Τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και τον περιορισμό των ανισοτήτων, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΤΙΑ, «10 Χρόνια ΣΥΔ – 10 Βήματα Μπροστά». Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «για την Κυβέρνηση, η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή. Το Υπουργείο μας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της υποστήριξης στη διαβίωση και ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία».
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε πως εδώ και ένα χρόνο είναι σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη σπουδαιότητα που έχει για την Κυβέρνηση το ζήτημα αυτό. «Σε υψηλή προτεραιότητα θέτουμε και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων σε ικανοποίηση των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Όλες οι πρωτοβουλίες και δράσεις μας έχουν ως βασικό τους πυρήνα, τις διαστάσεις της συνύπαρξης, της συμπερίληψης, της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας. Και ο σχεδιασμός μας έχει έναν οριζόντιο χαρακτήρα. Διατρέχει δηλαδή οριζόντια δράσεις και υπηρεσίες».
Οι πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου Εργασίας
Απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:
1. Χθες ανακοινώσαμε την οριστική κατάργηση της υποχρέωσης των αναπήρων πολιτών με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους. Ήταν κάτι αυτονόητο που επιτέλους γίνεται πράξη! Επιπλέον ανακοινώσαμε ην μεταστέγαση των ΚΕΠΑ από το κτίριο της Οδού Πειραιώς σε ένα καινούργιο κτίριο στο Στάδιο Ειρήνης κα Φιλίας με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση στην πράξη.
2. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα τη Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και το Σχέδιο Δράσης της. Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των μεγάλων ιδρυμάτων και η σταδιακή ένταξη των ωφελούμενών τους σε εναλλακτικές μορφές διαβίωσης, όπως είναι και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Υλοποιούμε δράσεις που θα ενισχύουν την προοπτική της αποϊδρυματοποίησης για τα πιο ευάλωτα παιδιά, όπως τα παιδιά με αναπηρία και εφήβους. Ειδικότερα, για τα παιδιά 15-18 ετών θα αναπτυχθούν μικρές δομές οικογενειακού τύπου, όπου θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτούν χρηστικές δεξιότητες, για να διαβιούν εντός του κοινωνικού ιστού ενώ δημιουργείται και πλαίσιο για την επαγγελματική αναδοχή.
3. Πρόσφατα θεσμοθετήσαμε τον προσωπικό βοηθό, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος που ικανοποιούμε. Αλλά και μια ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία που θα στηρίξει των ωφελούμενο στα μικρά ή τα μεγάλα, καθημερινά, που χρειάζεται ώστε να ικανοποιηθεί το δικαίωμα για ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
4. Αναπτύσσουμε την κάρτα αναπηρίας, ένα ακόμη αίτημα της ΕΣΑΜΕΑ, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των αναπήρων και εντός του 2022 θα τεθεί σε ισχύ.
5. Συνεργαζόμαστε επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την συνδρομή της τεχνικής βοήθειας που παρέχει ο EASPD, σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών, όπου επίκεντρο θα είναι η οικογένεια και φυσικά το ίδιο το παιδί.
6. Στοχεύουμε στην αποτελεσματικότερη εποπτεία των δομών παιδικής προστασίας και διασφαλίζουμε ότι τα μοναδικά κριτήρια αποφάσεων σε κάθε δομή είναι το συμφέρον των παιδιών και η διασφάλιση της προοπτικής να βρεθεί γι’ αυτά μία οικογένεια.
7. Καθώς σήμερα, 19η Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, σημειώνω πως με τον ν.4837/2021, λάβαμε μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση του πλαισίου της παιδικής προστασίας και μεταξύ άλλων, συνιστάται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.
8. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην διάσταση της προσβασιμότητας τόσο σε σχέση με το περιβάλλον, όσο και σε σχέση με αγαθά και υπηρεσίες. Όλοι έχουν αυτά τα δικαιώματα!
9. Πρόσφατα παραδόθηκε το πόρισμα της ομάδας εργασίας για τους εκπαιδευτές κινητικότητάς, απόκτησης δεξιοτήτων και προσανατολισμού για τα άτομα με οπτική αναπηρία, που θα αποτελέσει έναυσμα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης εκπαιδευτών για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
10. Τέλος, πρόσφατα, ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για τη πρόσληψη στο δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.
Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία καλύτερη. Και έχετε την προσωπική μου δέσμευση! Διότι είναι το καθήκον μας, είναι η επιλογή μας, είναι, πάνω από όλα, αυτό που λέει η καρδιά μας!».