Στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πειστούν οι έγκυες, οι θηλάζουσες και όσες είναι σε προσπάθεια κύησης να εμβολιαστούν. Σε ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας χαρακτηρίζεται «αναγκαία» μία τέτοια παρέμβαση εκ μέρους του κράτους.
Ολιστική παρέμβαση χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις
«Για τον αναγκαίο εμβολιασμό την περίοδο κύησης, θηλασμού και στην προσπάθεια κύησης μετά και από πρόσφατα τραγικά γεγονότα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση χωρίς άλλες παλινωδίες και καθυστερήσεις που μας συνθλίβουν ως κοινωνία όταν συνδέονται με απώλειες ζωών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνου Σκουρλέτη.
Οι ερωτώντες βουλευτές θυμίζουν ότι, ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε καταθέσει ερώτηση με την οποία ζητούσε να αποσαφηνιστεί η στάση της Πολιτείας, ως προς τον εμβολιασμό των γυναικών που βρίσκονται σε ανάλογη θέση και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να έχουν βοήθεια στη λήψη της απόφασής τους.
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι «η Αυτοδιοίκηση, οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Κοινότητας, ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού, τα Κέντρα Υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν και πρέπει με την κατάλληλη ενίσχυση σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό να αποτελέσουν ανά Περιφερειακή Ενότητα τους πυλώνες άμεσες ενημέρωσης σε χωρικό επίπεδο ώστε ακόμη και με εξατομικευμένη προσέγγιση να επιτευχθεί το αναγκαίο αποτέλεσμα» καθώς και ότι πρέπει «να οριστούν σημεία αναφοράς ανά περιοχή που θα συναντηθεί άμεσα η Πολιτεία με κάθε γυναίκα σε ανάλογη κατάσταση μετά από σχετική καταγραφή και θα υπάρξει θεσμική ενημέρωση και στήριξη αυτών για την καλύτερη προστασία της υγείας τους και τυχόν του εμβρύου που κυοφορούν, σκοπεύουν να κυοφορήσουν ή θηλάζουν».
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί;
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε έστω και τώρα να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για να προχωρήσει με μεθοδικό, πλήρη και εξατομικευμένο τρόπο η πληροφόρηση για τον εμβολιασμό στις παραπάνω συνθήκες και με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως η κύηση συνιστά ένταξη σε κατηγορία υψηλού υγειονομικού κινδύνου για τη νόσο covid-19;
Πως ακριβώς προστατεύονται για να εργάζονται με ασφάλεια οι γυναίκες σε κατάσταση κύησης ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στη νόσο covid-19;
Σκοπεύει να ενισχύσει με όλα τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό τις υφιστάμενες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτή την κατεύθυνση;
Αναγκαία η στοχευμένη παρέμβαση
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Αναγκαία η στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας για τον εμβολιασμό εγκύων, θηλαζουσών και σε προσπάθεια κύησης»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνοντας με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και παρακολουθώντας στενά τις επιστημονικές εξελίξεις κατέθεσε στις 31.03.2021 ερώτηση 41 βουλευτών για την ανάγκη αποσαφήνισης εκ μέρους της Πολιτείας όσον αφορά τον εμβολιασμό ή μη κατά της Covid-19 των εγκύων γυναικών.
Μια ερώτηση για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που σε συνδυασμό με τις θηλάζουσες και σε προσπάθεια κύησης αφορούσε άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που ζουν στη χώρα μας και βεβαίως για όσο διαρκεί η κρίση δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να αφορά.
Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η κυβέρνηση μέσω των διατυπωμένων θέσεων του Υπουργείου Υγείας μιλούσε για τον μη εμβολιασμό των γυναικών σε κατάσταση κύησης ενώ δεν παρείχε και μέσω του εθνικού προγράμματος εμβόλια mRNA για τις ηλικιακές κατηγορίες που κυρίως αφορούσαν τις εν λόγω γυναίκες αλλά μόνο εμβόλια ιικών φορέων που η εμπειρία στην εγκυμοσύνη όπως σημείωσε στην απάντηση της η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήταν περιορισμένη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακρίνοντας την άκρως προβληματική και αναποτελεσματική στάση της κυβέρνησης για την αναγκαία υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος και σε αυτό το επίπεδο και ιεραρχώντας το γεγονός ότι οι εγκυμονούσες εντάσσονται στις ομάδες υγειονομικού κινδύνου ζητούσαν να αποσαφηνίσει εκ νέου η Πολιτεία τη θέση της και να σχεδιάσει μια στοχευμένη ενημέρωση για τις γυναίκες που κυοφορούν ώστε να λάβουν με τον καλύτερο και άμεσο τρόπο την απόφαση τους σχετικά με τον εμβολιασμό.
