Το πόσες περισσότερες μεταλλάξεις έχει η παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα δείχνει ένα διάγραμμα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ήδη οι ειδικοί έχουν τονίσει πως η νέα παραλλαγή όμικρον είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ούτε πόσες φορές πιο μεταδοτική είναι, αλλά ούτε κατά πόσο την καλύπτουν τα εμβόλια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτή η τρισδιάστατη «εικόνα» που μοιάζει με χάρτη αποτελεί δημιουργία του νοσοκομείου Bambino Gesu στη Ρώμη. Σε αυτήν μπορούμε να δούμε καθαρά ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα, συγκεντρωμένες κυρίως σε μια περιοχή της πρωτεϊνης που αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα, επισήμανε η ομάδα των ερευνητών σε δήλωσή τους τη Δευτέρα.
«Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, απλώς ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί περαιτέρω στο ανθρώπινο είδος, δημιουργώντας μία ακόμα παραλλαγή» συμπληρώνει η ανακοίνωση, εξηγώντας ότι μελλοντικές μελέτες θα αποκαλύψουν εάν η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τελικά ουδέτερη, λιγότερο επικίνδυνη ή περισσότερο επικίνδυνη.
Τι δείχνουν τα δύο διαγράμματα
«Η ερευνητική ομάδα εστίασε στην αναζήτηση μεταλλάξεων στην τρισδιάστατη δομή της πρωτεϊνης ακίδας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλαούντια Αλτέρι, καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και ερευνήτρια στο Bambino Gesu. Η εικόνα παρήχθη από τη μελέτη των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για την αλληλούχιση αυτής της νέας παραλλαγής, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.
«Αυτή η εικόνα περιγράφει τις μεταλλάξεις της Όμικρον αλλά δεν προσδιορίζει τον ρόλο της… Τώρα είναι σημαντικό να καθορίσουμε μέσω εργαστηριακών πειραμάτων εάν ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για παράδειγμα», επισημαίνει η επιστήμονας.