Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο – Μεταμέλεια ή «κρύα» εκδίκηση για την «κυρία Ελ Τσάπο»;

«Βασίλισσα της ομορφιάς» και σύζυγος του ναρκέμπορα «Ελ Τσάπο», η 32χρονη Έμα καταδικάστηκε για τον ρόλο της στο Καρτέλ Σιναλόα. Έπεσε πάντως στα «μαλακά»...

Τη φωνάζουν «La Reinita», ήτοι «Μικρή Βασίλισσα».

Τίτλος, που παραπέμπει στα -όχι και τόσο μακρινά- χρόνια της άγουρης εφηβείας της, όταν αναδείχθηκε νικήτρια καλλιστείων, αλλά και στον γάμο της, αμέσως μετά την ενηλικίωσή της, με τον κατά 32 χρόνια μεγαλύτερό της και ισχυρότερο βαρόνο των =ναρκωτικών του 21ου αιώνα: τον Μεξικανό πρεζέμπορα Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Εξ ου και πολλοί άλλοι χρησιμοποιούν ένα άλλο προσωνύμιο γι’ αυτή: το «ναρκο-Μπάρμπι».

Μένει ωστόσο ακόμη να φανεί ποιο είναι τελικά το πραγματικό πρόσωπο της 32χρονης Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο.

Στις αρχές της εβδομάδας, σχεδόν τρία χρόνια μετά την καταδίκη του συζύγου της σε ισόβια για την εγκληματική του δράση, καταδικάστηκε και η ίδια για συμμετοχή στο «διευθυντήριο» του Καρτέλ Σιναλόα.

Μέχρι πρότινος, η ίδια διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν είχε ιδέα πως ο άντρας της και πατέρας των δύο παιδιών της ήταν ο μεγαλύτερος ναρκέμπορας -μετά τον Πάμπλο Εσκομπάρ– δηλαδή διακινητής κοκαΐνης, ηρωίνης, μεθαμφεταμινών και μαριχουάνας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Μετά ωστόσο την πρόσφατη ομολογία της και τη συνεργασία της με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, η ποινή τριετούς φυλάκισης που τελικά της επιβλήθηκε ήταν «χάδι», μπροστά στις κατηγορίες που τη βάρυναν.

Πολλοί τώρα δεν αποκλείουν ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών να πάρει άλλη τροπή, από τα όσα είχε ήδη πει ή ενδέχεται να αποκαλύψει στη συνέχεια η νεαρή Αμερικανο-μεξικάνα, για την οποία ο Τύπος ακόμη αναρωτιέται εάν, στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, είναι περισσότερο «θύτης» ή «θύμα».

Από μικρή… στα βάσανα

Ως γεννηθείσα στο Σαν Φρανσίσκο το 1989, από μεξικανούς γονείς, η Έμα είναι υπήκοος και Μεξικού και ΗΠΑ.

Μεγάλωσε πάντως στα μεξικανικά βουνά του Ντουράνγκο, στα δυτικά της πολιτείας Σιναλόα, σε μία εποχή που ο αποκαλούμενος «Ελ Τσάπο» -«Ο κοντός», από το μικρό του δέμας- έχτιζε την εγκληματική «αυτοκρατορία» του, «πνιγμένος» στα ναρκοδολάρια.

Τον γνώρισε πρώτη φορά στα 17 της, σε ένα πάρτι που οργάνωσε το 2006 ο πατέρας της, ο οποίος εργαζόταν ήδη -όπως και ο αδελφός της- για τον Καρτέλ Σιναλόα.

Την επόμενη χρονιά, η Έμα κέρδισε έναν τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς: μια νίκη, για την οποία λέγεται -αν και η ίδια δεν το παραδέχεται- ότι είχε μερημνήσει προσωπικά ο Ελ Τσάπο.

Λίγους μήνες αργότερα, με το που η μικρή ενηλικιώθηκε, παντρεύτηκαν. Αυτή ήταν 18 ετών, εκείνος 50.

Αυτός ο γάμος -ο τρίτος για την Ελ Τσάπο- ήταν ένα συμβόλαιο εδραίωσης της θέσης του πατέρα της Έμα στο καρτέλ. Παραμένει ωστόσο μέχρι και σήμερα άγνωστο τι ακριβώς σήμαινε για την ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είχε επιλογές. Αμέσως μετά, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Λέγεται ότι για μία περίοδο σπούδαζε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Σιναλόα. Επανεμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα το 2011, όταν -με προτροπή του Ελ Τσάπο, όπως έχει πει- γέννησε τις δίδυμες κόρες τους στην Καλιφόρνια, προκειμένου οι μικρές να πάρουν και αυτές την αμερικανική υπηκοότητα.

Έκτοτε, η Έμα αποτραβήχτηκε και πάλι από το προσκήνιο, μέχρι που ο άντρας της, ο Χοακίν Γκουσμάν, κατέληξε στα χέρια των διωκτικών αρχών.

