Η αναπροσαρμογή του ΕΣΥ ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πανδημικές ανάγκες αποτελεί μονόδρομο σύμφωνα με τα όσα λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο «Βήμα», επιμένοντας εντούτοις ότι τα νοσοκομεία δεν θα γίνουν «μονοθεματικά». Ερωτώμενη για τον μισό μισθό bonus στους συναδέλφους της, υπογραμμίζει ότι «το ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής». Και συμπληρώνει ότι στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών, των όρων εργασίας και των οικονομικών απολαβών τους. Σε ό,τι δε αφορά τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε μια περίοδο που οι «σκληροί δείκτες» μαρτυρούν περαιτέρω πίεση, υπογραμμίζει ότι είναι νωρίς για προβλέψεις και συστήνει να κάνουμε γιορτές με προσοχή.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για κορυφή στο σύστημα. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι άνθρωποι του ΕΣΥ έχουν αποδείξει ότι είναι εδώ για όλους. Παρά την κούρασή τους, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, διατηρώντας υψηλό το επίπεδο της φροντίδας. Από τη μεριά μας, ενισχύουμε τις δυνάμεις αυτές με κάθε τρόπο, αυτό το διάστημα που έχουν αυξηθεί και πάλι οι έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Συνεργαζόμαστε με ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις, ανάλογα με τις συνθήκες. Το σύστημα είναι εδώ για όλους τους ασθενείς, COVID και non COVID. Δεν έγινε και δεν θα γίνει μονοθεματικό και όλα τα επείγοντα περιστατικά κάθε ειδικότητας αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να προσαρμόζουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, τα περιστατικά COVID είναι σαφώς περισσότερα από τα υπόλοιπα περιστατικά που απευθύνονται και εισάγονται σε απλές κλίνες ή σε ειδικές μονάδες. Πρέπει λοιπόν να ανταποκριθούμε σε αυτή την πραγματικότητα, αναπροσαρμόζοντας τη λειτουργία του ΕΣΥ».
Εχει γίνει μεγάλος λόγος για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ως μάχιμη γιατρός εκτιμάτε ότι η νοσηλεία εκτός Εντατικής, σε ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, είναι ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική;
«Η διαδικασία της διασωλήνωσης και εισαγωγής στη ΜΕΘ είναι συγκεκριμένη και διέπεται από οδηγίες και κριτήρια που έχουν θεσπίσει οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντενδείκνυται η διασωλήνωση. Οποτε χρειάζεται διασωλήνωση, ο διασωληνωμένος ασθενής μεταφέρεται σε ΜΕΘ, υπό ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις και ανάλογα με την πάθησή του. Αν είναι κατειλημμένες οι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται, μεταφέρεται μέσω ΕΚΑΒ σε άλλη διαθέσιμη μονάδα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η μεταφορά κρίνεται επικίνδυνη ή επισφαλής για τον ασθενή. Στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας σήμερα βρίσκονται 1.277 κλίνες εντατικής θεραπείας. Ολες οι κλίνες πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και έχουν εγκριθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά στάνταρντ».
Σε όλους τους τόνους έχει δηλωθεί ότι δεν θα πάμε σε άλλα μέτρα, εάν δεν διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών που ήδη ελήφθησαν. Πόσο θα περιμένουμε εάν οι «σκληροί δείκτες» συνεχίζουν να ανεβαίνουν;
«Τα μέτρα εφαρμόζονται μόλις λίγες ημέρες και είναι μάλλον άκαιρο να συζητάμε για το ενδεχόμενο επόμενων μέτρων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και όλα τα δεδομένα. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του νέου πανδημικού κύματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ασφάλεια αλλά και με δυνατότητες κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, κάτι πολύ σημαντικό για την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής μας».
