Με την ελπίδα να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους. αλλά και μικρότερης κλίμακας lockdown, προκειμένου να διασωθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και να μπούμε επιτέλους «με το δεξί» – από πλευράς πανδημίας – στη νέα χρονιά.
Με τη διαφορά, ότι μόνο… με το δεξί δεν προμηνύεται να τελειώσει το 2021. Και αυτό, γιατί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης το τρέχον κύμα της πανδημίας – κάποιοι ήδη μιλούν για το πέμπτο κατά σειρά – έφερε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ειδικά στη χώρα μας ανησυχητική παραμένει η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων από κοροναϊό.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο, στην Ελλάδα είχαμε 8.129 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 547 διασωληνωμένους και 80 θανάτους.
Την ίδια στιγμή, το σύστημα Υγείας έχει ήδη «γονατίσει», με τα ράντζα να «πλημμυρίζουν» – όπως προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ – τους διαδρόμους των νοσοκομείων στις εφημερίες και τους γιατρούς να προεξοφλούν ότι η επιστράτευση των ιδιωτών συναδέλφων τους δεν θα λύσει τα προβλήματα.
Παρά την ζοφερή εικόνα των ημερών, υπάρχει όμως και μία χαραμάδα αισιοδοξίας. Από ό,τι φαίνεται, τα νέα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους πολίτες άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού για εμβολιασμό παρουσιάζουν αύξηση.
Ωστόσο, ουδείς δικαιούται να εφησυχάζει, αφού εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχαν επισημάνει εξαρχής οι επιστήμονες: όσο περισσότεροι οι εμβολιασμένοι – και μάλιστα, παγκοσμίως – τόσο λιγότερα και τα κρούσματα. Και παράλληλα, τα μέτρα προστασίας, με πρώτο και σημαντικότερο τη χρήση μάσκας, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πιστά.
Ανησυχία και περιορισμοί στη χώρα-παράδειγμα;
Όπως φαίνεται, εξάλλου, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν κάνει θαύματα.
Και ιδού το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η Πορτογαλία, η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούσε πρότυπο τον τελευταίο καιρό, επειδή η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της έχει πλήρως εμβολιαστεί, άρχισε να παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων.
Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Αρχές ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κοροναϊού, ενόψει της περιόδου των εορτών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά τον τελευταίο μήνα στην Πορτογαλία, φθάνοντας σε ημερήσιο υψηλό δύο μηνών με 1.816 μολύνσεις μόνο το Σάββατο.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τον μικρότερο φόβο», είπε ο Κόστα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Όσο πιο μετά δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι».
Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με ειδικούς του τομέα υγείας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόνο τότε θα αποφασίσουν ποιους κανόνες θα επιβάλουν.
Και όλα αυτά όταν περίπου το 86% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, ενώ η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εμπορικά κέντρα και τις μαζικές συναθροίσεις και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως και για τα ταξίδια.
Ελλάδα: Προς νέα αύξηση των κρουσμάτων και Χριστούγεννα με 90 νεκρούς την ημέρα
Νέα έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού μέχρι τα Χριστούγεννα δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα των ειδικών για τη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα είναι αυτή η εικόνα και για τον Δεκέμβριο, καθώς θα έρθει νέα έκρηξη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρει πως αναμένεται νέα έξαρση από την Κυριακή, η οποία θα κορυφωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τόνισε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ακόμη 3.000 θανάτους, ωστόσο, στις γιορτές η έξαρση θα έχει ασθενήσει.
Η κυβέρνηση, πάντως, αν και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, έχει ήδη σκεφτεί το χειρότερο σενάριο, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ακραίο» σενάριο – αυτό που όλοι απεύχονται – περιλαμβάνει ουσιαστικά αποφάσεις για πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων, εφόσον προκύψει ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν λυγίσει.
Μέχρι και 92 νεκροί την ημέρα έως 17 Δεκεμβρίου
Πάντως, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προχώρησε σε δραματική πρόβλεψη ως προς τους νεκρούς.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως η Ελλάδα θα φτάσει να έχει έως και 92 νεκρούς ημερησίως περί τις 17 Δεκεμβρίου και έως και 700 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 8 με 10 Δεκεμβρίου!
Αυτό τουλάχιστον «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Νέα έξαρση από την Κυριακή και κορύφωση αρχές Δεκέμβρη
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς πτώση των κρουσμάτων, αλλά από την Κυριακή αναμένεται νέα έξαρση που θα οδηγήσει σε κορύφωση γύρω στις 3-4 Δεκεμβρίου.
Ο καθηγητής εξήγησε επίσης ότι όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και θα γίνονται πολλά τεστ.
«Είναι πολλά ‘αν’ αλλά θεωρώ ότι οι στιγμές είναι πέρα από κρίσιμες, με 70 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, που είναι δυστυχώς αποτυχία μας σαν κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόβλεψη έως την Πρωτοχρονιά
Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα, μπορεί να φτάσει στα 7.400, εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500. «Δυστυχώς», συνέχισε ο καθηγητής, «αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους».
Εφόσον το κύμα αυτό κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί, τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το οποίο θα είναι τρομερή επιτυχία».
Να μην γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις
Ο καθηγητής Σαρηγιάννης τόνισε ότι στόχος των σεναρίων που επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι να μη γίνουν πραγματικότητα και συνέστησε προσοχή, θυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο που υπήρξε χαλάρωση στους πολίτες, η κατάσταση ξέφυγε πολύ γρήγορα.
«Χρειάζεται μια συνεχής επαγρύπνηση και συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει μέχρι να φτάσουμε, να κατεβούμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή να πάμε σε πολύ υψηλό βαθμό εμβολιασμού – και τα δύο μάλιστα είναι το καλύτερο», σημείωσε ο καθηγητής.