Την ώρα που τουρκικός λαός, βιώνει έναν εφιάλτη διαρκείας με την κατάρρευση της οικονομίας και τις αλλεπάλληλες «βουτιές», της λίρας, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, προκαλεί, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν το φαγητό.
- Διαβάστε ακόμη: Τουρκία – Εφιάλτης για τους πολίτες η κατάρρευση της λίρας – Βγαίνουν στους δρόμους κατά του Ερντογάν που μιλά για «συνωμοσία»
Ο βουλευτής του Ερντογάν, Ζουλφί Ντεμιρμπάγ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Μπορεί να έχουμε προβλήματα στην οικονομία. Αντι λοιπόν το μήνα να τρώμε 1-2 κιλά κρέας, τότε ας φάμε μισό κιλό
Αγοράζουμε δύο κιλά ντομάτες εκ των οποίων καθώς δεν κάνουμε προσεκτική χρήση τα μισά πάνε στα σκουπίδια. Ε! ας πάρουμε δυο ντομάτες», είπε, για να καταλήξει: «Η χρήση πρώιμων λαχανικών τον χειμώνα δεν είναι ούτως ή άλλως πολύ ευεργετική για την υγεία».
AKP Elazığ Milletvekili Demirbağ krize çözümü buldu
📌Normal şartlarda ayda iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz
📌Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız
📌Kış günü turfanda sebzeleri kullanmak zaten sağlığa da çok faydalı değil https://t.co/u0vWEDALIb pic.twitter.com/JX7GUhnCUN— BirGün Gazetesi (@BirGun_Gazetesi) November 23, 2021
Στα τάρταρα οι μισθοί
Οι δηλώσεις αυτές εγιναν την ώρα που οι πολίτες, είναι αντιμέτωποι με την φτώχεια, ενώ -μετά τις αλλεπάλληλες «βουτιές» της τουρκικής λίρας- η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ, γίνεται με το δελτίο.
Ο καθαρός κατώτερος μισθός στη χώρα, συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας.
Αρκετοί Τούρκοι ομολογούν πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παρακολουθούν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς για τα έξοδά τους – υπολογισμούς που «αλλάζουν εκατό φορές την ημέρα».
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».
Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.
Αρκετοί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι λένε πως με το που θα πάρουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους, μετατρέπουν αμέσως το ποσό σε συνάλλαγμα.