Η Ελλάδα «αγκαλιάζει» τους αποδήμους της

Η συνεισφορά των απόδημων στα γράμματα, στις τέχνες, στις θετικές, ηθικές και πολιτικές επιστήμες βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας: «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το έργο και η προσφορά του στην Ελλάδα»

«Οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ορισμένα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα. Οι συνθήκες για παλιννόστηση, ειδικά των νέων μεταναστών -των μυαλών της χώρας- είναι πιθανές. Ίσως το ξανά σκεφτούν και ορισμένοι εξ’ αυτών να επιστρέψουν» δήλωσε στο «Βήμα» ο Σταμάτης Κριμιζής.

Ο διαστημικός ερευνητής και διακεκριμένος ακαδημαϊκός ήταν συντονιστής στην χθεσινή ημερίδα «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το έργο και η προσφορά του στην Ελλάδα» που συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνεισφορά των απόδημων στα γράμματα, στις τέχνες, στις θετικές, ηθικές και πολιτικές επιστήμες βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παρουσιάστηκε ο «Ελληνισμός», το τραγούδι που γράφτηκε για τους εκτός Ελλάδος Έλληνες. «Η ομογένεια όπως και ο άνθρωπος αλλάζει. Η Ιστορία, η παράδοση και οι αξίες του Έλληνα της διασποράς διατηρούνται και δίνουν πλεονεκτήματα στον απόδημο ελληνισμό. Ο καλός Έλληνας είναι ο καλύτερος άνθρωπος οπουδήποτε και αν βρίσκεται» σημείωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου υπογράμμισε την ανάγκη να έρθουν στην Ελλάδα οι διαπρεπείς απόδημοι, όμως «επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να βοηθήσουν την μητρώα γη. Να συνεργαστούμε» συνέχισε, «με τον απόδημο ελληνισμό στις χώρες που ζει και διαπρέπει. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα έχουμε λίγη επιτυχία μπροστά μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, τόσο η ημερίδα όσο και τα μέσα σύγχρονης επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, μαρτυρούν ότι «δεν είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον», ενώ στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στη σχέση απόδημων – κράτους εστίασε και ο κ. Κριμιζής. «Με τη σημερινή τεχνολογία μπορούν να υπάρξουν διασυνδέσεις και να εργάζονται οι απόδημοι με τους Έλληνες συναδέλφους τους διαδικτυακά, ώστε να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναπτύξουμε την χώρα».

«Μια γροθιά»
Η συμμετοχή της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην ημερίδα μαρτυρά ότι το υπουργείο Εξωτερικών ενδιαφέρεται για τους Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα. Το θέμα των απόδημων, άλλωστε, έχει τόσο πολιτικό-διπλωματική, όσο και κοινωνική και πολιτιστική διάσταση.

Ο επικεφαλής της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, εξήρε την δράση των Ελλήνων ακαδημαϊκών στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι ο δεσμός των απόδημων με το εθνικό κέντρο είναι ακατάλυτος. Στο τέλος της ημερίδας, ο κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε συγκινημένος τον «Ελληνισμό». «Όταν μιλάω για τον απόδημο ελληνισμό πάντα συγκινούμαι. Πόσο μάλλον τώρα που είχαμε μια εξαιρετική ημερίδα, η πρώτη του είδους αυτού και θα συνεχίσουμε» δήλωσε ο ίδιος στο «Βήμα».

Όπως είπε, φιλοδοξεί το τραγούδι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους απόδημους. «Μένω και θα μείνω πιστός εργάτης στην υπηρεσία των απόδημών μας, όπου γης, μέχρι να ενωθούμε όλοι μαζί. Κοντά η μακριά, είμαστε όλοι ένα. Θέλω να γίνουμε μια γροθιά. Διότι η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους» πρόσθεσε.

«Το πιο ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού»
Την μουσική και την ενορχήστρωση του «Ελληνισμού» υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ενώ η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε τους στίχους. Αμφότερες περιέγραψαν στο «Βήμα» τα συναισθήματα για την εν λόγω δημιουργία τους. «Το τραγούδι για τον απόδημο ελληνισμό έγινε με πολλή αγάπη, μαζί με την Λίνα. Έχουμε θαυμασμό και μια συγκίνηση για τον απόδημο ελληνισμό, ο οποίος μας ενέπνευσε. Ο απόδημος ελληνισμός είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού σήμερα. Είναι τα φτερά μας» τόνισε η κυρία Ρεμπούτσικα.

Για ένα φτερωτό συναίσθημα «το οποίο θέλουμε να πετάει και να ανταμώνει τον κάθε έλληνα οπουδήποτε και αν βρίσκεται πάνω στη γη» έκανε λόγο η κυρία Νικολακοπούλου. «Είναι μια μεγάλη αγκαλιά αυτό το τραγούδι. Είναι η αλήθεια και το δώρο που κάνει η τέχνη, η μουσική. Να ξέρουν οι απόδημοι ότι τους έχουμε στο νου και ότι είναι τα φτερά μας. Είναι το μεγάλο ταξίδι που όλοι θέλουμε να κάνουμε. Με το κόπο, την αξία και την αναγνώρισή τους, δίνουν φτερά και σε εμάς που είμαστε εδώ, σε αυτό τον τόπο» συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης

Αναδιοργάνωση
Στις εργασίες της ημερίδας μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και τραπεζίτης, Λουκάς Παπαδήμος και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ενώ άνθρωποι από το πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό γίγνεσθαι έδωσαν το παρών στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς. Μιλώντας στο «Βήμα», ο παλαίμαχος διπλωμάτης χαρακτήρισε χρήσιμη και επίκαιρη την ημερίδα, καθώς «βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση αναδιοργάνωσης των ομογενειακών μας οργανώσεων αλλά και της καταλυτικής συνεργασίας των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και το συντονισμό τους με τις αμερικανικοεβραϊκές και άλλες οργανώσεις».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης αλλά και οι Χρήστος Ζερεφός (γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή), Δημήτρης Νανόπουλος (διακεκριμένος Έλληνας θεωρητικός φυσικός) και Ιωάννης Χασιώτης (ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.