Η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει φόβο σε όλο τον πλανήτη αφού το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν την «πιάνουν» τα εμβόλια, ενώ φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγινε στο Άμστερνταμ όταν σήμανε συναγερμός για δύο πτήσεις που έφτασαν από τη Νότια Αφρική.
Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από κράτη στο νότιο τμήμα της Αφρικής και ξεκαθάρισε πως όσοι βρίσκονταν ήδη εν πτήσει θα υποβληθούν σε εξετάσεις και πιθανόν καραντίνα μετά την άφιξή τους.
Νέοι περιορισμοί και στην Αυστραλία
Τελευταία χώρα που αποφάσισε ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι η Αυστραλία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε σήμερα περιορισμούς σε ανθρώπους που βρίσκονταν πρόσφατα σε εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, που εγείρει ανησυχία για νέο φονικό κύμα της πανδημίας.
Δυνάμει των μέτρων –με άμεση ισχύ– που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον, θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στις χώρες αυτές πρόσφατα η είσοδος στην αυστραλιανή επικράτεια, ενώ οι πολίτες της χώρας και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού που επιστρέφουν θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο Γκρεγκ Χαντ.
Οι χώρες που αφορούν οι περιορισμοί είναι η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο, το Εσουατίνι, οι Σεϋχέλες, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.
«Σε όποιον δεν είναι πολίτης της Αυστραλίας ή συγγενής πρώτου βαθμού πολίτη της Αυστραλίας, και βρισκόταν σε αφρικανικές χώρες όπου έχει εντοπιστεί και εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Αυστραλία», είπε ο κ. Χαντ.
Τι αποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κοροναϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.
Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.
Διπλωματική πηγή της ΕΕ είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες:
-
- Νότια Αφρική
- Μποτσουάνα
- Εσουατίνι
- Λεσότο
- Μοζαμβίκη
- Ναμίμπια
- Ζιμπάμπουε
Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως «πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι».
Πριν την ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από σήμερα Σάββατο και η Ελλάδα.
Τι ισχύει για την Ελλάδα
Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
- Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
- Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
- Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
- Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ.
Σημειώνεται πως η παραλλαγή της Μποτσουάνα επιβεβαιωμένα έχει φτάσει και στην Ευρώπη, καθώς χθες Παρασκευή 26 Νοεμβρίου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο.