Η απόφαση φαίνεται ότι έχει ληφθεί: οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα εκλέγονται και δεν θα διορίζονται από τα νέα συμβούλια των πανεπιστημίων με τον νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Απόφαση που αποδεικνύεται σοφή, απομακρύνει έναν «άδοξο» αγώνα και επικεντρώνει το ενδιαφέρον στις πραγματικές αρμοδιότητες των νέων συμβουλίων διοίκησης, από τα οποία και τελικά εξαρτώνται η πορεία, η επιστημονική παρουσία και το επίπεδο της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε ήδη έγκριτοι νομικοί έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας μιας πιθανής διάταξης διορισμού των πρυτάνεων των ΑΕΙ.
Κατά τα άλλα, και όπως έχει ήδη αποφασιστεί: Τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων επίσης θα εκλέγονται και θα επιλέγουν στη συνέχεια τα εξωτερικά μέλη τους, ενώ θα διαχειρίζονται όλα τα «λεφτά»: δηλαδή τον «κοινό κουμπαρά» των Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας των ΑΕΙ (ΕΛΚΕ), που είναι το μόνο ταμείο μέσα στα πανεπιστήμια που έχει κονδύλια, αλλά και όλα τα άλλα χρήματα που θα επιστρέφουν σε αυτά με τη μορφή δωρεών, συνεργασιών ή άλλων μορφών χρηματοδότησης, για τις οποίες δίνουν πλέον τη δυνατότητα οι νόμοι.
Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα και στα μέλη των νυν πρυτανικών συμβουλίων των ΑΕΙ (ανεξαρτήτως αν σε κάποια από αυτά διοικούν ήδη το Ιδρυμά τους ήδη 6 ή 8 χρόνια) να συμμετάσχουν στο «πείραμά» του ως τα πρώτα εσωτερικά μέλη των νέων συμβουλίων διοίκησης. Και αυτό θα γίνει για να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους. Το ρεπορτάζ φανερώνει ότι πρυτάνεις των επιστημονικά κραταιών ΑΕΙ, αν τους ζητηθεί, είναι έτοιμοι να το αρνηθούν. Αλλοι πάλι (ιδίως σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας) έχουν ήδη ξεκινήσει προεκλογικό «αγώνα» ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εκλογής των συμβουλίων ΑΕΙ και υποσχόμενοι «μια θέση εξωτερικού μέλους» σε φίλους και πολιτικούς συμπαραστάτες.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί