Την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή του από την καγκελαρία.
Την είδηση, εξάλλου, είχαν προαναγγείλει τα εγχώρια ΜΜΕ, εξηγώντας μάλιστα το πώς η γέννηση του γιου του, το περασμένο Σαββατοκύριακο, επηρέασε τις τελικές του αποφάσεις.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως το πάλαι ποτέ «παιδί-θαύμα» της πολιτικής αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την καγκελαρία τον Οκτώβριο, έπειτα από την έναρξη έρευνας εναντίον του για διαφθορά, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου το Κοινοβούλιο της Αυστρίας ήρε τη βουλευτική του ασυλία.
Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία, κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018.
Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και η εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich, με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες.
«Ανυπομονώ να αποδείξω ότι οι κατηγορίες εναντίον μου είναι ψευδείς»
Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη, ο Κουρτς, σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, δήλωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική, δίχως όμως να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του.
Κάνοντας την αυτοκριτική του, πάντως, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη και ότι, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει και αυτός τις αδυναμίες του.
«Έχω λάβει λάθος αποφάσεις. Δεν είμαι ούτε άγιος, ούτε εγκληματίας. Είμαι ένας άνθρωπος με ελαττώματα και αδυναμίες, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Και ανυπομονώ για την ημέρα που θα μπορέσω να αποδείξω στο δικαστήριο ότι οι κατηγορίες εναντίον μου είναι ψευδείς», τόνισε.
«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να υπηρετήσω τη χώρα μου», προσέθεσε ο μόλις 35 ετών πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους συνεργάτες του και τους Πράσινους, το κόμμα με το οποίο συγκυβέρνησε.
Οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία 27 ετών, πριν καλά-καλά ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική και κατόρθωσε να αναζωογονήσει το κόμμα των Συντηρητικών, δίνοντας μια εικόνα εκσυγχρονισμού, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα στο προσφυγικό ζήτημα.
«Αξέχαστες» έχουν μείνει, εξάλλου, οι πολλές επιθέσεις που είχε εξαπολύσει κατά της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές τη διετία 2015-2016.
«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016, μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.
Η σύντομη αλλά πλούσια πολιτική του καριέρα
Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στο προάστιο Μέιντλινγκ της Βιέννης. Το 2009 εξελέγη επικεφαλής του τομέα νεολαίας του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης. Τον Απρίλιο του 2011, ο Κουρτς διορίστηκε στο νεοσυσταθέν πόστο του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Στις γενικές εκλογές του 2013, εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε υπουργός Εξωτερικών, με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση. Τη στιγμή της ορκωμοσίας του, ο Κουρτς ήταν ο νεότερος ηλικιακά υπουργός, από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, καθώς και ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2017, το κόμμα του Κουρτς κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Στις 20 Οκτωβρίου, έλαβε εντολή από τον πρόεδρο, Φαν ντερ Μπέλεν, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2017, ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019μ το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, όπου διενεργήθηκαν από την υπηρεσιακή καγκελάριο, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, σχημάτισε κυβέρνηση στις 7 Ιανουαρίου του 2020 με τους Πράσινους.
Υπόθεση «Ίμπιζα» και αποχώρηση από την καγκελαρία
Η «Υπόθεση Ίμπιζα» ξεκίνησε με την αποκάλυψη (17 Μαΐου 2019) ενός κρυφού βίντεο στον Τύπο, στο οποίο ο αντικαγκελάριος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε (τότε που γυρίστηκε το βίντεο ήταν στην αντιπολίτευση) εμφανίζεται να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, στη διάρκεια συνάντησης στην Ίμπιζα της Ισπανίας, λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2017 (Ιούλιος 2017), με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά ΜΜΕ, στο Κόμμα της Ελευθερίας.
Το σκάνδαλο προκάλεσε την παραίτηση του Στράχε, αλλά και την πτώση της κυβέρνησης. Ο Κουρτς αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Μετά τη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κουρτς, στις 27 Μαΐου 2019, εξαιτίας της υπόθεσης Ίμπιζα, ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, όρισε ως προσωρινό διάδοχό του τον Χάρτβιγκ Λέγκερ, μέχρι να επιλεγεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διενέργεια των εκλογών.
Η πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, επελέγη ως κοινής αποδοχής διάδοχος του Λέγκερ και έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Αυστρίας. Οι εκλογές διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 με καθαρή νίκη του Κουρτς, αλλά και την εντυπωσιακή άνοδο των Πρασίνων και τη μείωση του ποσοστού του Κόμματος Ελευθερίας. Επακολούθησαν μακροχρόνιες συζητήσεις για σψηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.
Ο Κουρτς επανήλθε στην καγκελαρία και ορκίστηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2020 με αντικαγκελάριο τον Βέρνερ Κόγκλερ, αρχηγό των Πρασίνων. Η κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους ανέλαβαν κυβερνητική ευθύνη.
Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την παραίτησή του από τα καθήκοντα του καγκελάριου της Αυστρίας, έπειτα από την έναρξη έρευνας εναντίον του για διαφθορά.