Έκτοτε, η ίδια έδωσε διάφορες συνεντεύξεις, διατρανώνοντας την αγάπη της για τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, αλλά και άγνοια για την εγκληματική του δράση.

Στο κατηγορητήριο πάντως που οι Αμερικανοί εισαγγελείς συνέταξαν σε βάρος της, η Έμα χαρακτηρίζεται ως εξ αρχής «συνέταιρος στο έγκλημα».


Ήταν αυτή, ανέφεραν, που ανέλαβε τον συντονισμό του καρτέλ την περίοδο 2012-14, μεταφέροντας τα μηνύματα του Γκουσμάν, ενόσω αυτός κρυβόταν στα βουνά της Σιέρα Μάδρε, για να αποφύγει τη σύλληψή του από τις μεξικανικές αρχές.

Ήταν στο πλευρό του όταν τελικά τον συνέλαβαν Μεξικανοί πεζοναύτες, το 2014.

Ήταν επίσης εκείνη που, έναν χρόνο αργότερα, συντόνισε με τους γιούς του Ελ Τσάπο τη θρυλική απόδρασή του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο, λίγο έξω από την Πόλη του Μεξικού.

Η «πιστή σύζυγος»-συνεργάτης

Το σχέδιο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, άρχισε περνώντας λαθραία στον Γκουσμάν ένα ρολόι GPS, κρυμμένο μέσα σε τρόφιμα, για να μπορεί το καρτέλ να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του κελιού του.

Η απίστευτη επιχείρηση συνεχίστηκε με την αγορά ενός παρακείμενου οικοπέδου και την κατασκευή μιας ολόκληρης υπόγεια σήραγγας μήκους 1,5 χιλιομέτρου, με ράγες, φωτισμό, μέχρι και εξαερισμό.

Η μία άκρη της κατέληγε σε ένα «τυφλό» από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος σημείο του κελιού, μεταξύ κρεβατιού και ντους. Η άλλη ήταν στον έξω κόσμο.

Κάπως έτσι -και χάρη σε πολλές δωροδοκίες- ο Ελ Τσάπο δραπέτευσε το 2015 από τη φυλακή μέσω του τούνελ, με μία μοτοσυκλέτα, επιβιβαζόμενος στη συνέχεια σε ένα μικρό αεροσκάφος.

Δεν έμεινε ελεύθερος για πολύ. Τον Ιανουάριο του 2016, συνελήφθη και πάλι. Οδηγήθηκε στις ίδιες φυλακές. Πριν όμως προλάβει να επιχειρήσει και πάλι να αποδράσει, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Καταδικάστηκε το 2019 σε ισόβια και σήμερα εκτίει την ποινή του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο.

Στην τότε δίκη του στο Μπρούκλιν, διάρκειας 11 εβδομάδων, η Έμα δεν έλειψε ούτε μία ημέρα.

Συγκέντρωνε συνειδητά πάνω της όλα τα βλέμματα και τα φλας με τα πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ της.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα, έστελνε συχνά-πυκνά στον κατηγορούμενο άντρα της από απόσταση φιλάκια.

Υπέβαλε μέχρι και αίτημα στους δικαστές να της επιτρέψουν να τον αγκαλιάσει κατά τη διάρκεια της δικης, το οποίο και απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας.

Σε μία τέλεια σκηνοθετημένη κίνηση, το ζευγάρι έκανε μια ημέρα ασορτί εμφάνιση με μπορντό βελούδινα σακάκια, για να δείξουν στα ΜΜΕ τον άθραυστο δεσμό τους.

Η Έμα δεν ανοιγόκλεισε… βλέφαρο όταν κατέθεσαν ως μάρτυρες ερωμένες του Ελ Τσάπο -μόνο μία φορά μειδίασε, όταν μία αυτές έβαλε τα κλάματα.

Έμεινε ατάραχη όταν στο δικαστήριο διαβάστηκαν μηνύματα που είχε ανταλλάξει η ίδια με το σύζυγό της για τις business του καρτέλ.

Ήταν όλα κομμάτια ενός παζλ της δημόσιας εικόνας μια πιστής συζύγου. Πολλοί τότε αναρωτήθηκαν εάν αυτή η αφοσίωση υπαγορευόταν από αγάπη, φόβο ή και τα δύο μαζί.

Η σύλληψη

Εκμεταλλευόμενη τη δημοσιότητα που της εξασφάλισε η δίκη και καταδίκη του Χοακίν Γκουσμάν -στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύτηκαν επίσης 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την παράνομα αποκτηθείσα περιουσία του- η Έμα επένδυσε πολλά για να γίνει influencer.

