Προετοιμασία 30′, Μαγείρεμα 75’

ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

1 χταπόδι περίπου 2 κιλά

7 μελιτζάνες σε φέτες 1,5 εκ.

1 πατάτα σε φέτες 1,5 εκ.

150-200 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)

3 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

2 φρέσκες ντομάτες (ψιλοκομμένες) ή 250 gr κονκασέ

1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτές

2 φύλλα δάφνης

Μπαχάρι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει (χωρίς νερό, για περίπου 45 λεπτά σε σιγανή φωτιά).

Παράλληλα, τηγανίζουμε σε 150 ml ελαιόλαδο, ελαφρά τις μελιτζάνες και την πατάτα. Τις στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (και το αφήνουμε στην άκρη).

Μόλις το χταπόδι βράσει, το κόβουμε (σε κομμάτια όσο είναι τα πλοκάμια).

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε και το χταπόδι, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το πιπέρι, το μπαχάρι και το αλάτι.

Μεταφέρουμε το χταπόδι (με τον ζωμό του) στο ταψί με τις μελιτζάνες και την πατάτα. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μείνουν με λίγο ζωμό (στους 200οC, για 30 περίπου λεπτά).