Στο υπουργικό συμβούλιο, που ξεκινά στις 11, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη δημόσια υγεία ενόψει των Χριστουγέννων, μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:
«Στην εισαγωγική του ομιλία, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών».
Ποια μέτρα εξετάζονται:
Τα επικρατέστερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει των γιορτών και με φόντο την παραλλαγή Όμικρον, η οποία δεν έχει κάνει την εμφάνισή της ακόμη στη χώρα μας είναι:
- Διανομή δωρεάν self-test για όλους τους πολίτες τις μέρες των γιορτών
- Επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια μόλις 24 ωρών
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Μόνιμα όπλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί
Σε κάθε περίπτωση δύο είναι τα σημεία που οι πολίτες πρέπει να δώσουν περισσότερο βάρος.
Τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί είναι τα μόνιμα «όπλα» μας απέναντι στον ιό.
«Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία. Αναφέρομαι στην πρόσφατη, στις αρχές Νοεμβρίου, ταυτοποίηση του νέου στελέχους του κοροναϊού από τη Ν. Αφρική», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.
«Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε αυτές τις περιπτώσεις των επιδημιών είναι πολύτιμος. Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στους φόβους ότι πιθανόν λόγω αυτής της παραλλαγής μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά, και σημείωσε: «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος δηλαδή του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό.
Ο ιός στο συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει όμως από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που κάνει ο εμβολιαζόμενος με τον εμβολιασμό του σε βαθμό, όμως, που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.
Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα σημαντικά κύτταρα του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν, τα CD8 συγκεκριμένα, λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων.
Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας».