ΙΝΕ ΓΣΕΕ – Η ακρίβεια μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας, επισημαίνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου

Άμεσες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων, ζητά η ΓΣΕΕ με την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης το 2021.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση: «Η αρνητική εξέλιξη του τέταρτου κύματος της επιδημίας Covid-19, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενεργοποιούν αντίρροπες δυνάμεις στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης, και μέσω αυτής στην οικονομική δραστηριότητα». Ι

Η ακρίβεια μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Η Ελλάδα διατηρεί μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την τιμή ανά λίτρο της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία φτάνει το 60%. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, «που πρέπει να αξιοποιηθεί για να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.



Το κύμα ακρίβειας έρχεται να επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Πριν από την αύξηση των τιμών, περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολευόταν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, γεγονός που ως προς τον σχετικό δείκτη κατατάσσει τη χώρα στη χειρότερη θέση στην ΕΕ, με τεράστια απόκλιση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η ακρίβεια μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, συμπεραίνεται στην έκθεση.

Τον Οκτώβριο, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το πρώτο μισό του Νοεμβρίου αυξάνουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας – Εθισμός Μητσοτάκη στην εξυπηρέτηση συμφερόντων – Απευθύνεται σε άλλη χώρα

Οι παρεμβάσεις που προτείνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Υπό το φως των εμπειρικών αυτών ευρημάτων, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση υλοποίηση των εξής εισοδηματικών και δημοσιονομικών παρεμβάσεων:

– Να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021, με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας.

– Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα γίνουν θύματα μιας πολιτικής επιλογής αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος τους και επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου.

– Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων, αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των εργαζομένων.

– Τέλος, πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.