O Σταύρος Μπένος είναι ένα πρόσωπο ξεχωριστό. Αφησε εποχή ως δήμαρχος Καλαμάτας, διακρίθηκε αργότερα ως πολιτικός με την έμπνευσή του για τα ΚΕΠ, και πιο πρόσφατα, μέσω του «Διαζώματος», για την ανάδειξη παραμελημένων αρχαιολογικών χώρων και ιδιαιτέρως αρχαίων θεάτρων όπως εκείνο της Δωδώνης στην Ηπειρο. Τον περασμένο Αύγουστο, σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, ο Πρωθυπουργός τού ανέθεσε το σύνθετο έργο της αναγέννησης και ανασυγκρότησης της καμένης Βόρειας Εύβοιας. Η τοποθέτησή του αλλά και η έμπνευσή του για τον τρόπο αποκατάστασης της περιοχής σκανδάλισαν και σκανδαλίζουν πολλούς. Ιδιαιτέρως τον στενό κύκλο της νεοδημοκρατικής παράταξης, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να του επιτεθεί. Απορήσαμε για τις επιθέσεις και θελήσαμε να μάθουμε από πού πηγάζει τέτοιος «πόνος» και «καημός» για τον Σταύρο Μπένο. Τον ρωτήσαμε λοιπόν και μας εξήγησε ότι σε εκείνες τις δύσκολες μέρες των καταστροφικών πυρκαγιών ο Πρωθυπουργός τον εκάλεσε και του πρότεινε να αναλάβει το δύσκολο έργο, «γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι κάνω και πώς χειρίζομαι τέτοια πρότζεκτ».
«Ακούστε», συνέχισε, «το μυστικό βρίσκεται στις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, αυτό έμαθα στη διαδρομή των πολλών ετών και έτσι συνεχίζω να πορεύομαι. Ετυχε το 1986, όταν καταστράφηκε η Καλαμάτα από τον ισχυρό σεισμό, να αντλώ έμπνευση και δυνάμεις από δυο ξεχωριστούς διανοουμένους, τον γνωστό σε όλους Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος με καλούσε να βλέπω το όλον, να φαντάζομαι τη μεγάλη εικόνα και να αντιμετωπίζω τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δημιουργίες ως ένα δίχτυ που θα αγκαλιάζει όλη την πόλη και θα την παρασέρνει στους ρυθμούς της, και έναν άγνωστο στους περισσότερους μοναδικό πολεοδόμο, τον επονίτη, επί δεκαετίες εξόριστο, Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, από τον οποίο διδάχθηκα και κατανόησα την αξία των συνεργειών ευρείας κλίμακας, χωρίς τις οποίες δεν μπορείς να κάνεις βήμα στην Ελλάδα». Και συνέχισε την εξιστόρησή του λέγοντας ότι «στον μεγάλο σεισμό του 1986 το ένα τέταρτο των κτιρίων της Καλαμάτας κρίθηκε κατεδαφιστέο και έπρεπε να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση για το πώς θα ανοικοδομήσουμε την πόλη. Είχε προηγηθεί το 1985 ο πολεοδομικός νόμος Τρίτση και οι μεγάλες συγκρούσεις γι’ αυτόν, επειδή για τις αναπλάσεις εντός σχεδίου απαιτούσε από τα μεγάλα οικόπεδα 60% εισφορά σε γη. Εξοπλισμένοι από τις προβλέψεις εκείνου του νόμου, συλλάβαμε την ιδέα να μετατοπίσουμε την προσοχή μας από τα κτίρια στους ανθρώπους, στις ανάγκες τους και στις λειτουργίες της πόλης. Κάπως έτσι αλλάξαμε την πόλη και επινοήσαμε ένα πολεοδομικό σχέδιο ανθρωποκεντρικό, το οποίο απεδείχθη λειτουργικό και αποδοτικό για όλους. Είχαμε επίσης την τύχη τότε να έλθουν τα χρήματα από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα απευθείας στον Δήμο, με συστηματικούς μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των έργων, που δεν άφηνε περιθώρια λοξοδρόμησης ή παρανομιών». «Αυτή είναι η πνευματική μου προίκα» μας εκμυστηρεύθηκε ο κ. Μπένος, «την οποία εφήρμοσα στα ΚΕΠ και αργότερα στο «Διάζωμα» αναγνώρισα την αξία των ολιστικών σχεδίων οργάνωσης, που μπορούν να ενώσουν όλους τους πόρους και να τους μεταποιήσουν σε πραγματικό προϊόν». «Κάπως έτσι», συνέχισε, «στα πολιτιστικά έργα στην Ηπειρο, στη Στερεά, στη Θράκη, στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία ενοποιήσαμε τα μνημεία με τον τουρισμό και την αγροδιατροφή και αποδώσαμε ολοκληρωμένο προϊόν στις τοπικές κοινωνίες».
