Τουρκία – Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες απειλεί η «βουτιά» της λίρας

Παρά την ανάκαμψη της αξίας του τουρκικού νομίσματος κατά 7%, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας εξακολουθεί να προκαλεί άγχος σε καταναλωτές και επενδυτές

Οι εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο την Τρίτη, με τη νέα βουτιά της τουρκικής λίρας που προέκυψε από την επιμονή του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη σημαντική μείωση των επιτοκίων. Οι αναλυτές αποκάλεσαν την κίνηση «απερίσκεπτη και πρόωρη νομισματική χαλάρωση».

Η τουρκική λίρα έχασε το 11% της αξίας της φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 13,45 λιρών ανά δολάριο, μετά τον πανικό που προκάλεσε στους επενδυτές η δήλωση του Ερντογάν ότι θα κερδίσει «τον οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», υπερασπιζόμενος έναν κύκλο επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης.

Οι μετοχές της ισπανικής BBVA σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,2%, αγγίζοντας αρνητικό ρεκόρ δύο μηνών, με την τράπεζα να αντιμετωπίζεται ως η πλέον εκτεθειμένη στην Τουρκία.

Η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING Groep δραστηριοποιούνται επίσης στην Τουρκία και ενδέχεται να δεχθούν πλήγμα από τη βουτιά του νομίσματος. Η ιταλική UniCredit βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από τη χώρα.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν με διαφορά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό άνοιγμα στην Τουρκία μεταξύ των δυτικών δανειστών, το οποίο αγγίζει σχεδόν τα $63 δισ. Ακολουθούν τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Το πρακτορείο Reuters παρουσίασε τα εξής συνοπτικά στοιχεία για το χρηματοδοτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία:

BBVA

Ο ισπανός δανειστής είναι ο πλέον εκτεθειμένος στην αγορά της Τουρκίας. Διαθέτει εμπορικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίου μεγέθους τραπεζικές επιχειρήσεις, ενώ στο πορτφόλιο των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στη χώρα περιλαμβάνονται ασφαλιστικές, εταιρικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Στην Τουρκία λειτουργεί υπό την επωνυμία Garanti BBVA.

Στις αρχές του μήνα, η BBVA προχώρησε σε προσφορά για την αγορά των υπόλοιπων μετοχών της Garanti έναντι 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, εκμεταλλευόμενη την πτώση της τιμής της λίρας και εγείροντας ανησυχίες εντός της Τουρκίας ότι ξένα κεφάλαια πρόκειται να εξαγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας τους.

Σε όλη τη διάρκεια του 2020, το συνολικό καθαρό κέρδος της εταιρείας στην Τουρκία άγγιξε τα 563 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά τη χώρα την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, μετά το Μεξικό και την Ισπανία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 14,3% των κερδών της BBVA εξαιρουμένου του εταιρικού κέντρου.

Τα δάνεια και οι προκαταβολές σε πελάτες στην Τουρκία άγγιξαν τα 37,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2020, δηλαδή ξεπέρασαν το 10% του συνόλου του ομίλου και αποτέλεσαν το τέταρτο μεγαλύτερο υποσύνολο μετά την Ισπανία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Η Jefferies αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις επιδόσεις της BBVA στην Τουρκία. Εκτιμά τον σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης σε τοπικό νόμισμα στο 13,5%  για το 2021-24, τη στιγμή που η εταιρεία έχει θέσει τους στόχους της πιο κοντά στο 20%. Επιπλέον, διακρίνει το μέσο κόστος πιστωτικού κινδύνου περίπου στις 200 μονάδες βάσης για την ίδια περίοδο, δηλαδή πάνω από τους στόχους της διοίκησης να τον συγκρατήσουν κάτω από τις 150 μονάδες.

ING

Η ING διατηρεί επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής τραπεζικής στην Τουρκία, ενώ λειτουργεί μέσω μιας θυγατρικής που της ανήκει 100%.

Η χώρα απέδωσε στην τράπεζα συνολικά 420 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2020, καθιστώντας την τουρκική αγορά την τρίτη μεγαλύτερη εκτός της Ευρώπης για την ολλανδική τράπεζα, μετά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Τα περιουσιακά της στοιχεία στην Τουρκία κυμάνθηκαν στα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2020, ή λιγότερο από 1% της συνολικής της αξίας που φτάνει στα 937 δισεκατομμύρια ευρώ.

BNP Paribas

Ο γαλλικός όμιλος διατηρεί μια γκάμα επιχειρήσεων στην Τουρκία, από επιχειρήσεις λιανικής τραπεζικής μέχρι υπηρεσίες leasing και ασφάλειας, μέσα από αρκετές θυγατρικές.

Στον Όμιλο ανήκει το 50% της κοινοπραξίας TEB Holding από κοινού με τον τοπικό συνεταίρο της, Colakoglu Group. Η BNP δήλωσε ότι οι τουρκικές της επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό αυτό-χρηματοδοτούνται.

UniCredit

Η UniCredit αναμένεται να πραγματοποιήσει έξοδο από την τουρκική αγορά πριν τον Μάρτιο του 2022, πωλώντας το υπολειπόμενο 20% των μετοχών της στην τοπική τράπεζα, Yapi Kredi Bank, βάσει συμφωνίας με την τουρκική Koc Holding που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.