Προετοιμασία 20΄Μαγείρεμα 30΄
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 6 μερίδες)
850 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, σε κύβους (βρίσκουμε και έτοιμη καθαρισμένη σε σουπερμάρκετ)
120 γρ. κάστανα βρασμένα (υπάρχουν έτοιμα σε σουπερμάρκετ), χοντροσπασμένα
100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
450 γρ. ζωμός λαχανικών (φτιαγμένος με κύβους βιολογικούς)
2 κομμάτια αστεροειδής γλυκάνισος
200 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
50 γρ. γιαούρτι στο κάθε πιάτο
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά (όχι παλαιωμένη), σε πολύ μικρούς κύβους
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν ζεσταθεί το λάδι, τσιγαρίζουμε το πράσο μέχρι να μαλακώσει και έπειτα προσθέτουμε την κομμένη κολοκύθα, τον ζωμό, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το γάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει αρκετά η σούπα (30 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να γίνει βελούδινη.
Ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα κάστανα για να τα καραμελώσουμε. Μοιράζουμε τη σούπα σε 6 βαθιά πιάτα και ρίχνουμε στο κέντρο από 1 κουταλιά γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με καραμελωμένα κάστανα και μερικούς κύβους γραβιέρα.