Μια νέα θεωρία, «γέννησε», η κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιαπωνία, την ώρα που, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, σε άλλες χώρες παρατηρείται τρομακτική αύξηση των μολύνσεων.
Σύμφωνα με μία ομάδα ερευνητών, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο ενδεχόμενο η μετάλλαξη Δέλτα να αυτοεξοντώνεται. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε άρθρο των Japan Τimes με τίτλο: «Τι κρύβεται πίσω από την ταχεία εξαφάνιση της παραλλαγής Δέλτα στην Ιαπωνία; Θα μπορούσε να είναι αυτοεξόντωση;».
Στα μέσα Αυγούστου, η Ιαπωνία σημείωνε κορύφωση των κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας πάνω από 23.000 περιστατικά την ημέρα. Τώρα η μέτρηση είναι περίπου 170, με τους θανάτους που αποδίδονται στη νόσο να παραμένουν ως επί το πλείστον μονοψήφιοι αυτόν τον μήνα.
Στις 7 Νοεμβρίου μάλιστα δεν ανακοινώθηκε ούτε ένας νεκρός. Και σήμερα Δευτέρα, στο Τόκιο κατεγράφησαν 7 κρούσματα και σε όλη τη χώρα μόλις 20.
Η νέα θεωρία
Η μείωση έχει αποδοθεί από πολλούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, στη δημόσια αποδοχή της χρήσης μάσκας και σε άλλους παράγοντες, αλλά ορισμένοι ερευνητές λένε ότι η πτώση είναι μοναδική, σε σύγκριση με άλλα κράτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα σύμφωνα με την hellasjournal.com. Πιθανολογείται ωστόσο, ότι ο κύριος λόγος βρίσκεται στις γενετικές μεταβολές που υφίσταται ο κοροναϊός κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του.
Σύμφωνα με την νέα θεωρία που προτείνει ο Ιτούρο Ινούε, καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής της Ιαπωνίας, η μετάλλαξη επεσώρευσε τόσες πολλές παραλλαγές σε μία ζωτική πρωτεΐνη του ιού (την nsp14) που τελικά οδήγησαν στην αυτοκαταστροφή της Δέλτα.
Η πρωτεΐνη nsp14 φαίνεται να προσφέρει μια μορφή διόρθωσης σφαλμάτων που βοηθά το γονιδίωμα του ιού να παραμείνει κάτω από το όριο της «καταστροφής από σφάλμα». Στην περίπτωση του πέμπτου κύματος κοροναϊού στην Ιαπωνία, η nsp14 της μετάλλαξης Δέλτα απέτυχε σε αυτή τη δουλειά, καθώς στην προσπάθειά της να «εξυπηρετήσει» τις πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου στελέχους τελικά το κατέστρεψε, λένε οι ερευνητές.
«Σοκαριστήκαμε κυριολεκτικά όταν είδαμε τα ευρήματα», δηλώνει ο Ινούε στους Japan Times. «Η παραλλαγή Δέλτα στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά μεταδοτική αλλά πιστεύουμε ότι τελικά έγινε ένας ελαττωματικός ιός και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του». Ο ίδιος δεν θεωρεί απίθανο να δούμε μα ανάλογη εξέλιξη και σε άλλες χώρες εκτός Ιαπωνίας, σημειώνει όμως ότι «μοιάζει πολύ αισιόδοξο να το πούμε από τώρα καθώς δεν έχουμε ανάλογα στοιχεία από τα δεδομένα άλλων χωρών».
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο, η εικαζόμενη «αυτοκαταστροφή» της Δέλτα στην Ιαπωνία να οφείλεται σε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο του γονιδιώματος των Ιαπώνων. «Δεν νομίζω. Οι άνθρωποι στην Ανατολική Ασία, όπως ο Κορεάτες, είναι εθνολογικά ίδιοι με τους Ιάπωνες. Αλλά δεν ξέρω γιατί το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία», ανέφερε.