Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για το ότι τα ραντεβού για εμβολιασμούς δεν είναι αντίστοιχα της έξαρσης του κορωνοϊού. Ο κ. Πλεύρης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή τόνισε ότι «στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε» ωστόσο πρόσθεσε ότι τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατομμύριο.
Θα αυξάνονται κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι
Σε αντίθεση με τα ραντεβού για την τρίτη δόση που πάει πάρα πολύ καλά και θα κλείσει θετικά, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για την πρώτη δόση του εμβολίου στις μεγάλες ηλικίες, ανω των 60, οι οποίοι είναι περί τις 570.000 ανθρώπους είπε ο κ. Πλεύρης.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας από τα μέτρα «έχει τσιμπήσει η νεολαία που έχει νιώσει ασφυκτική πίεση».
Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας ο υπουργός Υγείας έκανε δυσοίωνες προβλέψεις και σημείωσε ότι «τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα (σ.σ. κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι)» ενώ τόνισε ότι υπάρχουν δύο σενάρια γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ το κακό σενάριο θέλει το πικ της έξαρσης του κοροναϊού μετά τα Χριστούγεννα.
Πτώση στη Θεσσαλία, σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική διάσταση της πανδημίας ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν, λέγοντας ότι στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον κάποια δεδομένα όπως το γεγονός ότι η Αθηνα με τα +300 κρούσματα παράγει λιγότερες ΜΕΘ από ότι στη Θεσσαλονίκη.
Δεν θα γίνει lockdown για επιστημονικούς λόγους
Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε ένα νέο γενικό lockdown λέγοντας ότι «δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους». Όπως εξήγησε έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νοσηση. Μάλιστα πρόσθεσε πως «ούτε στην επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση είσηγησης lockdown».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης στους δημοσιογράφους, από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας, υπάρχει ένα ποσοστό 25% ανεμβολίαστων! Και στον ΕΟΦ υπάρχουν ακόμα ανεμβολίαστοι σε μικρότερο ποσοστό.