Στον πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τον επόμενο, όπως όλα δείχνουν, υπουργό Οικονομικών εστιάζουν στα σχόλιά τους γερμανικές εφημερίδες. Eνδεικτικά, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι ο Κρίστιαν Λίντνερ ως κυβερνητικός εταίρος και νέος υπ. Οικονομικών, θέλει να παρουσιάσει στη γερμανική κοινωνία το νέο πρόσωπο των Φιλελευθέρων, που ο ίδιος ευαγγελίζεται. «Το FDP είχε εκδιωχθεί για χρόνια από το γερμανικό κοινοβούλιο, αφού επί χρόνια είχε βρεθεί περιθωριοποιημένο ως πελατειακό κόμμα με μια έννοια της ελευθερίας συνυφασμένη με τον φιλελευθερισμό της αγοράς. Ο Λίντνερ απαίτησε το κόμμα να ξαναβρεί τον ίδιο του τον εαυτό – και ναι, το νέο FDP είναι διαφορετικό».
Σύμφωνα με την Handelsblatt: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον μελλοντικό υπ. Οικονομικών θα είναι μεσοπρόθεσμα να φέρει μια νέα προσέγγιση στην έννοια της πίστης στο κράτος, η οποία στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους είναι υπερβολική. Ελευθερία, κατά τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, σημαίνει ελευθερία του κράτους να παρεμβαίνει, να ξοδεύει πολλά χρήματα και να μπορεί με διάφορους σκιώδεις προϋπολογισμούς να άρει τελικά το φρένο της δημοσιονομικής πειθαρχίας -σύντομα, υπό τον νέο υπ. Οικονομικών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού για την υλοποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής αναδιάρθρωσης στην ιστορία κοστίζουν τεράστια ποσά – σε κάθε περίπτωση περισσότερο από όσα θα ήθελαν οι φιλελεύθεροι υποστηρικτές ενός λιτού κράτους. Το πώς όμως ο μελλοντικός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα διαχειριστεί τις ισορροπίες παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά ερωτήματα της επόμενης τετραετίας.»
Εμβολιασμός: «Ο εξαναγκασμός είναι ο λάθος δρόμος»
Έντονη παραμένει στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση γύρω από την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού, με πολλούς πολιτικούς αλλά και συνταγματολόγους πλέον τα τάσσονται υπέρ. Σε σχόλιό της η ιστοσελίδα Tagesschau του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης παρατηρεί: «’Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός’, ακουγόταν ξανά και ξανά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η αθέτηση αυτής της υπόσχεσης εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων και των κατειλημμένων κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας– ακόμη κι αν με την πρώτη ματιά φαίνεται επιθυμητή- θα ήταν σοβαρό λάθος (…)»
«Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν την κοινωνία ενωμένη ακόμη και σε αυτή την ακραία κατάσταση. Τα κοινωνικά οφέλη του εμβολιασμού είναι αδιαμφισβήτητα. Αλλά η απόφαση για τον εμβολιασμό πρέπει να παραμείνει ατομική απόφαση του καθενός, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά για τον εαυτό του. Ο αποκλεισμός και εξαναγκασμός είναι ο λάθος δρόμος».
Θύμα της πανδημίας και το χαλούμι
Στην κρίση που έχει χτυπήσει τα κυπριακά τυροκομεία και συγκεκριμένα την παραγωγή χαλουμιού αναφέρεται η Stuttgarter Zeitung και παρατηρεί: «Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει στο νησί της Κύπρου απόθεμα χαλουμιού, του πολύτιμου λευκού τυριού, αξίας έξι εκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας προκαλέσει μείωση της ζήτησης στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Η ζήτηση για χαλούμι κατέρρευσε πέρυσι εξαιτίας των λοκντάουν ανά την Ευρώπη που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (…)».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Η ΕΕ κατοχύρωσε το χαλούμι ως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) μετά από διεκδίκηση επτά χρόνων.Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για το χαλούμι, απορροφώντας το 50% των συνολικών εξαγωγών, ακολουθούμενο από τη Σουηδία. Το ασυναγώνιστο αλμυρό τυρί, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή ψητό, σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων 260 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 με εξαγωγές 40.000 τόνων».
Δήμητρα Κυρανούδη