Νέα βήματα για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου κάνει η Τουρκία, στήνοντας παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης και κέντρα ταυτοποίησης.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει την κατασκευή δύο από τους πέντε σταθμούς Παράκτιας Επιτήρησης. Οι σταθμοί θα δημιουργηθούν προς ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτος σταθμός θα ανεγερθεί στο Αναμούρ και ο δεύτερος στην Αλεξανδρέττα.
Μάλιστα, σε μια νέα κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία εντάσσει και σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του philenews. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης και Παρακολούθησης καθώς και του Κέντρου Επιχειρήσεων, στην κατεχόμενη Κύπρο.
Η ανέγερση δύο κέντρων στα κατεχόμενα αποτελεί δείγμα των προθέσεων της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά τον έλεγχο των πλοίων που θα διακινούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα κέντρα αυτά αναμένεται ότι θα λειτουργούν παράλληλα με τη χρήση πλωτών μέσων της τουρκικής ακτοφυλακής.
Οι σταθμοί αυτοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι εξοπλισμένοι με συναγερμούς αναγνώρισης ζώνης ασφάλειας, εισόδου, εξόδου, ταχύτητας και επιτάχυνσης για τον επιλεγμένο τύπο πλοίου, έλεγχο ταυτότητας και πληροφορίες πλοήγησης των πλοίων, σύστημα τηλεχειρισμού και ανίχνευσης κίνησης.
Είναι εμφανές ότι όλα αυτά που ετοιμάζει η Τουρκία δεν θα περιοριστούν μόνο για τη θαλάσσια περιοχή πέριξ της τουρκικής επικράτειας. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν να κάνουν με την επιτήρηση της περιοχής που η ίδια η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως δική της θαλάσσια ζώνη, αμφισβητώντας παράλληλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος επιζητά να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η χώρα τουπροσβλέπει στην προοπτική δημιουργίας μιας συντονισμένης θαλάσσιας παρουσίας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.