέθαλψαν – και συνεχίζουν να το κάνουν – τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι αν οι ισχυροί του κόσμου δεν λάβουν τολμηρές αποφάσεις, τότε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα συνεχίσουν να απασχολούν ως ζήτημα.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου και είχαν μια κατ’ ιδίαν συζήτηση, ενώ ακολούθως τον λόγο πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο Πάπας μετά τη συγνώμη αποκάλεσε την απομάκρυνση ως «δηλητήρια που μόλυναν» τις σχέσεις, καθώς «το ζιζάνιο της υποψίας» μεγάλωνε την απόσταση και έπαυσε η κοινωνία μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Ντροπή για τις παραλείψεις»
Μάλιστα, ο Πάπας σημείωσε ότι αισθάνεται ντροπή για τις παραλείψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του αναγνώρισε στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου έναν «ικανό εργάτη του Ευαγγελίου» και σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν κατάλληλη στιγμή για να αναγνωριστούν τυχόν παραλείψεις του παρελθόντος.
Ο Ποντίφικας έκανε αναφορά στην ιστορική συνάντηση του 2016 στη Λέσβο τονίζοντας ότι «τώρα ξαναβρισκόμαστε για να μοιραστούμε τη χαρά της αδελφοσύνης και να κοιτάξουμε τη Μεσόγειο, όχι μόνο ως τόπο που μας ανησυχεί και μας χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει».
Μιλώντας τις σχέσεις των δύο εκκλησιών, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «κοσμικά δηλητήρια μας μόλυναν, το ζιζάνιο της υποψίας μεγάλωσε την απόσταση και παύσαμε να καλλιεργούμε την μεταξύ μας κοινωνία. (…) Με ντροπή, το αναγνωρίζω για την Καθολική Εκκλησία, πράξεις και επιλογές που λίγο ή τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τον Ιησού και το Ευαγγέλιο, προερχόμενες μάλλον από δίψα για κέρδος και ισχύ, μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία. (…) Η ιστορία έχει το δικό της βάρος και σήμερα εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και τους αδελφούς μας για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί».