Ο Αντίνοος Αλμπάνης είναι γεννημένος πρωταγωνιστής. Πρωταγωνιστής στη σκηνή, αλλά και στη ζωή. Ο ίδιος με γενναιότητα μίλησε το προηγούμενο διάστημα για την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε όταν διαγνώστηκε με λέμφωμα, δίνοντας κουράγιο και ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Σήμερα συνεργάζεται με τη La Roche-Posay για την ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών και για τη σωστή αντιμετώπιση των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες. Οπως λέει εμφατικά, «είναι η εποχή που οφείλουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια και να παίρνουμε θάρρος».
Κύριε Αλμπάνη, την άνοιξη θα σας απολαύσουμε στη νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ο δάσκαλος», η οποία θα προβάλλεται από τη συχνότητα του ΜEGA. Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος;
«Υποδύομαι τον γιατρό του νησιού. Εναν φιλήσυχο, εσωστρεφή χαρακτήρα που έχει επιλέξει να μείνει στους Παξούς για να αφήσει πίσω του όσα έκαναν τη ζωή του μη υποφερτή».
Πώς είναι τα γυρίσματα στο νησί των Παξών; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
«Είναι στ’ αλήθεια μια υπέροχη εμπειρία να βρίσκεσαι για δουλειά σε έναν τόσο όμορφο τόπο. Τα χρώματα και οι εικόνες που προσφέρονται είναι εντυπωσιακές. Από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω είναι ένα απόγευμα που είχαμε γύρισμα με φουσκωτά, την ώρα που έδυε ο ήλιος και ο ουρανός είχε πάρει φωτιά. Η ενέργεια του τόπου, της στιγμής, ήταν συγκινητική».
Το κίνημα #ΜeΤoo σάρωσε το ελληνικό θέατρο τον περασμένο χειμώνα. Θεωρείτε ότι θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική αλλαγή;
«Το κίνημα #ΜeΤoo κινείται και εξελίσσεται με τον τρόπο που οφείλει, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από την ουσιαστική αλλαγή».
Εχετε μιλήσει ανοιχτά για την περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίσατε όταν διαγνωστήκατε με λέμφωμα. Πόσο εύκολο ήταν να μιλήσετε δημόσια για αυτό το κομμάτι της ζωής σας;
«Ποτέ δεν ήταν εύκολο και ίσως ποτέ να μην είναι. Αλλά έχω την αίσθηση πως όταν αποφασίζεις για οποιονδήποτε λόγο να μοιραστείς ένα τέτοιο κομμάτι σου, καλό είναι να το κάνεις ακτιβιστικά».
Πράγματι, γιατί όπως έχετε πει, ούτε στους γονείς σας αρχικά δεν αποκαλύψατε την περιπέτεια που περνούσατε…
«Περισσότερο από ποτέ, είναι η εποχή που οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς. Οφείλουμε να επικοινωνούμε, να μιλάμε, να μοιραζόμαστε. Να κοιταζόμαστε στα μάτια και να παίρνουμε θάρρος».
Μετά την απόφασή σας να μιλήσετε δημόσια φαντάζομαι ότι θα δεχθήκατε πολλά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει κάποιο που κρατάτε;
«Αυτό που κρατάω από την επικοινωνία μου με τον κόσμο είναι πως ο άνθρωπος δεν θέλει πολλά για να παρηγορηθεί. Ενα μήνυμα, ένα «γεια», μια απλή κουβέντα που μπορεί να του ομορφύνει τη μέρα».
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη La Roche-Posay; Ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας;
«Η συνεργασία μας ήρθε ως φυσική εξέλιξη. Τα προϊόντα της ήταν ήδη ισχυρός σύμμαχός μου την περίοδο των θεραπειών και όταν με προσέγγισαν για αυτή τη συνεργασία με πολλή χαρά είπα «ναι». Με τη La Roche-Posay μάς συνδέουν κοινές αξίες και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: την ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών και τη σωστή αντιμετώπιση των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες. Εχει δεσμευτεί να βοηθήσει σε αυτή τη «μάχη ζωής» προσφέροντας φροντίδα μέσω της νέας ενημερωτικής καμπάνιας που πραγματοποιήσαμε και κυκλοφορεί τον μήνα που διανύουμε στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της La Roche-Posay εντάσσεται και η συνεργασία που έχει εδώ και τρία χρόνια με τον Oμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ μέσα από δράσεις και διανομή προϊόντων αποκλειστικά σε ογκολογικούς ασθενείς».
Το 80% των ασθενών υποφέρουν από δερματικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας από τον καρκίνο. Εσάς με ποιον τρόπο σας βοήθησαν τα προϊόντα της La Roche-Posay; Πού ακριβώς στοχεύουν;
«Ηταν ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσω το δέρμα μου, που αποτελεί και την ισχυρότερη ασπίδα του οργανισμού μου. Τα προϊόντα αυτά φροντίζουν να ενυδατώνουν εντατικά, να καταπραΰνουν, να επουλώνουν, να αναπλάθουν και να προστατεύουν από τον ήλιο. Οσα δηλαδή χρειάζεται ο ασθενής τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία. Πλέον έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μου ρουτίνας».
Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του δέρματος του ασθενούς και από ψυχολογική άποψη;
«Ενα υγιές δέρμα μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει. Και ο ασθενής χρειάζεται πολλά!».
Σας έκανε αυτή η περιπέτεια υγείας που περάσατε να δείτε τη ζωή πιο αισιόδοξα ή πιο απαισιόδοξα; Τι αναθεωρήσατε;
«Μόνο αισιοδοξία μπορώ να αισθάνομαι όταν έχω πια περάσει από την καταιγίδα. Κατάλαβα πως χρειάζομαι ποιοτικότερο χρόνο, αλλαγή καθημερινότητας και ουσιαστική φροντίδα του οργανισμού και της ψυχής».