Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή για να διαπιστωθεί αν πράγματι δικαιούνταν τα ποσά που έλαβαν ή είχαν προχωρήσει σε παραποίηση στοιχείων για να εξαπατήσουν το κράτος και τον προϋπολογισμό. Ελεγχοι, όμως, θα πραγματοποιηθούν και σε σειρά τροποποιητικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από φυσικά πρόσωπα για αναδρομικά και εισοδήματα παρελθόντων ετών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών και σε εκείνα που συμπληρώνονται στις τροποποιητικές δηλώσεις.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι είχαν μεγάλη μείωση τζίρου και είχαν σπεύσει να υποβάλουν λίγο πριν κάνουν αιτήσεις επιδότησης από το Δημόσιο ως «πληττόμενοι» για να ωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού. Οπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί επαγγελματίες είχαν δηλώσει προκλητικά χαμηλό τζίρο (περίπου 200-300 €/μήνα), είχαν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ή είχαν εκδώσει τιμολόγια σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που έπρεπε.
Κατά τις πληροφορίες θα ελεγχθούν ακόμη «περίεργες» προσλήψεις, ενώ όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων κινδυνεύουν όχι μόνο να επιστρέψουν τα χρήματα αλλά και να πάει ο φάκελός τους στον εισαγγελέα.
H αποπληρωμή των ποσών
Την ίδια στιγμή συζητείται έντονα στους διαδρόμους της Καραγεώργη Σερβίας το ενδεχόμενο να ξεκινήσει αργότερα από τον Ιανουάριο του 2022 η αποπληρωμή των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σύνολο των 8,3 δισ. ευρώ που έχουν λάβει από τους 7 κύκλους της εν λόγω προκαταβολής.
Αλλωστε έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων που προβλέπουν τόσο τον τρόπο αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και των διαφόρων εκπτώσεων που έχουν ανακοινωθεί.
Το μόνο όμως που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει νέα παράταση για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας (των 36 άτοκων δόσεων ή 72 έντοκων δόσεων), όπως ζητούν και οι επιχειρηματικοί φορείς.
Οι εκπτώσεις των επιστρεπτέων
Βάσει των μέχρι σήμερα κυβερνητικών εξαγγελιών, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών έως 31 Δεκεμβρίου 2018 θα επιστρέψουν το 25% του ποσού που έχουν λάβει εφόσον έχουν μείωση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά τουλάχιστον 70% και παράλληλα εμφανίζουν ζημιά. Από την άλλη, αν οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου από 30% έως 70% και παράλληλα εμφανίζουν ζημιά, τότε το επιστρεφόμενο ποσό θα είναι στο 33% των αρχικώς εισπραχθέντων ποσών. Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις τότε θα επιστραφεί το 50%.
Για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, θα επιστραφεί το 25% αν ο τζίρος το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει μειωθεί κατά 30% και άνω και εμφανίζουν παράλληλα ζημιά, ενώ για όλες τις υπόλοιπες το ποσοστό επιστροφής ανέρχεται στο 33%.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός του 2022 είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και νέες εκπτώσεις στα ποσά που πρέπει τελικά να επιστρέψουν όσοι έλαβαν τις προκαταβολές των 8,3 δισ. ευρώ.
e-βιβλία κατά της φοροδιαφυγής
«Oλο αυτό το διάστημα συνεχίζουμε εντατικά τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα είτε αυτό λέγεται εικονικά-πλαστά τιμολόγια είτε λέγεται online πωλήσεις είτε παραστατικά που δεν εκδίδονται» ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής αναφορικά με τη φοροδιαφυγή και τα μέτρα που λαμβάνονται.
«Με την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του myDATA, μια μεγάλη κατηγορία παραβατικότητας, τα λεγόμενα πλαστά παραστατικά, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Δεν νοείται πλέον πλαστό, παραποιημένο παραστατικό. Δηλαδή το παραστατικό είναι αυτό το οποίο υπάρχει στο σύστημα, αν δεν υπάρχει στο σύστημα δεν υπάρχει ως παραστατικό».