Δοκιμαστική πτήση drone που θα χαρτογραφεί τις επικίνδυνες για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων περιοχές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέμα της Χελιδονούς παρουσία των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.
Το drone που παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών θα συμβάλλει στην αποτύπωση περιοχών που εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, όπως για παράδειγμα ρεμάτων, με σκοπό να αξιολογείται η κατάστασή τους ώστε να επικουρείται από τους αρμόδιους η αποκατάστασή τους.
Με την ακρίβεια καταγραφής, τέτοιου είδους drone μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και στη διαχείριση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
Αξιοποίηση της τεχνολογίας
Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μέσω της συνεργασίας του με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.
«Ήρθαμε εδώ σήμερα με τον κ. Πιερρακάκη για να συντονιστούμε τα δύο υπουργεία σε μια σύγχρονη αντίληψη της διαχείρισης του κινδύνου και σε μια πολύ προχωρημένη αντίληψη πώς θα διαχειριστούμε τα νέα τεχνολογικά μέσα για να μπορέσουμε να προλάβουμε φυσικές καταστροφές και να περιορίσουμε με προετοιμασία και ετοιμότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.»
» Έχουμε δει τι θα μας δώσει η περιήγηση ενός drone, πόσο θα μας βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της κρίσης τη συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή, αλλά κυρίως είναι πώς θα μας προετοιμάσει για να λάβουμε τα προληπτικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη βοήθειά του σε όλους τους τομείς της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.
«Από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγός στη δημιουργία του νέου υπουργείου», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Υπογράμμισε επίσης ότι το πρότζεκτ ΑΙΓΙΣ, που είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και ακολουθεί τη λογική του τριπτύχου της πρόληψης-προετοιμασίας/ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, θα υλοποιηθεί με την απόλυτη συνεργασία των δύο υπουργείων.
Το 112 ήταν μόνο η αρχή
«Το 112 ήταν μόνο η αρχή» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το υπουργείο του είναι από την πρώτη ημέρα αρωγός ευρύτερα στην αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.
«Είμαστε εδώ για να είμαστε αρωγοί στο πολύ σπουδαίο έργο που έχουν αναλάβει. Αυτό που κάναμε σήμερα είναι ότι από κοινού είδαμε πώς μπορούμε να εντάξουμε τα drones ευρύτερα στη στρατηγική τη δικιά του (σ.σ. υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) και της ομάδας του, και αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα από ένα πάρα πολύ πλούσιο πρόγραμμα το οποίο έχουν τη στρατηγική και έχουμε συνδιαμορφώσει στο τεχνικό σκέλος. Θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και θα είμαστε μαζί», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον μηχανικό τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών αεροσκαφών Βασίλη Μηλιώτη, το συγκεκριμένο drone, ελαφρού τύπου, ζυγίζει περίπου 6 κιλά, μπορεί να πετάξει μέχρι και 4.000 πόδια, στα 120 μέτρα (πτήσεις ανοιχτού τύπου) και μπορεί να πετάει έως και περίπου 2 ώρες και να καταγράφει.
Έχει την ευελιξία να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα και να μετατρέπεται σε ένα drone fixed wing, δηλαδή να πετά ως ένα δελταπτέρυγο αεροσκάφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