Xωρίς τέλος είναι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία την Τρίτη κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία, με τους πολίτες να εκφράζουν την αγανάκτησή τους κατεβαίνοντας στους δρόμους για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Οι τιμές σε βασικά αγαθά και καύσιμα έχουν εκτοξευθεί, σουπερμάρκετ βάζουν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, όπως άλλωστε και εταιρείες τεχνολογίας σε προϊόντα τους, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνεται των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύεται να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
«Απορρίπτω πολιτικές που συρρικνώνουν την χώρα μας, την εξασθενούν και καταδικάζουν τον λαό της στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του, ωστόσο, δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους τούρκους πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς βλέπουν ότι πλέον η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να αποτρέψει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική λίρα και η τουρκική οικονομία.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να έχει επέμβει και η αστυνομία προχωρώντας σε συλλήψεις.
Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις
Όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ
Σημειώνεται πως η ανεξέλεγκτη υποτίμηση της λίρας προκάλεσε πανικό στην τουρκική αγορά και πολλά σουπερμάρκετ έβαλαν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, καθώς οι τιμές αλλάζουν ραγδαία και ο κόσμος σπεύδει να αποθηκεύσει αυτά τα αγαθά.
Οι καταναλωτές μπορούν και αγοράζουν δύο συσκευασίες σε κάθε τους επίσκεψη στα καταστήματα.
Σε πολλά φαρμακεία και φαρμακαποθήκες της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις σε εισαγόμενα φάρμακα, καθώς οι εισαγωγείς αποφεύγουν να προμηθεύσουν την αγορά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά για παιδιά, χάπια χοληστερίνης, ινσουλίνες όπως και σε πολλά ψυχοφάρμακα. Εχει «παγώσει» το εμπόριο αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς οι τιμές αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, αφού όλα καθορίζονται σύμφωνα με την ισοτιμία.
«Πριονίζεται» η καρέκλα του Ερντογάν
Η καρέκλα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον «τρίζει» επικίνδυνα, καθώς οι αναλυτές αναφέρουν ότι η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 30% από το 60% μετά τις εκλογές του 2018.
Οι επικεφαλής των δύο κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις πολιτικές του Ερντογάν και ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα.
Με αυτό το ποσοστό ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» ξέρει ότι σε ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησής του, πλέον θα χάσει την εξουσία στη γείτονα μια εξέλιξη την οποία, όπως έχει δείξει στο παρελθόν, δεν θέλει ούτε να σκέφτεται.
Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση
Η «βουτιά» της λίρας έχει φέρει ντόμινο εξελίξεων στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, όπου επισπεύδονται τα ραντεβού μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και οι επιθετικές δηλώσεις.
Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο χειρισμός της οικονομίας από την κυβέρνηση δεν είναι απλή άγνοια, αλλά προδοσία προς τη χώρα. «Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών μας κομμάτων και το πολύτιμο έθνος μας να ξεκινήσουν τον πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια σε αυτήν την προδοσία» είπε ο Νταβούτογλου, το απόγευμα της Τρίτης.
«Αυτό που περνάμε δεν μπορεί να ονομαστεί οικονομική κρίση. Όλοι μιλούν για επίθεση από έξω. Αλλά αυτή η εικόνα είναι προϊόν λάθος πολιτικών της κυβέρνησης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Κάθε δήλωση χτυπά την τουρκική οικονομία σαν πύραυλος».
Λάβρος και ο ηγέτης των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Ερντογάν.
«Οι αγορές έχουν πάρει φωτιά. Το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Του πήραν την εξουσία, ποιος την πήρε; Ο Ερντογάν την πήρε με διάταγμα. Γιατί δεν εμπιστεύεστε το έθνος; Γιατί το σκας; Η Τουρκία περνά μια από τις βαθύτερες κρίσεις της. Έριξαν την ευθύνη στις ξένες δυνάμεις. Είναι τόσο αδύναμη η Τουρκία; Εάν υπάρχει μια στάλα αγάπης μέσα σας για το έθνος, ανοίξτε το δρόμο για εκλογές» είπε χθες, ενώ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και σήμερα, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν «ανίκανο» και μιλώντας για «φτωχοποίηση» του λαού.
Δηλητήριο έσταζε και η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του ακροδεξιού Καλού κόμματος. «Πανικός πνέει στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου» δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία μάλιστα ευχήθηκε… καλό κατευόδιο στον τούρκο πρόεδρο.
«Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους. Η ώρα της αναχώρησης έφτασε. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι στον κ. Ερντογάν καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στη συνταξιοδοτική του ζωή» είπε σκωπτικά, χαρακτηρίζοντάς τον στη συνέχεια «ηγέτη του φιάσκου».
«Το έθνος μας βλέπει πολύ καθαρά ότι το πραγματικό ζήτημα είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Όμως, ο κ. Ερντογάν, ο ηγέτης των Φιάσκου, ούτε ντρέπεται, ούτε βαριέται, ούτε στενοχωριέται, ούτε διστάζει, γιατί έχει καταστρέψει εντελώς τη χώρα με το ταπεραμέντο του.
» Ο κ. Ερντογάν και το φρικτό του σύστημα είναι η αιτία, η οικονομική κρίση που βιώνουμε και η βαθύτερη φτώχεια είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Τούρκου προέδρου «το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα».
Για ποιο λόγο κατέρρευσε η λίρα;
Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.
Συμμορφούμενη με τις επιθυμίες του προέδρου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας -επισήμως ανεξάρτητη- μείωσε έτσι εκ νέου το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού που πλησιάζει το 20% σε ετήσια βάση.
Ο Ερντογάν έχει αποπέμψει από τον Ιούλιο του 2019 τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας και έχει αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών του δύο φορές από τον Νοέμβριο του 2020. Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει κάθε φορά σε πτώση της λίρας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν απορρίπτει, ωστόσο, κάθε ευθύνη για την πτώση της λίρας: «Απορρίπτω πολιτικές που θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια» δήλωσε για να δικαιολογήσει την πολιτική του για ανάπτυξη με κάθε κόστος.