Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, έθεσε για άλλη μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων με την Βρετανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι εδώ γιατί τα έκλεψαν», είπε ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των μαρμάρων, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωση των μαρμάρων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε την επιστροφή των γλυπτών, επισημαίνοντας ότι το γενικό επιχείρημα ότι αυτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, είναι ξεπερασμένο, ειδικά μετά τη δημιουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης.
Απρόθυμος όμως εμφανίζεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός: «Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού -και μάλιστα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη- για το θέμα αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση με τα γλυπτά», είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα».
Όταν γίνεται συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα πάντοτε έρχεται στο νου μου η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, η πρώτη ίσως πολιτικός που έθεσε τόσο επίμονα την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων. Η Μελίνα το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόρδη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχε κάνει σημαία της πολιτικής της. «Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχουν Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo». Με 3.200 λέξεις η Μελίνα Μερκούρη συγκλόνισε τότε τη Βρετανία. Τα άκουσε και ο Μπόρις Τζόνσον γιατί βρισκόταν στο κοινό, ως πρόεδρος μάλιστα της Oxford Union, που διοργάνωσε τη συζήτηση..
***
Μήπως οχυρώθηκαν πίσω από τα εμβόλια;
Έκρηξη (8.129) των κρουσμάτων πάλι σημειώθηκε , αν και Δευτέρα που κατά κανόνα τα τεστ είναι περιορισμένα λόγω Σαββατοκύριακου, αλλά και άλμα για τους θανάτους που για άλλη μια μέρα έφθασαν τους 80. Τι θα συμβεί άραγε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; Ήδη οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τις 17.000 (χθες ήταν 16.923). Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις συνεχώς φιλοξενούν αρμοδίους και μη, επιστήμονες και πολιτικούς που κάνουν λόγο για νέα μέτρα, τα οποία ακόμα συζητούνται, την ώρα που οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 540 (547 για την ακρίβεια). Τι αλήθεια περίμεναν; Μήπως οχυρώθηκαν πίσω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ή νόμισαν ότι θα έχουμε γρήγορα τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας και δεν προχώρησαν σε νέα μέτρα ( ή επαναφορά ορισμένων παλιών) ούτε προχώρησαν σε μια δυναμική παρέμβαση αναχαίτισης του ιού; Τώρα λένε «σκέφτονται» πάλι νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα επιστράτευση γιατρών. Ας δούμε όμως πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η επιστράτευση, όπως τα μέλη της επιτροπής ειδικών αναφέρουν:
***
Πόσο αποτελεσματική θα είναι η επιστράτευση γιατρών
Επειδή, λένε, οι επιστήμονες που βρίσκονται μέσα στις ΜΕΘ και δίνουν τη μάχη εναντίον του ιού, γίνεται πολύς λόγος για επιστράτευση γιατρών στο ΕΣΥ και επίταξη υπηρεσιών, με την ελπίδα ότι θα αναχαιτισθεί η πίεση προς το Σύστημα Υγείας, «το μέτρο αυτό στην ουσία δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα. Και τούτο γιατί. Στις ΜΕΘ το προσωπικό που εργάζεται εκεί (επιστημονικό προσωπικό και νοσηλευτικό) είναι εξειδικευμένο. Για να αποδώσει ένας γιατρός στη ΜΕΘ απαιτείται δύο χρόνια εξειδίκευση, αφού προηγουμένως ολοκληρώσει την ειδίκευση που έχει. Συνεπώς ακόμα και τώρα να επιστρατεύσουν γιατρούς στις ΜΕΘ, ίσως να μην αλλάξει την κατάσταση. Κια έως ότου εκπαιδευθούν ίσως τελειώσει και η πανδημία». Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι ειδικοί, μέλη των επιστημονικών επιτροπών.
***
Σκέψεις για φοιτητές και επαναφορά συνταξιούχων
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν σκέψεις για την επιστράτευση φοιτητών στις ΜΕΘ. Κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια στην Αγγλία. Αλλά στην Αγγλία οι φοιτητές αυτοί στην ουσία ασκούν εθελοντικά καθήκοντα νοσηλευτών έως ότου μάθουν τη ειδίκευση. Υπήρξε τέλος σκέψη να επαναφέρουν στις ΜΕΘ τους συνταξιούχους ειδικευμένους. Αλλά και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και ευάλωτα περισσότερο στον κορωνοϊό. Βεβαίως η επίταξη υπηρεσιών είναι χρήσιμη (έγινε και πέρυσι) και αφορά την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από νοσηλείες που αφορούν άλλες εκτός covid ασθένειες, την χρησιμοποίηση των ΜΕΘ των κλινικών αυτών και την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων.
***
Η Αννα για το μέλλον του κοινωνικού κράτους
Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Διαμαντοπούλου, ορίστηκε σήμερα Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.
Αποστολή της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έως το 2030, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και οι ριζικές αλλαγές στις μορφές εργασίας. Το πι σημαντ5ικ΄πο είναι ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σύνολο των προτάσεών της μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή στο τέλος του 2022.
