«Εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να πάει σε εκλογές, όπως ήθελε, τον Ιούνιο του 2023 και φαίνεται ότι όντως είναι δύσκολο αυτό – ενδεχομένως, να τον προλάβουν οι εξελίξεις» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης.
Ο Ερντογάν θέλει να βάλει το όνομά του δίπλα στους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, σημείωσε ο κ. Φίλης και προσπαθεί να κάνει κάτι εντελώς ανορθόδοξο, επιμένοντας ότι θα δικαιωθεί, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και σε ορισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει και το 50%.
«Είναι υποτίθεται στο 20%, αλλά εμείς ξέρουμε ότι είναι στο 30% και ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη προσέγγιση ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια. Η μείωση των επιτοκίων κατά τον Ερντογάν σημαίνει φθηνό χρήμα. Το θέμα είναι ποιος θα το πάρει το φθηνό χρήμα. Αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις τα βασικά, δεν θα πας για παράδειγμα να αγοράσεις δάνειο για να πάρεις αυτοκίνητο», τόνισε ο κ. Φίλης.
Και προσέθεσε: «Επίσης θεωρεί ότι με το φθηνό χρήμα θα αυξηθούν οι εξαγωγές – πολύ σωστό, αλλά ταυτόχρονα οι εισαγωγές που είναι περισσότερες από τις εξαγωγές έχουν ξετινάξει το κόστος ζωής. Επίσης, ο Ερντογάν πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προσεγγίσει τουρίστες, και έχει δίκιο και εδώ, αλλά υπάρχει και η πανδημία», που δυσκολεύει τα πράγματα.
Παρότι με τις εξελίξεις στην Τουρκία, είμαστε στη χώρα μας σε επιφυλακή, στην πραγματικότητα οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης στην Ελλάδα είναι πραγματικά μικρές. γιατί από τις τρεις περιπτώσεις που η Τουρκία εξετάζει για να αποπροσανατολιστεί το εγχώριο ακροατήριό της – την Συρία, την Κύπρο και την Ελλάδα – η Ελλάδα είναι η δυσκολότερη, εκτιμά ο κ. Φίλης.
Επίσης, σημείωσε, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να προκαλέσει κάποια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα πλήξει τα δικά τους συμφέροντα. Και τρίτον, υπογράμμισε ο κ. Φίλης, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν ξέρει κανείς πού θα οδηγήσει η πρόκληση μιας κρίσης μαζί της.
«Ξέρουν καλά οι Τούρκοι υπηρεσιακοί και επικεφαλής, ότι μιλάμε για μια χώρα με υψηλής ποιότητας προσωπικό, με πολύ ισχυρό στρατό του ΝΑΤΟ. Είναι άλλο οι Κούρδοι της Συρίας, άλλο οι Λίβυοι και άλλο η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αυτή την ώρα, ο τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιδράσεις με καταστολή. «Φοβούμενος ότι μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2012-2013, έχει ήδη τοποθετήσει κιγκλιδώματα στην πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση είναι ψηφοφόροι του Ερντογάν, τα χαμηλότερα στρώματα που αυτή την στιγμή ζουν σε άθλιες συνθήκες, οπότε δεν νομίζω να βγουν στους δρόμους», εκτίμησε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας πως, σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον, ο Ερντογάν τώρα πληρώνει την αλαζονεία του, η οποία τον οδήγησε να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό προεδρικό σύστημα, αλλά και να απαιτεί το 50+1 για να κερδίσει τις εκλογές, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει».