Ούτε το Μόναχο έγινε η πόλη όπου ο Παναθηναϊκός θα πανηγύριζε το πρώτο του διπλό στη φετινή EuroLeague, αν και τα όσα έδειξε στο παρκέ της Audi Dome απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου θα μπορούσαν να του το χαρίσουν.
Ωστόσο, ούτε η καλύτερη εκτός έδρας εμφάνιση του Τριφυλλιού στάθηκε ικανή να του χαρίσει μια νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να βγάζει επιτέλους χαρακτήρα και να μένει και τα σαράντα λεπτά μέσα στη διεκδίκηση του παιχνιδιού.
Το τέλος όμως βρήκε τη βαυαρική ομάδα να παίρνει το ροζ φύλλο αγώνα και να βελτιώνει το ρεκόρ της στο 5-6, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πήγε στο 2-9, και αν η Ζαλγκίρις επικρατήσει αύριο (20/11) της Φενέρμπαχτσε, τότε θα βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, μετρώντας πέντε σερί ήττες.
Μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς θα αποδείξει πως οι Πράσινοι έκαναν την καλύτερή τους εμφάνιση εκτός έδρας, αλλά και πάλι έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι από το παρκέ.
Καλύτερος σε όλα, αλλά ηττημένος
Παίρνοντας μία μία τις βασικές στατιστικές κατηγορίες, θα παρατηρήσουμε πως στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος σε σύγκριση με τις έξι προηγούμενες εκτός έδρας εμφανίσεις του.
Αρχικά στο σκοράρισμα, από τους 66,1 πήγε στους 78. Το ποσοστό του στα δίποντα ήταν το χειρότερο στην EuroLeague (42,2%), αλλά στο Μόναχο σούταρε μέσα από την περίμετρο με 60,6% (20/33). Αν και στα τρίποντα, το ποσοστό του ήταν το πέμπτο καλύτερο όσον αφορά τα παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ (35%), βελτίωση σημειώθηκε και σε αυτόν τον τομέα, με τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη να σουτάρουν με 38,9% (7/18).
Πτώση σημειώθηκε στα ριμπάουντ, με τον Παναθηναϊκό από τα 32 που κατέβαζε κατά μέσον όρο να πέφτει στα 27, με τα τέσσερα αμυντικά που έχασε στο τελευταίο δεκάλεπτο να τον «πληγώνουν» εντέλει.
Η μεγαλύτερη βελτίωση ήρθε στην αναλογία των ασίστ με τα λάθη, εκεί όπου το πρόβλημα είναι γενικό και δεν έχει να κάνει μόνο με τα πεπραγμένα εκτός έδρας. Παίρνοντας όμως αυτό ως δεδομένο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό να έχει τόσο καλή αναλογία, μοιράζοντας 16 ασίστ για 9 λάθη, με τους μέσους όρους του να είναι, μέχρι αυτό το παιχνίδι, 12 ασίστ για 12,8 σφάλματα.
Εκεί όμως που σημειώθηκε «έκρηξη» ήταν στο συνολικό σύστημα αξιολόγησης. Ο Παναθηναϊκός μάζευε 65,2 μέχρι αυτό το παιχνίδι, όντας 16ος από τους 18, αλλά απέναντι στην Μπάγερν το νούμερο «εκτοξεύτηκε» στους 86 βαθμούς, με τον Μέικον να έχει 18 και τον Παπαπέτρου 16.
Οι λεπτομέρειες που στοίχισαν
Έγινε λόγος προηγουμένως για τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά υπήρχαν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Βαυαρών.
Με 44¨ να απομένουν για το τέλος του αγώνα, ο Οκάρο Ουάιτ κέρδισε το φάουλ που τον έστειλε στην γραμμή των βολών, εκεί όπου είχε μέχρι εκείνο το σημείο στη σεζόν 10/10. Ο Παναθηναϊκός προηγούνταν με 76-74 και ένιωθε πως με τον Αμερικανό στα 4,5 μέτρα το προβάδισμα θα πήγαινε στους τέσσερις και τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά. Αντ΄ αυτού, ο Ουάιτ αστόχησε και στις δύο (!) και στην επόμενη επίθεση της Μπάγερν ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς, που είχε 1/6 τρίποντα και ήταν εκτός ρυθμού αγώνα, καθώς τα φάουλ τον έστειλαν από νωρίς στον πάγκο, πέτυχε το τρίποντο και έβαλε μπροστά τους Βαυαρούς με 77-76, 28¨ πριν από το τέλος.
Κάποιες φορές πρέπει να σε θέλει και η τύχη για να πάρεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα, τύχη που έχει γυρίσει για τα καλά την πλάτη στον Παναθηναϊκό, ο οποίος χάνει και τρίτο διαδοχικό «κλειστό» παιχνίδι μετά την Μπασκόνια και την Ούνιξ και καλείται να ανασυνταχθεί αμέσως, καθώς η επόμενη αναμέτρηση δεν είναι σαν τις άλλες, αλλά αφορά το «αιώνιο» ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (22/11, 19:30), όπου οι Πράσινοι θα πάνε με ήδη μία ήττα στην πλάτη τους και ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα θα τους θέσει εκτός από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο της Basket League, κάτι που θα σημαίνει και μειονέκτημα της έδρας στους τελικούς του πρωταθλήματος.