Ο γρίφος της Μποτσουάνα

Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις μεταφορές και νέες δυσλειτουργίες σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους.

«Είναι ένας γρίφος με περιτύλιγμα μυστηρίου, μέσα σε ένα αίνιγμα». Με τη φράση αυτή του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ένας φίλος της στήλης με διακεκριμένη πορεία στον οικονομικό χώρο μου ανέλυσε την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών χθες Παρασκευή στον απόηχο των ευρημάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και την μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Όπως μου τόνισε, δεδομένου ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις μεταφορές και νέες δυσλειτουργίες σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους. Για το λόγο αυτό και οι μετοχές των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών κατακρημνίσθηκαν χθες , καθώς υπήρξε φόβος πως η πρόσκαιρη διακοπή αεροπορικών συνδέσεων με την Αφρική θα μπορούσε να παγιωθεί.

***
Ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός στην Μποτσουάνα

Ρώτησα πηγές μου στο υπουργείο Εξωτερικών και με πληροφόρησαν πως οι διμερείς σχέσεις μας με τη Μποτσουάνα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως καλές παρ’ ότι περιορισμένης έκτασης λόγω της γεωγραφικής αποστάσεως. Στη Μποτσουάνα κατοικούν περισσότεροι από 100 ομογενείς, κυρίως στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας είναι ο Γεράσιμος Σιούτας , νέος στην ηλικία με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο. Ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός που επισκέφθηκε το Γκαμπορόνε, ήταν ο…Τέρενς Κουίκ που ως υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέσχισε τα μήκη και τα πλάτη της αφρικανικής ηπείρου. Στην μποτζουανική πρωτεύουσα Γκαμπορόνε, ο κ. Κουίκ είχε πολιτικές συναντήσεις και είχε γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος για διμερή συνεργασία των δύο χωρών. Αν και είχε στα πλάνα του την υπογραφή πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας που θα έθετε στο επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φάρμακα, τις κατασκευές, τον τουρισμό και τις συνέργειες στον αγροτικό τομέα, τελικά δεν πρόλαβε ή δεν τα κατάφερε (ποιος ξέρει;) να συνομολογήσει τη σχετική συμφωνία. Δεν ξέρω εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καλόβλεπαν να επενδύσουν στην Μποτσουάνα, ωστόσο κινέζοι επενδυτές το έχουν ήδη κάνει. Και στο επίκεντρο βρίσκονται οι τουριστικές υποδομές και τα αδαμαντωρυχεία της…

***
Τα μέτρα για τις πτήσεις από την Αφρική

Θα πρέπει να ξέρετε ωστόσο ότι νέα μέτρα για τις πτήσεις από εννέα αφρικανικές χώρες, εξαιτίας της εμφάνισης της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, αποφάσισε η κυβέρνηση, έπειτα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Τα νέα μέτρα αφορούν σε ταξιδιώτες από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Αυτές είναι οι αφρικανικές χώρες για τις οποίες θα ισχύουν ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό τεστ. Βεβαίως τα μέτρα αυτά αναμένεται να εξελιχθούν ανάλογα με την συμπεριφορά της μετάλλαξης Μποτσουάνα.

***
Είναι ή όχι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα;

Το θέμα είναι πόσο μεταδοτική είναι αυτή η μετάλλαξη και πόσο ανθεκτική στα εμβόλια. Ακόμα, λένε οι επιστήμονες είναι νωρίς να το διαπιστώσουμε αυτό αλλά εάν όντως αποδειχθεί πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα τότε όντως θα είναι και πιο επικίνδυνη. Σε αντίθετη περίπτωση μου λέει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τότε θα επικρατήσει η «Δέλτα».

***
12.175 ζωές έχουν σώσει έως τώρα τα εμβόλια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε 33 χώρες, (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας), τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει 12.175 ζωές από τον κορωνοϊό ανθρώπων άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, τα εμβόλια έχουν σώσει 11.429 ζωές μετά τις δύο δόσεις και 746 μετά την πρώτη δόση. Οι θάνατοι λόγω που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στις ηλικίες άνω των 60 ετών αναφέρεται ότι είναι 11.703. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Eurosurveillance, εκτιμά ότι το ποσοστό των αναμενόμενων θανάτων ανθρώπων άνω των 60 ετών λόγω κορωνοϊού, που αποτράπηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια, είναι 51%, δηλαδή τα εμβόλια περιόρισαν τουλάχιστον στους μισούς τους θανάτους που αλλιώς θα υπήρχαν