Η Επιτροπή καλείται να αναλύσει τις επιπτώσεις των κυρίαρχων τάσεων megatrends) της εποχής μας στο κοινωνικό κράτος. Συγκεκριμένα:
* τις δημογραφικές αλλαγές, με συρρίκνωση του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού.
* τον μετασχηματισμό των αγορών εργασίας που επιφέρει η ψηφιακή (4η Βιομηχανική επανάσταση) και η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών σχέσεων απασχόλησης (platform workers, click workers, crowd workers)
* την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων κινδύνων που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας.
Παράλληλα, η Επιτροπή θα εστιάσει στην εμπειρία του COVID19 και στη διάδραση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με άλλες κοινωνικές πολιτικές όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές για άτομα με αναπηρία και η μακροχρόνια φροντίδα.
***
Η καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης
Τείνει, όπως διαπιστώνουν οι πάντες να γίνει πάγιο και χρόνιο ο αίτημα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζω ότι το ζήτησαν οι τροϊκανοί, τότε με τα μνημόνια. Τους είπαμε ότι θα κάνουμε το παν ώστε η Δικαιοσύνη να απονέμεται γρηγορότερα. Δεν είναι βλέπετε θέμα μόνον Δικαιοσύνης αλλά και μεταρρύθμισης. Τίποτα δεν έγινε και ξέρετε γιατί; Επειδή από τότε (από τα μνημόνια δηλαδή ) οι πάντες πάλι το ξαναζητούν. Ακόμα και η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα το έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Γιατί όμως δεν προχωρεί; Τι κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επί τούτο; Γιατί τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καταρίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος το ζητούν συνεχώς; Όπως επίσης το ζητεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι παραγωγικοί κλάδοι, ακόμα και ο ΣΕΒ; Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά με τις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης πέραν των άλλων χάνονται λεφτά. Και το σημαντικότερο; Μία από τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε ευκολά να κάνει η κυβέρνηση έχει λασπώσει στην γραφειοκρατία.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, παρατηρούνται στις αστικές υποθέσεις. Αν και ο νόμος δίνει προθεσμία έως 8 μήνες για περαίωση της υπόθεσης μπορεί να περάσουν 12 και 14 μήνες χωρίς να εκδοθεί απόφαση. Ακολουθούν οι καθυστερήσεις απονομής προσωρινών μέτρων και εν συνεχεία οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης στις ποινικές υποθέσεις (που να δείτε πόσο «πνιγμένα» είναι τα πινάκια). Τι λέει για όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης; Πόσοι άλλοι θα πρέπει να ζητήσουν την μεταρρύθμιση της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης ώστε να γίνει κάτι;
Ρωτώντας (κυβερνητικούς παράγοντες) μου είπαν ότι το πρόβλημα δεν το υπουργείο, αλλά ο τρόπος απονομής της Δικαιοσύνης. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται ορισμένοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης που πιθανόν να θέλουν να μεταθέσουν τη ευθύνη από πάνω τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης το πολύ- πολύ όταν αντιληφθεί ότι καθυστερεί σε μια υπόθεση πολύ η απονομή της Δικαιοσύνης να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος (το πολύ- πολύ) να διατάξει πειθαρχικό έλεγχο. Γιατί, μου λένε, απαγορεύεται αυστηρά στον υπουργό Δικαιοσύνης να επικοινωνήσει με δικαστές, παρά μόνον θεσμικά με τοςυ προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων. Αλλά ο υπουργός έχει το προνόμιο να νομοθετήσει. Έτσι το ζήτημα της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης μπορεί να λυθεί είτε νομοθετικώς είτε ο υπουργός (σε συνεννόηση με την κυβέρνηση) βάλει στο «παιχνίδι» και άλλους «παίχτες». Όπως για παράδειγμα τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΕ και άλλους φορείς και να πιέσουν ώστε η Δικαιοσύνη να απονέμεται μέσα στα καθορισμένα χρονικά της πλαίσια.
Επισήμως πάντως από το υπουργείο Δικαιοσύνης, παραδέχονται ότι η απονομή της Δικαιοσύνης καθυστερεί, όχι όμως όσο άλλες φορές. Λένε συγκεκριμένα πως έχουν γίνει συγκεκριμένες προσπάθειες. Έχουν για παράδειγμα τροποποιηθεί κώδικες για επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, έχουν γίνει ειδικά τμήματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφορών (ώστε να επιλύονται πιο γρήγορα), υπήρξαν αλλαγές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα ακολουθούσουν και άλλες (όπως η ενίσχυση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης) περιμένοντας το Ταμείο Ανάκαμψης.