Πώς λειτουργεί το μοντέλο ανασυγκρότησης
Και προχώρησε εξηγώντας πώς λειτουργεί το μοντέλο ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας: «Το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση προβλέπει φορέα διαχείρισης του όλου έργου, συστάδα επιχειρήσεων που θα συμμετάσχει και συνεργατικές δράσεις με τους κατοίκους της περιοχής, γιατί θέλουμε ταυτόχρονα με την αναβίωση του καμένου δάσους να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Η ιδέα είναι όλοι οι πόροι να συγκεντρωθούν υπό έναν ενιαίο φορέα, να τρέξουν οι μελέτες για το δάσος, τους δρόμους, τις μεταφορές, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες, το ανθρώπινο δυναμικό και άλλους τομείς, που θα εκπονηθούν από τα καλύτερα συμβουλευτικά σχήματα της χώρας και θα χρηματοδοτηθούν από τα ιδιωτικά εταιρικά μέλη, μεγάλες επιχειρήσεις και ξεχωριστά ιδρύματα της χώρας. Yπολογίζουμε ότι σε τέσσερις μήνες από τώρα και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου του 2022 θα έχουμε πλήρως καταγεγραμμένη την πρώτη δέσμη μέτρων και δράσεων και ακολούθως την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε στα χέρια μας όλες τις μελέτες συνοδευόμενες από πλήρες και εξασφαλισμένο χρονοδιάγραμμα. Στο ίδιο πλαίσιο κατευθυνόμαστε στη δημιουργία πρότυπων γραφείων πολεοδομίας, μοντέρνων κέντρων χωρικού σχεδιασμού, εξελιγμένων μηχανισμών διαχείρισης του δάσους, μοντέρνων ΚΕΠ και αναβίωσης του προγράμματος βοήθειας στο σπίτι. Ολα μαζί μπορούν να αποτελέσουν πρότυπες μονάδες για ολόκληρη τη χώρα. Για όλα αυτά, για την παρακολούθηση όλου του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των πόρων, από τα χρήματα μέχρι τη ρητίνη και τη βιομάζα του δάσους, θα συγκροτηθεί μια ανώνυμη εταιρεία υπό την αιγίδα του κράτους που θα αγρυπνά και θα εποπτεύει τα πάντα». Για να καταλήξει όσον αφορά τον ρόλο και τη θέση του στο όλο σχέδιο ότι «εγώ είμαι ένας απλός εθελοντής, δεν έχω καμία διοικητική ή οικονομική αρμοδιότητα, ούτε θα αποκτήσω, θέλω απλώς να συμμετάσχω και να καταθέσω σε αυτή την προσπάθεια τις εμπειρίες μου από την εμπλοκή μου με τα δημόσια και ιδιωτικά πράγματα».
