To Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου 40 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως και περίπου 150 με 200 θανάτους, την ημέρα, από τον ιό.
Η Ελλάδα έχει περίπου 7 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως και 50 με 70 θανάτους την ημέρα από τον ιό. Άρα η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει (ιδιαίτερα/καθόλου) καλά σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο ποσοστό θανάτων επί κρουσμάτων είτε χρησιμοποιήσουμε κινητούς μέσους όρους είτε απλούς «λόγους» θανάτων επί κρουσμάτων.
Αυτό έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς. Τα στατιστικά στοιχεία μας ενημερώνουν ότι το 80% ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων έχει λάβει την τρίτη (booster) δόση φτάνει το 22% (https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations).
Στην Ελλάδα, τo 70,7% των ενηλίκων (ηλικίας 18 ετών και άνω) είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε σχέση με το 76,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab). Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι το ποσοστό «κάλυψης» στο Ηνωμένο Βασίλειο (και ειδικά επί των 12 ετών και άνω) είναι πολύ υψηλό κάτι που εξηγεί γιατί το ποσοστό των θανάτων επί κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι, αυτή τη στιγμή, σαφέστατα χειρότερο από εκείνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (https://ourworldindata.org/grapher/deaths-covid-19-vs-case-fatality-rate?tab=table).
Σημειώνω εδώ ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η χρήση της μάσκας σε κλειστούς/ανοικτούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική. Στο μετρό του Λονδίνου υποτίθεται ότι παραμένει υποχρεωτική αλλά πολλοί (δυστυχώς) αγνοούν το μέτρο. Στο δε τρένο από το Birmingham στο Liverpool, για παράδειγμα, είμαι ο μόνος που χρησιμοποιεί μάσκα αφού δεν υφίστανται νομικές κυρώσεις σε όσους την αγνοούν. Και πως να πληρώσουν πρόστιμα οι Βρετανοί όταν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα να επιδείξουν; Το κράτος δεν τους χορηγεί ταυτότητα γιατί το θεωρούν μέτρο καταπάτησης της προσωπικής ελευθερίας τους…
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Παρά την έλλειψη μάσκας, το Ηνωμένο Βασίλειο τα καταφέρνει καλύτερα από την Ελλάδα στην εν εξελίξει πανδημία ακριβώς λόγω των εμβολιασμών. Πολλοί επιμένουν ότι (πιθανό) νέο lockdown στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) θα στοχεύει μόνο τους ανεμβολίαστους. Στην περίπτωση αυτή, όμως, την ζημία υφίστανται όλοι. Και οι εμβολιασμένοι, για παράδειγμα, εστιάτορες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους να φθίνει λόγω της αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων ως «μαύρα πρόβατα» αλλά και, για παράδειγμα, οι εμβολιασμένοι πελάτες οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ουρές αναμονής προκειμένου να «εκδιωχθούν» οι ανεμβολίαστοι από τα εστιατόρια. Εάν, βέβαια, οι εστιάτορες προβούν σε εξονυχιστικό… έλεγχο των πελατών. Το όλο θέμα επανέρχεται, είτε το θέλουμε, είτε όχι, στον εμβολιασμό. Να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αντί του πολιτικού κόστους προκειμένου να εκλείψει, πριν πλακώσει «βαρυχειμωνιά», το «σχίσμα» εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων…
*O Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.