***
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο διοικητής της ΕΥΠ
Υπάρχουν κάποια αιτήματα που αφορούν ειδικά θέματα που χρήζουν απαντήσεως. Το αίτημα φερ΄ειπέιν (που προέρχεται μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) για να κληθεί στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε μια κλειστή έκτακτη συνεδρίαση ο διοικητής της ΕΥΠ σε σχέση με τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Μυστικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για τις κινήσεις τους. Ο διοικητής της ΕΥΠ, λένε, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί δικηγόροι και δημοσιογράφοι (όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) μπήκαν στο «στόχαστρο της υπηρεσίας του». Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι θα προσέλθει στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ για να απαντήσει στις ερωτήσεις ακόμα και αν η συνεδρίαση γίνει με κλειστές θύρες. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μου είπε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου απορρίπτει την πρόταση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ότι ο αρχηγός της ΕΥΠ είναι στη διάθεση του αρχηγού της αξιωμαιτκής αντιπολίτευσης για να τον ενημερώσει: «Υπάρχουν θεσμικά όργανα στα οποία μπορεί να παρουσιαστεί ο διοικητής της ΕΥΠ», λέει ο κ. Καλογήρου και αναφέρει ότι δεν υπάρχει περίοτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον διοικητή της ΕΥΠ.
***
Το άγαλμα του Μαγγανάρη στην Σμύρνη
Στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και Εθνικής Μνημοσύνης έγιναν προσφάτως τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δημοσιογράφου, λογοτέχνη, ποιητή, θεατρογράφου και συνδικαλιστή Απόστολου Μαγγανάρη που γεννήθηκε στην Σμύρνη, απόφοιτος της περιώνυμης Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Γεωργάκης: «Απόστολος της δημοσιογραφίας, πρύτανης, Ιωνάς άρχοντας, άνθρωπος των περιοδικών» είναι μερικά από τα επίθετα που προσπορίστηκαν στον Απόστολο Μαγγανάρη, Με τη λογοτεχνία, να σκεφτείτε, ασχολήθηκε από 14 χρονών, δημοσιεύοντας στίχους, μεταφράσεις και πεζά στα πιο αξιόλογα περιοδικά της Ιωνίας, Ως ποιητής κυκλοφόρησε 15 ποιητικές συλλογές από τις οποίες πολλές σε δύο και τρεις εκδόσεις. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε στη Σμύρνη το 1920 με τον τίτλο «Στα δεσμά του στίχου». Ακολούθησαν το «Ταξίδι» (με πρόλογο του Τέλλου Αγρα) «Στον Πρώτο Σταθμό», «Ο άλλος δρόμος», «Διαδρομή» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) «Ο Κύκλος του ταξιδιού», «Εν έτει 2000» «Γουοντερμάτζικα», «Λίμπιντο» και πολλά άλλα. Από 17 χρονών δημοσίευσε ξένους θεατρικούς ποιητές και συγγραφείς. Ήταν όπως καταλαβαίνετε. μεγάλη η προσφορά στα ελληνικά γράμματα, τη λυρική, πληθωρική, κλασσική και ορθολογική ποίηση για την οποία γράφτηκαν εγκωμιαστικές κριτικές.
Ο Απόστολος Μαγγανάρης εισήλθε στη δημοσιογραφία το 1928 ως αρχισυντάκτης στο περιοδικά «Εβδομάς» και σταδιοδρόμησε επί δεκαετίες. Εφηβος μαθητής ακόμα πήγε στο Εσκί Σεχίρ και έκανε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν πρωτοσέλιδα στον «Ελεύθερο Τύπο», του Ανδρέα Καβαφάκη. Από εκεί πέρα ίδρυσε και διεύθυνε περιοδικά ποικίλης ύλης όπως το «Φαντάζιο», «Ατλαντίς» «Μπουκέτο», «Μάσκα» (που αποτέλεσε σταθμό στον αστυνομικό περιοδικό τύπο), «Θησαυρός», Ρομάντζο» «Άσσος», «Αράχνη» «Μιμόζα» «Το τραστ του γέλιου» «Ταχυδρόμος», την σατυρική εφημερίδα «Σκούπα» με το ψευδώνυμο Μ. Τόλης, την επαγγελματική εφημερίδα σε ταμπλόιντ «Τετάρτη Εξουσία» κ.α.. Παράλληλα εργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες ανάμεσά τους και «Τα Νέα», και «Ελευθεροτυπία». Ονόμασε τις δύο μεσαίες σελίδες «Σαλόν», ονόμασε τις σταυρωτές λέξεις σε «σταυρόλεξο». Καθιέρωσε τη δημοτική στα προπολεμικά περιοδικά και μερικώς στις εφημερίδες. Ήταν άσσος στην σελιδοποίηση, επέβαλλε τις ελληνικές αντί των μεταφράσεων, το ελληνικό διήγημα, τις ελληνικές έρευνες, το ρεπορτάζ στον ελληνικό χώρο, ανέβασε τον περιοδικό Τύπο σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Θα μπορούσε κανείς να γράψει σελίδες για τον Απόστολο Μαγγανάρη και για τα θεατρικά του έργα, τις επιθεωρήσεις και τη σάτιρα. Στο θέατρο «Βρετάνια» για παράδειγμα, στη διάρκεια του αλβανικού πολέμου ανέβασε το «Κορόιδο Μουσολίνι» και το «Μπενίτο Φινίτο» και στο «Κεντρικό» τα «Ελληνόπουλα εν δράσει». Πολυσχιδής στα θεματα κινηματογράφου, μέλος επί 20 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης