Στο πρώτο crash test εν όψει του χειμώνα υποβάλλονται τα ενεργειακά συστήματα της Ε.Ε. καθώς ψυχρές μάζες της Αρκτικής έχουν ρίξει έως και τους -6 βαθμούς Κελσίου τις θερμοκρασίες σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για θέρμανση.
Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και σημειώνουν έγκυροι αναλυτές η απότομη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της ανατολικής Γαλλίας και της Γερμανίας σε συνδυασμό με την άπνοια των ανέμων που στερούν την αιολική παραγωγή στις δύο προαναφερόμενες χώρες αλλά και την Ολλανδία έστειλαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές ρεύματος στα χρηματιστήρια ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως για σήμερα το αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, που προσφέρει τη φθηνή ηλεκτροπαραγωγή από τις ανεμογεννήτριες, θα είναι λιγότερο κατά περίπου 20 GW. Άρα το μίγμα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κυριαρχείται από το ακριβό φυσικό αέριο με αποτέλεσμα τις ανατιμήσεις.
Αυτό το γεγονός μαζί και με τα προβλήματα αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ε.Ε. πυροδότησε την εκτόξευση των τιμών χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα ντόμινο αυξήσεων του ρεύματος παρέσυρε όλες τις αγορές των κρατών – μελών.
Ρεκόρ στην Ελλάδα
Είναι χαρακτηριστικό ότι παντού σημειώθηκαν τρομακτικές αυξήσεις που προκαλούν ψυχρολουσία σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες για την εποχή η τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτινάχθηκε σήμερα στα 281,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή μέρα είναι η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική με το ρεύμα να έχει ακριβύνει το διάστημα αυτό κατά 25%.
Σε επίπεδο ρεκόρ 273,89 ευρώ αυξήθηκε και η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Σε σχέση με τη χθεσινή μέρα είναι υψηλότερη κατά 13,9%. Στην Ολλανδία η αύξηση ήταν 15,5% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 254,01 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στη Γαλλία η τιμή βρέθηκε μία ανάσα από τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (295,82 ευρώ), ενώ η Σερβία είχε την υψηλότερη τιμή χονδρεμπορικής στα 310,63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Στην Αθήνα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ανοδικό σερί των τιμών του ρεύματος προκαλεί «πονοκέφαλο» καθώς είναι πλέον πιθανόν, αν συνεχιστούν οι αυξήσεις μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, να χρειαστεί και νέα αύξηση της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν χαμηλές ακόμη και κάτω από μηδέν θερμοκρασίες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη μέχρι και τις αρχές του Δεκεμβρίου, προμηνύοντας έτσι περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Αναλυτές της αγοράς ενέργειας εκτιμούν πως οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες δοκιμάζουν για πρώτη φορά τα συστήματα μεταφοράς και διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου ενόψει ενός δύσκολου, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις.
Πηγή: ot.gr