Η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται σε σχόλιό της περιγράφοντας την περισσότερο από οριακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, για την οποία ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως επισημαίνει ο σχολιαστής.
Κάνοντας ιστορική αναδρομή στον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, αναφέρει ότι και ο Ερντογάν στα 18 χρόνια εξουσίας, άφησε το αποτύπωμά του όσο κανένας άλλος πολιτικός από τότε.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η κατάρρευση της λίρας για την οικονομία της Τουρκίας
«Τώρα, όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο τούρκος πρόεδρος χάνει σε υποστήριξη και οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο. Ο αυτοαποκαλούμενος αντίπαλος των επιτοκίων θέλει προφανώς με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων να μετατρέψει τη χώρα του σαν σε ασιατική με χαμηλούς μισθούς. Με δέλεαρ τα φτηνά δάνεια και τους χαμηλούς μισθούς οι επιχειρηματίες ωθούνται να κάνουν επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα ξένες εταιρείες καλούνται να επενδύσουν στη χώρα για να τονώσουν την παραλυμένη οικονομία. Γι’ αυτά οι Τούρκοι θα πρέπει να ευχαριστήσουν τον Ερντογάν το 2023 προσερχόμενοι στην κάλπη. Είναι η χρονιά του ιωβηλαίου για την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Ο αρθρογράφος επικαλείται προβλέψεις οικονομολόγων για τη φτωχοποίηση, στην οποία οδηγείται ο λαός από τον υψηλό πληθωρισμό. «Λόγω της αδύναμης λίρας η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τις εισαγωγές, από τις οποίες εξαρτάται και να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Κυρίως η κατάρρευση της λίρας προκαλεί ζημίες. Η αποδυναμωμένη Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι η κατάρρευση του νομίσματος λόγω της μονομερούς πολιτικής του προέδρου κινείται εντελώς αποκομμένη από τα βασικά οικονομικά δεδομένα. Την ίδια ώρα με την πολιτική των επιτοκίων ο Ερντογάν γίνεται πολιτικά ευάλωτος. Η αντιπολίτευση έχει επιτέλους ένα θέμα, με το οποίο μπορεί να εμφανίζεται ως εναλλακτική και έτσι ο πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να κάνει κάτι, που όμως που είναι δύσκολο λόγω της πολυπλοκότητας των οικονομικών διαδικασιών».
Πηγή: DW