Αυτά μας είπε και συμπλήρωσε αφήνοντάς μας ότι «στη Βόρειο Εύβοια ανθίζει ένα πρότυπο πεδίο μεταρρύθμισης για όλη τη χώρα». Η κατακλείδα είναι ίσως αυτή που ενοχλεί και ερεθίζει περισσότερο απ’ όλα το συντηρητικό νεοδημοκρατικό μπλοκ που αισθάνεται να χάνει ένα πεδίο παραδοσιακής πελατειακής δράσης…
Η αγωνία Μητσοτάκη για τον πληθωρισμό
Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας παρέθεσε γεύμα στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, κάτι που γίνεται συχνά-πυκνά στον χρόνο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εξωδίκως πάντως μάθαμε ότι ο Πρωθυπουργός ρωτούσε περισσότερο παρά κατέθετε τις απόψεις του. Αγωνιούσε κυρίως για τον πληθωρισμό και πόσο απειλητικός μπορεί να γίνει. Ο κεντρικός τραπεζίτης τον καθησύχασε, παραθέτοντας στοιχεία του ιδρύματος που θέλουν τον πληθωρισμό ελεγχόμενο στην Ελλάδα, παρά τα αντιθέτως ευρέως υποστηριζόμενα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός το 2019 ήταν μόλις 0,5%, το 2020 έπεσε σε -1,3%, δηλαδή σε αρνητικά επίπεδα, φέτος, το 2021, τον υπολογίζει οριακά στο μηδέν, σε -0,1%, το 2022 τον ανεβάζει στο +0,9% και το 2023 σε μόλις 0,4%. Τον μόνο που ξεχωρίζει είναι ο ενεργειακός πληθωρισμός, που τον ανεβάζει σε 7,8% φέτος, αλλά τον θέλει να υποχωρεί στο 1,6% το 2022. Πολύ αισιόδοξος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος.
Παράθυρο γνώσης για φοιτητές στις ΗΠΑ
Δύο πρυτάνεις με όραμα άνοιξαν το παράθυρο της γνώσης στους φοιτητές και τις φοιτήτριές τους, στέλνοντάς τους στις ΗΠΑ για μέρος των σπουδών τους και δίνοντάς τους πτυχία με ισχυρό brand. Πρώτος και εμπνευστής της κίνησης, που ξεκίνησε τις συζητήσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με το Columbia University των ΗΠΑ για την έκδοση κοινών πτυχίων, ο πρώην πρύτανής του και νυν πρόεδρος ΟΑΣΑ Γιάννης Γκόλιας. Τη συμφωνία προώθησε και ο νυν πρύτανης του Ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής, ενώ σημαντικές ήταν οι κινήσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας για επαφές με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η συμφωνία που υπογράφηκε τελικά οδηγεί σε διπλό πτυχίο (dual degree) μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα που θα μεταβούν για δύο εξάμηνα στις ΗΠΑ στη διάρκεια των σπουδών τους θα πρέπει να πληρώσουν για αυτό το κομμάτι τους. Για τον σκοπό αυτόν όμως το Πολυτεχνείο ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με κοινωφελή ιδρύματα στην Ελλάδα για την οικονομική κάλυψη του εγχειρήματος. Οι πρώτοι φοιτητές ή φοιτήτριες που θα πάνε στις ΗΠΑ θα επιλεγούν με το κριτήριο της αριστείας.
Οδεύουμε ταχέως κατά τα φαινόμενα προς ένα ελληνικό με παγκόσμιες διαστάσεις τραπεζικό ντιλ. Οπως εγκύρως πληροφορούμαστε, στα τέλη Νοεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της VIVA κ. Χάρης Καρώνης μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου θα έχει εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών στην πολυεθνική αμερικανική τράπεζα J.P.Morgan. Εχουν προηγηθεί μακρές προπαρασκευαστικές συνομιλίες των υπευθύνων της VIVA με τους ιθύνοντες της αμερικανικής τράπεζας, που βλέπουν την ελληνική πλατφόρμα, η οποία έχει παρουσία σε 26 χώρες, ως βάση διείσδυσης στην ευρωπαϊκή λιανική τραπεζική. Κατά τις πληροφορίες μας, για το προετοιμαζόμενο ντιλ έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση. Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί η εξαγορά, θα έλθει στην Αθήνα για τις επίσημες ανακοινώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της J.P.Morgan, ο ελληνικής καταγωγής κ. Τζέιμς Ντάιμον (φωτογραφία). Περιττό να αναφέρουμε ότι μιλάμε για ντιλ μεταξύ 1,5 και 2 δισ. δολαρίων!