Τον Νοέμβριο του 2019, γνωστή πια και με το παρατσούκλι «Καρντάσιαν της Σιναλόα», έκανε guest εμφάνιση στο αμερικανικό ριάλιτι Cartel Crew (που εστιάζει στην καθημερινότητα μελών πρώην οικογενειών των καρτέλ ναρκωτικών στη Φλόριντα), μιλώντας για τα σχέδιά της να φτιάξει τη δική της σειρά ρούχων, με τα αρχικά «JGL»: το ακρωνύμιο του πλήρους ονόματος του συζύγου της.

«Προσπαθώ να μην μετανιώνω για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν», είπε ντυμένη στα λευκά, ενώ στεκόταν σε ένα πολυτελές γιότ.

«Μας κρίνουν χωρίς να μας ξέρουν», παραμονέθηκε. «Είναι δύσκολο, γιατί μερικές φορές απλά θέλεις να κάνεις αυτό που βλέπεις να κάνουν όλοι γύρω σου».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σχεδόν δύο χρόνια χρόνο μετά την καταδίκη του Χοακίν Γκουσμάν, η Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο συνελήφθη στη Βιρτζίνια από τις αμερικανικές αρχές, ως άμεσα εμπλεκόμενη στις εγκληματικές δραστηριότητες του Καρτέλ Σιναλόα.

Για την ακρίβεια, γράφτηκε ότι παραδόθηκε στις αρχές, αρνούμενη την καταβολή εγγύησης. Η στάση της θεωρήθηκε εξ αρχής οξύμωρη, δεδομένου ότι οι κατηγορίες εναντίον της αρκούσαν για να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι η «La Reinita» ομολόγησε την ενοχή της για τρία ομοσπονδιακά αδικήματα.

Κίνηση, που κατά πολλούς εντάχθηκε στο πλαίσιο συμφωνία με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, αλλά και μιας πρόδηλης ρήξης με το Καρτέλ Σιναλόα και τους γιούς του Γκουσμάν, που τώρα το διευθύνουν.

Η Έμα δήλωσε ένοχη για συμμετοχή σε συναλλαγές με αλλοδαπό έμπορο ναρκωτικών, στη διακίνηση 450 κιλών κοκαΐνης, 90 κιλών ηρωίνης, 45 κιλών μεταμφεταμίνης και 90 τόνων μαριχουάνας στις ΗΠΑ, καθώς και στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με βάση την ομολογία της και επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, οι Αμερικανοί εισαγγελείς πρότειναν τετραετή φυλάκιση. Η ποινή που τελικά της επιβλήθηκε περιορίστηκε στα τρία χρόνια.

Οι συνήγοροί της διέψευσαν ότι η πελάτισσά τους συνεργάστηκε με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές για μειώσει την ποινή της ή ότι επωφελήθηκε από το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, όπως οργιάζουν εδώ και καιρό οι φήμες, με αμερικανικά ΜΜΕ να ευαγγελίζονται τη μελλοντική εξάρθρωση του Καρτέλ Σιναλόα.

«Οι κόρες της βρίσκονται στο Μεξικό και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει σε όσους συνεργάζονται με τις αρχές και στην οικογένειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο δίκτυο Univision η δικηγόρος της Έμα, Μάριελ Κόλον.

Κατά τον Μάικλ Λετιέρι, πάντως, ειδικό αναλυτή σε θέματα πέριξ των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, δεν χωρά αμφιβολία. «Είναι ξεκάθαρο ότι συνεργάστηκε» με τους Αμερικανούς εισαγγελίες, είπε στο πρακτορείο AFP.

Ο Τζεφ Χίγκινς, πρώην πράκτορας της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), λέει ότι τώρα περιμένει να δει εάν η υπόθεση της «La Reinita» θα ανοίξει το δρόμο για μία νέα δίκη-υπερπαραγωγή κατά του Καρτέλ Σιναλόα, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους δύο γιους-διαδόχους του Ελ Τσάπο.

Όσο για την 32χρονη Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο;

«Προφανώς θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να λήξει η ποινή της», δήλωσε η δικηγόρος της. «Μετά, θέλει να γυρίσει “σελίδα” και να συνεχίσει να μεγαλώνει τις κόρες της».

«Καλή σου τύχη», είπε απευθυνόμενος στην Έμα ο Αμερικανός δικαστής Ρούντολφ Κοντρέρας, ανακοινώνοντας την ποινή τριετούς φυλάκισης (από την οποία αφαιρούνται οι εννέα μήνες της προφυλάκισης), μαζί με την επιβολή προστίμου 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (που έχει ήδη καταβάλει) και τετραετούς επιτήρησης, μετά την αποφυλάκισή της.

«Ελπίζω να μεγαλώσεις τις δίδυμες κόρες σου ένα διαφορετικό περιβάλλον», συμπλήρωσε, «από αυτό που έχεις εσύ βιώσει έως τώρα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.