Ωστόσο με ηπιότερη επιδημιολογική εικόνα στο ΕΣΥ πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ληφθεί μέτρα για τις ημέρες των γιορτών. Με τους «σκληρούς δείκτες» να καταγράφουν τάσεις επιδείνωσης σκέφτεστε μέτρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχει αγωνία ότι οι δείκτες θα αυξηθούν μετά τις γιορτές; Υπάρχει plan B;
«Είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα, πόσω μάλλον για μετά τα Χριστούγεννα. Τα νέα μέτρα, όπως είπα, εφαρμόζονται μόλις λίγες ημέρες και η απόδοσή τους δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί. Οι ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση, συνυπολογίζουν όλα τα δεδομένα και εισηγούνται αναλόγως. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης τώρα και για το επόμενο διάστημα, να κάνουμε γιορτές με προσοχή, παρέα με λίγα άτομα, με τη μάσκα μας και τηρώντας όλα τα μέτρα».
Εκφράζεται η ικανοποίηση ότι τα ραντεβού των τρίτων δόσεων είναι υψηλά. Τα ραντεβού για πρώτη δόση είναι μεν αυξημένα, όχι όμως ικανοποιητικά ώστε να καλύψουν άμεσα τη «μαύρη τρύπα» στο τείχος ανοσίας. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να γίνονται δωρεάν rapid tests σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους;
«Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ξεπερνούν πια τα 6,5 εκατομμύρια, ενώ αναμνηστική δόση έχει χορηγηθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση, η οποία αποδεικνύεται σωτήρια ως προς την αποτροπή της βαριάς νόσου, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, εφαρμόζουμε ένα από τα ευρύτερα προγράμματα ελέγχου COVID της Ευρώπης και ήδη πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ μαζικοί δωρεάν έλεγχοι καθημερινά».
Δρομολογούνται κίνητρα που θα έπειθαν τους πολίτες 60+ να εμβολιαστούν, καθώς τα σκληρά μέτρα δεν είναι μονόδρομος;
«Το καλύτερο κίνητρο είναι να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον κορωνοϊό, αφού είναι πιο ευάλωτοι στη βαριά νόσο και στις επιπλοκές της, ειδικά αν αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Το καλύτερο κίνητρο είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως το εμβόλιο είναι ο μόνος δρόμος προς την επιστροφή στην ομαλή και ποιοτική κοινωνική ζωή».
Εύλογα θα έλεγε κάποιος ότι ο μισός μισθός ίσως να μην ανταποκρίνεται στην προσφορά των γιατρών που είναι δύο χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ερχονται και άλλα μέτρα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές;
«Οι άνθρωποι του ΕΣΥ εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν ασταμάτητα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας και να παρέχουν την καλύτερη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς. Το ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες, τους όρους εργασίας και τις οικονομικές απολαβές όλων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να αισθάνονται ικανοποίηση και ασφάλεια στη δουλειά τους».
Παρατηρούνται κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ιδίως εν μέσω πανδημίας έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς στην κοινότητα στερούνται παρακολούθησης με αποτέλεσμα να φθάνουν καθυστερημένα στα νοσοκομεία. Τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα; Τι δρομολογεί το υπουργείο Υγείας;
«Αυτό που θέλουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – και που αποτελεί και τον πρωταρχικό της ρόλο – είναι να διαθέτει δομές που θα εξυπηρετούν τους πολίτες στον τόπο τους με επιστημονική αρτιότητα, ταχύτητα, χωρίς ταλαιπωρία, περιορίζοντας παράλληλα την επιβάρυνση των δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων νοσοκομείων.
Ετσι, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του χάρτη των ιατρικών ειδικοτήτων, δρομολογούμε την ενίσχυση της ΠΦΥ με περισσότερους γενικούς γιατρούς, ειδικότητα που μέχρι πρότινος δεν είχε μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας.
Επίσης, σε συνεργασία με το ΚεΣΥ αλλάζουμε τον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών συνδυαστικά με τη διαδικασία της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικού): Προωθούμε 6μηνη άσκηση των αποφοίτων Ιατρικής σε κλινικές του Παθολογικού Τομέα στη διαχείριση των χρονίως πασχόντων και στη διαχείριση επειγόντων τραυματιολογικών και άλλων περιστατικών μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΥ, αυτόνομα αλλά με επίβλεψη. Η άσκηση αυτή θα λειτουργεί ως προετοιμασία για το αγροτικό, ώστε οι νέοι γιατροί να ξεκινούν καλύτερα εφοδιασμένοι τη θητεία τους στην ΠΦΥ».