Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας της Υεμένης, όπου η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα πως θα έπληττε «θεμιτούς» στρατιωτικούς στόχους, εγκαταστάσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.
Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις σε δύο εγκαταστάσεις των Χούθι.
Οι σιίτες αντάρτες αναγνώρισαν ότι έγιναν αεροπορικά πλήγματα σε βόρειο τομέα της Σανάα. Δεν έδωσαν πάντως καμία πληροφορία για το εάν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές.
Η συμμαχία υπό το Ριάντ διαβεβαίωσε πως κατέστρεψε εγκατάσταση υψηλής αξίας, κατ’ αυτή: θέση από όπου εκτοξεύονταν βαλλιστικοί πύραυλοι.
Οι Χούθι εξαπολύουν συχνά επιθέσεις, ιδίως εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) φορτωμένα εκρηκτικά, μετά την επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ, τον Μάρτιο του 2015, στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, οι δυνάμεις της οποίας εκδιώχθηκαν στα τέλη του 2014 από την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Σε αδιέξοδο ο πόλεμος
Το Σάββατο, ανακοίνωσαν ότι έστειλαν 14 UAVs να πλήξουν στόχους σε διάφορες σαουδαραβικές πόλεις. Ανάμεσα στους στόχους ήταν εγκατάσταση της ARAMCO στην Τζέντα.
Ο πόλεμος στην Υεμένη, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, βρίσκεται σε αδιέξοδο στα πεδία εδώ και έξι χρόνια. Από τον Φεβρουάριο, οι Χούθι άρχισαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβουν την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πτώση της θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το Ριάντ.
Την περασμένη εβδομάδα, πηγές προσκείμενες στους Χούθι ανέφεραν πως κάπου 14.700 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στη μάχη της Μαρίμπ, ενώ αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού έκαναν λόγο για κάπου 1.250 απώλειες στις δικές του τάξεις.
Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου, η Υεμένη είναι βυθισμένη σε αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας της αραβικής χερσονήσου εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
Πηγή: ΑΠΕ