Στην απάντηση που δόθηκε μεταξύ άλλων σημειώνονταν τα εξής:
[…] Παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου, που περιλαμβάνει την ανάγκη εντατικής νοσηλείας, μηχανικού αερισμού και θανάτου. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου αυξάνει όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ανήκει στη μαύρη ή την ασιατική φυλή, παρουσιάζει συν-νοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών. […] Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν την έγκυο για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη νόσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναφέρουν τα περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο της COVID-19 κατά την κύηση.[…]
Δεν έχει διαπιστωθεί από τότε που μας δόθηκε η παραπάνω απάντηση καμία απολύτως στοχευμένη προσέγγιση-ενημέρωση-καμπάνια-προσωπική επικοινωνία από την Πολιτεία μέσω του ΕΣΥ ανά Υγειονομική Περιφέρεια προς τις παραπάνω κατηγορίες γυναικών και του στενού τους περιβάλλοντος και έχουν αφεθεί όλα στην στάση του προσωπικού γιατρού που όπως είναι κοινά αποδεκτό και δυστυχώς έχει αποδειχτεί από την ίδια την πραγματικότητα ακόμη και αν προσπαθεί δεν είναι πάντα εφικτό να επιφέρει τα αναγκαία αποτελέσματα.
Για τον αναγκαίο εμβολιασμό την περίοδο κύησης, θηλασμού και στην προσπάθεια κύησης μετά και από πρόσφατα τραγικά γεγονότα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση χωρίς άλλες παλινωδίες και καθυστερήσεις που μας συνθλίβουν ως κοινωνία όταν συνδέονται με απώλειες ζωών.
Η Αυτοδιοίκηση, οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Κοινότητας, ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού, τα Κέντρα Υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν και πρέπει με την κατάλληλη ενίσχυση σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό να αποτελέσουν ανά Περιφερειακή Ενότητα τους πυλώνες άμεσες ενημέρωσης σε χωρικό επίπεδο ώστε ακόμη και με εξατομικευμένη προσέγγιση να επιτευχθεί το αναγκαίο αποτέλεσμα.
Να οριστούν σημεία αναφοράς ανά περιοχή που θα συναντηθεί άμεσα η Πολιτεία με κάθε γυναίκα σε ανάλογη κατάσταση μετά από σχετική καταγραφή και θα υπάρξει θεσμική ενημέρωση και στήριξη αυτών για την καλύτερη προστασία της υγείας τους και τυχόν του εμβρύου που κυοφορούν, σκοπεύουν να κυοφορήσουν ή θηλάζουν.
Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που το αντιμετωπίζει ως ένα καμπανιακό ζήτημα κοινωνικής πειθάρχησης και εικονικής ελευθερίας και όχι κοινωνικής χειραφέτησης, δημόσιας υγείας και αλληλεγγύης αφήνοντας μάλιστα ολόκληρες κατηγορίες πολιτών που χρήζουν προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό ουσιαστικά ακάλυπτες.
Επειδή τα ζητήματα δημόσιας υγείας συνιστούν ευαίσθητα και δυναμικά κοινωνικά θέματα που όμως για τους πολίτες ως επί το πλείστο χρήζουν απαντήσεις σε ενεστώτα χρόνο.
Επειδή μιλάμε για εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που η εθελοντική συμμετοχή κάποιου/ας προϋποθέτει όσο το δυνατόν πιο καθαρές θέσεις από τους αρμόδιους φορείς και αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση προς του πολίτες.
Επειδή πρέπει στα πλαίσια του ΕΣΥ να παρέχονται με ασφάλεια και αμεσότητα αυτές οι πληροφορίες για κάθε μια μεμονωμένη περίπτωση κύησης, προσπάθειας ή/και θηλασμού και όχι να αφήνεται αποκλειστικά σε μεμονωμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε έστω και τώρα να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για να προχωρήσει με μεθοδικό, πλήρη και εξατομικευμένο τρόπο η πληροφόρηση για τον εμβολιασμό στις παραπάνω συνθήκες και με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως η κύηση συνιστά ένταξη σε κατηγορία υψηλού υγειονομικού κινδύνου για τη νόσο covid-19;
Πως ακριβώς προστατεύονται για να εργάζονται με ασφάλεια οι γυναίκες σε κατάσταση κύησης ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στη νόσο covid-19;
Σκοπεύει να ενισχύσει με όλα τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό τις υφιστάμενες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτή την κατεύθυνση;».