Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την χώρα μας θα φτάσουν το 2021 τα 10 δισ. ευρώ ενώ για το 2022 ο στόχος των 15 δισ. ευρώ είναι εφικτός.
Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος μιλώντας χθες στην Ημερίδα: Ελληνικός Τουρισμός, μία εθνική υπόθεση.
«Αυτήν τη χρονιά, λοιπόν, θα φτάσουμε σίγουρα τα 10 δισ., δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα κινηθούμε περίπου στο 65% του 2019 που ήταν 2 και κάτι δισ., άρα περιμένουμε γύρω στο 1,3-1,4 δισ. Θα φτάσουμε λοιπόν σε ένα νούμερο γύρω στα 10, 10,1, 10,2 δισ. ευρώ. Αυτά τα 3 δισ. επιπλέον του 40% που ήταν η πρόβλεψη της τελευταίας αναθεώρησης του προϋπολογισμού, σημαίνουν συν δύο μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, στο ποσοστό ανάπτυξης το οποίο τελικά θα φτάσει σε αυτό το υψηλό σημείο, κυρίως λόγω αυτής της μεταβολής στον τουρισμό» υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.
Όσον αφορά το 2022 σημείωσε ότι «τα 15 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2022, θεωρώ ότι όπως και να εξελιχθεί η πανδημία μέχρι τον Μάρτιο, είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος και δεν αποκλείεται να το ξεπεράσουμε».
Παράλληλα ο κ. Ρέτσος εξήγησε γιατί το 2022 αν και θα είναι και αυτή χρονιά πανδημίας, θα είναι αυτό για την Ελλάδα ένα πλεονέκτημα. «Η Ελλάδα, είπε, έχει καταφέρει τουριστικά, τα δύο τελευταία χρόνια, να θεωρηθεί ένας πάρα πολύ ασφαλής προορισμός διακοπών. Το 2022 λοιπόν, που πάλι θα είναι το κριτήριο η πανδημία, ένα από τα βασικά κριτήρια του ταξιδιού και η ασφάλεια, θεωρώ ότι πάλι, παρ’ ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα έχουν μπει στο «παιχνίδι» και στον ανταγωνισμό, θεωρώ ότι θα έχουμε το πλεονέκτημα και ότι προβλήματα πλέον ανταγωνιστικά αντιμετωπίσουμε, που θα έχουν κυρίως να κάνουν με την ποιότητα και τη στρατηγική μας στο μέλλον, θα είναι από το 2023 και μετά, όχι από το 2022».
Αναφερόμενος στο μέλλον, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεώρησε καθοριστικό στοιχείο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη τις συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
«Οι συνέργειες αυτές πρέπει να είναι επί καθημερινής βάσεως και επί της ουσίας», τόνισε και συνέχισε: «Διότι ο τουρισμός έχει τεράστιες προοπτικές στη χώρα μας. Όλα τα παγκόσμια trends δείχνουν ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι ανοδική για τον τουρισμό, ανεξαρτήτως πανδημίας. Οπότε λοιπόν η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή είναι το 5ο ισχυρότερο τουριστικό brand παγκοσμίως, έχει όλες τις προϋποθέσεις να ακολουθήσει αυτή την ανοδική πορεία, αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και πολύ στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».