***
Οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ένα ερώτημα απασχολεί τον κόσμο το τελευταίο διάστημα. Πού οφείλεται η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πού οφείλονται τόσοι πολλοί θάνατοι; Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, υπεύθυνη των ΜΕΘ Ευαγγελισμού, δίνει ορισμένες απαντήσεις: Τα πράγματα, είπε σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη (Σκάϊ), είναι ζορισμένα σε κάποιες περιοχές εδώ και αρκετό καιρό καθώς υπάρχει κόσμος που αρνείται να χρησιμοποιήσει το «όπλο» που έχουμε και αυτό είναι το εμβόλιο. Στο γεγονός αυτό, οφείλεται η αύξηση στα εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Και συμπλήρωσε: «Αυτό που έχουμε ως πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι και είναι αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Μειονότητα είναι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα η κυρία Κοτανίδου επισήμανε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμένων τόσο θα μειώνονται οι θάνατοι και οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός lockdown, η κυρία Κοτανίδου απάντησε ότι οποιοδήποτε κλείσιμο δεν θα αποδώσει περισσότερο από τα προηγούμενα, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της κυβέρνησης τα μέτρα.

***
Υιοθεσίες σε οροθετικούς

Πάμε τώρα σε μια είδηση που εκπέμπει κοινωνική ευαισθησία. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μετά από τις μεταρρυθμίσεις και την απλούστευση των διαδικασιών για τις Αναδοχές και τις Υιοθεσίες, επιχειρεί μια άλλη πρωτοβουλία. Δίνει την δυνατότητα σε οροθετικούς και ασθενείς με ηπατίτιδα Β -οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία και δεν μεταδίδουν τη νόσο – να αποκτήσουν δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας. Η τροπολογία που θα επιτρέπει και σε αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν γονείς, θα ψηφισθεί από την Βουλή την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Οροθετικών.

***

Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Τούτουζας

Ήταν ο άνθρωπος, ο γιατρός που θεμελίωσε την σύγχρονη Καρδιολογία. Ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.
Συγκινεί η ανάρτηση του συναδέλφου του Καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος τον αποκαλεί «Μεγάλο». Συγκεκριμένα γράφει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης:

«Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος. Ο Παύλος Τούτουζας.…Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία……Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη……Που «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του……που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ίσως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα… +Καλό σου ταξίδι»

***
Ο θεσμός του Α/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στην Βουλή για τα εξοπλιστικά, έμαθα ότι ο βουλευτής μέλος της επιτροπής και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης συνεχάρη στην επιτροπή τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την πρόσφατη παρασημοφόρησή του με το Μετάλλιο του Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους. Όπως τόνισε ο κ. Δαβάκης στο πρόσωπο του Αρχηγού τιμώνται το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά επέκταση των Ελλήνων πολιτών. Το σύνολο των παριστάμενων μελών της Επιτροπής συνεχάρη τον Αρχηγό για αυτή την τιμητική διάκριση με εξαίρεση, όπως μου είπαν, το ΚΚΕ. Όπως ειπώθηκε εκείνη την ημέρα στη Βουλή ο θεσμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι για να ενώνει όλους τους Έλληνες.

***
Το αγαπημένο παραμύθι της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τι βιβλία προέτρεψε στα παιδάκια να διαβάσουν τώρα στις γιορτές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ποιο άραγε είναι το αγαπημένο της παιδικό παραμύθι; Όταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το περίπτερο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συναντήθηκε με μαθητές της Γ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, τους προέτρεψε πρώτα απ΄όλα να «διαβάζουν και να ονειρεύονται». Εν συνεχεία τους μίλησε για το πιο αγαπημένο της βιβλίο «το απόλυτο παραμύθι», όπως το ονόμασε που είναι ο «Μικρός Πρίγκηπας», του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ αλλά, συμπαθεί και τον «Τρελλαντώνη» και τον «Μάγκα» της Πηνελόπης Δέλτα. Εν συνεχεία μίλησε στα παιδιά για τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, για το «Γουίνι το αρκουδάκι« του Α.Α. Μιλν και βεβαίως για τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» του Τζ. Τόλκιν. Προέτρεψε τα παιδιά να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία όπως τα βιβλία του Καρόλου Ντίκενς και του Ιουλίου Βερν και άκουσε τους αγαπημένους τίτλους των παιδιών συζητώντας μαζί τους για την ιστορία και τους ήρωες των αγαπημένων τους βιβλίων. Υποσχέθηκε μάλιστα να στείλει αντίτυπα από τα αγαπημένα της βιβλία στο σχολείο τους για να τα έχουν στη δανειστική βιβλιοθήκη. Μόνον και μόνον που έκανε λόγο για βιβλιοθήκη και μάλιστα δανειστή , στην εποχή του ιντερνέτ, όπου με ένα κλικ μπορείς να «κατεβάσεις» όποιο παραμύθι θέλεις, κάτι δείχνει αυτό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.