Ποιος κέρδισε στο debate των 5 υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής;
Μια πρώτη απάντηση έρχεται από τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει ανάρτηση υποστηρικτή κάποιου από τους συμμετέχοντες που να αναφέρεται σε επικράτηση του, σε μια μεγαλειώδη ατάκα του, σε ένα σημείο που να έχει καταφέρει να στριμώξει τους αντιπάλους του.
Ίσως για αυτό μετά τη λήξη του ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε «το ΠαΣοΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό». Γιατί η διαδικασία δεν έδωσε πόντους σε έναν από τους δύο υποψηφίους της καλούμενης «πρώτης ταχύτητας» στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αντιθέτως πήραν πόντους οι υποψήφιοι της «δεύτερης ταχύτητας» οι Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης (τοποθετήσεις με εύστοχα παραδείγματα) και Χάρης Καστανίδης. Έδειξαν ότι οι εκλογικές τους επιδόσεις, όπως φαίνονται στις δημοσκοπήσεις, δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο του πολιτικού λόγου και των θέσεων που εκφράζουν για την παράταξη και τη χώρα. Θα φανούν αυτοί οι πόντοι στην κάλπη; Είναι άγνωστο. Αλλά είναι βέβαιο ότι οι εκλογικές τους επιδόσεις θα επηρεάσουν τη μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και η στάση που θα κρατήσουν στον δεύτερο γύρο, το τελικό αποτέλεσμα.
Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι το ντέρμπι του debate παίχθηκε στο κέντρο του γηπέδου. Oι συμμετέχοντες δεν επέλεξαν το επιθετικό παιχνίδι, έδειξαν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στα νώτα τους. Τα φαβορί για την είσοδο στον δεύτερο γύρο (Λοβέρδος-Ανδρουλάκης) έδειξαν ότι βασική του προτεραιότητα ήταν να αποφύγουν το λάθος. Σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να στριμώξει τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ζήτημα της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή και στο σημείο αυτό υπήρξε μια αξιοσημείωτη κόντρα. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αυτός που θα εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα θα οριστεί από τον ίδιο με σεβασμό στις διαδικασίες που υπάρχουν. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας εκλέγεται, δεν διορίζεται, ήταν η απάντηση του κ. Λοβέδρου. Ας κρατήσουμε αυτή τη λεπτομέρεια. Θα έχει τη σημασία της στην περίπτωση που ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής εκλεγεί στη ηγεσία του κόμματος.
Ένα άλλο θέμα στο οποίο πόνταρε ο κ. Λοβέρδος ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Ρώτησε δύο φορές για τις θέσεις των συνυποψηφίων του αλλά απάντηση δεν πήρε. Ο μόνος που αναφέρθηκε στο θέμα ήταν ο Παύλος Χρηστίδης κινούμενος στη γραμμή της Φώφης Γεννηματά. Καταψήφιση της συμφωνίας αλλά απόσταση από τις ακρότητες της ΝΔ.
Κατά τα λοιπά κάποιες ατάκες που ακούστηκαν για «νεόγερους» και για «ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων» δεν πέτυχαν αυτό που ήθελαν ήταν, μάλλον, πυροβολισμοί στον αέρα.
Συμπερασματικά το debate δεν είχε νικητή. Δεν ήταν μια άγευστη σούπα, όπως την παρουσιάζουν οι υποστηριχτές του Γιώργου Παπανδρέου για να υποστηρίξουν ότι δικαιώθηκε που δεν πήγε στον διάλογο. Δεν ήταν όμως και ένα σημαντικό σημείο καμπής στην προεκλογική μάχη.
Αυτή θα δοθεί, τις επόμενες μέρες. Στο πεδίο των εντυπώσεων που θα προκαλέσουν οι κεντρικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Και στο πεδίο της ουσίας. Πόρτα-πόρτα.
Μερικές μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες το παιχνίδι δείχνει να είναι ανοιχτό. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι θα κριθεί από το πόσοι αλλά και το ποιοι θα σηκωθούν από τον καναπέ στις 5 Δεκεμβρίου.
Δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο κόσμο θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τα επιτελεία των υποψηφίων και ειδικά αυτών που διεκδικούν την είσοδο στον δεύτερο γύρο.
Εκεί, τελικά, θα κριθεί η μάχη.
Ποιος κέρδισε στο debate;
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.