Πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία δρομολόγησε η χθεσινή, μάλλον αιφνιδιαστική, αποχώρηση από την πολιτική του τέως καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απιστία και διαφθορά. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) το μεσημέρι της Παρασκευής, νέος καγκελάριος και επικεφαλής του κόμματος ορίζεται ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση του Κουρτς από την πολιτική, το μεσημέρι της Πέμπτης, υπέβαλε την παραίτησή του και ο προσωρινός αντικαταστάτης του στην καγκελαρία, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ενώ λίγο αργότερα παραιτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ.
Αυστριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι κύρια προτεραιότητα του νέου καγκελάριου θα είναι να συνεχίσει τη συγκυβέρνηση με τους Πράσινους μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2024, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα, που υπό την ηγεσία του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε θριαμβεύσει στις εκλογές του 2019 με 37,5% των ψήφων, υποχωρεί πλέον στην δεύτερη θέση των προτιμήσεων, πίσω από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ). Πάντως ο ίδιος ο Κουρτς απορρίπτει τις κατηγορίες περί διαφθοράς και μάλιστα δηλώνει ότι «περιμένει με χαρά την ημέρα του δικαστηρίου» για να αποδείξει την αθωότητά του.
Το προφίλ του νέου καγκελάριου
Για κάποιους πολιτικούς λέγεται ότι είναι «στρατιώτες του κόμματος». Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard αυτό ισχύει απολύτως για τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας, όχι μόνο γιατί είναι είναι έφεδρος αξιωματικός, αλλά κυρίως γιατί οφείλει τη σταδιοδρομία του στην απόλυτη αφοσίωση που έχει δείξει απέναντι στον Σεμπάστιαν Κουρτς. Από το 2017, όταν ο Κουρτς ανέλαβε την ηγεσία του ÖVP, ο Νεχάμερ ανελίχθηκε από απλό βουλευτή σε γενικό γραμματέα του κόμματος, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, αν και ο ίδιος μάλλον προτιμούσε το υπουργείο Άμυνας.
Από αυτή τη θέση ο Νεχάμερ φιλοτεχνούσε το προφίλ του «σκληρού» διαπραγματευτή στο προσφυγικό. Έτσι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Αυστρία αρνήθηκε να παραλάβει έστω και έναν ανήλικο από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας μετά την πυρκαγιά του 2020. Παρά ταύτα, επισημαίνει η εφημερίδα Der Standard, ο Νεχάμερ φρόντιζε να έχει πάντα καλές σχέσεις με το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων και αυτό αποτελεί πολύτιμο εφόδιο στην προσπάθειά του να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το 2024, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές.
Μικρές προσκλήσεις μεταξύ φίλων…
Την ίδια στιγμή η Libération βάζει στο «κάδρο» της διαφθοράς και τον Αυστριακό Επίτροπο στην ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα τον Δεκέμβριο του 2015 ο Χαν, μαζί με την τότε σύντροφό του, είχε ανταποκριθεί σε πρόσκληση για κυνήγι στην κοιλάδα του Λίγηρα, που διοργάνωσαν οι λομπίστες της European Landowners’ Organization. Παράλληλα συμμετείχε μαζί με άλλους δέκα προσκεκλημένους σε δείπνο στον φημισμένο μεσαιωνικό πύργο του Σαμπόρ. Τον λογαριασμό για το δείπνο, ύψους 2.178 ευρώ, πλήρωσε το …Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Όλα αυτά δεν απαγορεύονται ρητώς, πρέπει όμως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να δηλώνονται στο «Μητρώο Διαφάνειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που παρέλειψε ο αυστριακός Επίτροπος.
Εκπρόσωπος του Γιοχάνες Χαν δηλώνει στην Libération ότι το δείπνο στον πύργο του Σαμπόρ δεν δηλώθηκε στο Μητρώο Διαφάνειας, γιατί είχε αυστηρά ιδιωτικό χαρακτήρα και δεν σχετιζόταν με τις υπηρεσιακές δραστηριότητες του Επιτρόπου. Όσο για την πρόσκληση σε κυνήγι, ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι ο Επίτροπος ήταν εκείνος που συνόδευε την σύντροφό του και όχι το αντίστροφο, καθώς μόνο εκείνη διέθετε κυνηγετική άδεια.
Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, ORF, Der Standard)